Τρίτη 27 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Μηχανισμός «σωτηρίας»

Ο μηχανισμός της λεγόμενης «στήριξης» δεν είναι παρά μηχανισμός κατεδάφισης και κατακρήμνισης.

Ο μηχανισμός της λεγόμενης «σωτηρίας» δεν είναι παρά ένας μηχανισμός «ευθανασίας» και εξανδραποδισμού του ελληνικού λαού.

*

Λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι ο περιλάλητος «μηχανισμός στήριξης» συνιστά έναν «υβριδικό θεσμό», που κατασκευάστηκε μόλις στις 25 Μάρτη και με σκοπό την παροχή «βοήθειας» προς την Ελλάδα.

*

Ο ίδιος αυτός μηχανισμός, η σύμπραξη δηλαδή ΕΕ και ΔΝΤ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κρίσης σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και μια διετία.

*

Το γεγονός ότι αυτή η σύμπραξη δεν αφορούσε μέχρι τώρα σε κάποια χώρα της Ευρωζώνης και δεν συνοδεύτηκε από ειδικά εφέ και από τα αντίστοιχα «ταρατατζούμ», όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Και κυρίως δεν σημαίνει ότι δεν έχει ήδη κριθεί για τον όλεθρο που έχει προκαλέσει η επέμβασή του σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία.

*

Πάμε να δούμε συγκεκριμένα το μέγεθος της καταστροφής.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Το μεικτό σχήμα ΕΕ - ΔΝΤ, για ένα δάνειο 20 δισ. (12,5 δισ. από το ΔΝΤ, 6,5 δισ. από ΕΕ και 1 δισ. από Παγκόσμια Τράπεζα), εφάρμοσε στην Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Μέτρα

Διετές πάγωμα των μισθών. Κατάργηση του 13ου μισθού. Κατάργηση της 13ης σύνταξης. Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 3 χρόνια. Επιβολή ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης (ψωμί, θέρμανση, γάλα κλπ.) ύψους 18%. Αύξηση του ΦΠΑ κατά πέντε μονάδες, από 20% στο 25%, για όλα τα υπόλοιπα είδη κατανάλωσης. Μείωση επιδομάτων αναπηρίας και ασθενείας κατά 10%. Αυξήσεις κατά 6% στις τιμές βενζίνης, τσιγάρων και ποτών. Κατάργηση επιχορηγήσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση και απολύσεις 12.000 υπαλλήλων. Τριπλασιασμός της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα των εργαζομένων (όταν την ίδια ώρα μειώθηκαν κατά 5 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών).

Συνέπειες

Εκτίναξη της επίσημης ανεργίας στο 11%. Καταβύθιση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής κατά 17%. Πτώση λιανικών πωλήσεων κατά 5%. Τριπλασιασμός του πληθυσμού που ζει στα όρια του επιπέδου της φτώχειας. Υπαγωγή της μέσης σύνταξης στα 230 ευρώ. Πτώση του προσδόκιμου ζωής των Ούγγρων κάτω από την 80ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης και «πρωτιά» της Ουγγαρίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον κατάλογο των χωρών με τα λιγότερα «υγιή χρόνια» μετά την ηλικία των 50 ετών...

*

ΛΕΤΟΝΙΑ

Το μεικτό σχήμα «σωτηρίας», το οποίο συνέστησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ για τη Λετονία, όπου συμμετέχουν πιστωτές από την Ευρωζώνη, αλλά και τη Σουηδία, μεταξύ άλλων και για ένα δάνειο ύψους 11 δισ. περίπου, περιλάμβανε μεταξύ άλλων, τις εξής υποδείξεις:

Μέτρα

Περικοπή συντάξεων 10% και προσδιορισμός της μέσης μηνιαίας σύνταξης στα 245 ευρώ. «Λουκέτο» στο 10% των σχολείων της χώρας. Περικοπή έως και 40% του εισοδήματος των εκπαιδευτικών και των νοσοκομειακών. Χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μείωση των μισθών κατά 20% σε όσους απέμειναν. Υπαγωγή των λαϊκών ειδών κατανάλωσης σε ΦΠΑ ύψους 21%. Μείωση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς. Μείωση των δαπανών στο χώρο της Υγείας έως και 50%.

Συνέπειες

Ο μέσος όρος των μισθών μειώθηκε κατά 31%, ενώ σε ορισμένους τομείς η μείωση έφτασε το 46%. Η ανεργία εκτινάχτηκε στο 23%. Πάνω από το 26% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το 51% των συνταξιούχων αδυνατεί να επιβιώσει. Το ΑΕΠ βυθίστηκε κατά 24%. «Λουκέτο» στα νοσοκομεία που από 121 το 2006, το 2009 είχαν απομείνει 59 και το 2013 δεν θα ξεπερνούν τα 24!

*

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Για την «στήριξη» της Ρουμανίας και για ένα δάνειο ύψους 20 δισ., ο «μηχανισμός σωτηρίας» της ΕΕ και του ΔΝΤ επέβαλε τα εξής:

Μέτρα

Μείωση των μισθών και απολύσεις 137.000 υπαλλήλων. «Πάγωμα» δανείων από τις τράπεζες. Αύξηση φορολογίας σε ποτά και προϊόντα καπνού. Αύξηση στον φόρο ακίνητης περιουσίας. Αθρόες περικοπές στις δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και στις κοινωνικές επιχορηγήσεις.

Συνέπειες

Μείωση του ΑΕΠ κατά 7,1%. Χιλιάδες πτωχεύσεις και συνολική πτώση του τζίρου στην αγορά. Περίπου 500.000 απολύσεις και στον ιδιωτικό τομέα! Εκτίναξη της επίσημης ανεργίας στο 9%. Εκρηξη της παιδικής φτώχειας στο 33% με τα 2/3 του πληθυσμού να δηλώνουν ότι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και το 50% του πληθυσμού να μην μπορεί να καλύψει τις βασικές υλικές ανάγκες σε μια χώρα όπου το όριο της φτώχειας ορίζεται μόλις στα 158 ευρώ μηνιαίο εισόδημα.

***

Αυτά είναι τα «ενάρετα» αποτελέσματα του «εργαλείου» που από κοινού έχει συγκροτήσει η ΕΕ με το ΔΝΤ.

Αυτοί είναι οι «καρποί» του μηχανισμού στον οποίο προσφεύγει η ελληνική πλουτοκρατία, όχι βέβαια για τη «στήριξη» του λαού και της χώρας, αλλά για την προάσπιση των δικών της συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org