Τρίτη 27 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχουν ευθύνη όσοι έφθειραν την ιδέα του αγώνα

-- Πολλοί είναι εκείνοι, ακόμα και από το συντηρητικό στρατόπεδο, που επισημαίνουν ότι τα σκληρά και αντεργατικά μέτρα που έρχονται θα προκαλέσουν ανεξέλεγκτες κοινωνικές συγκρούσεις και εκρήξεις. Το ΚΚΕ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει φαινόμενα που ξεφεύγουν από τις γνώριμες μορφές της λαϊκής πάλης, όπως πέρσι το Δεκέμβρη;

-- Παρακολουθώ πάρα πολύ την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βεβαίως εκφράζει την ανατριχίλα της για το ενδεχόμενο ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και αυτό δεν είναι ενδεχόμενο, θα γίνει, δεν μπορεί κανείς να ξέρει ακριβώς πόσο γρήγορα θα γίνει. Και το ΠΑΣΟΚ ανατριχιάζει επίσης, πολύ περισσότερο ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές και όλοι οι άλλοι.

Εμείς δε χρησιμοποιούμε τον όρο κοινωνική έκρηξη. Τι θα πει έκρηξη; Εμείς δε θέλουμε μια εξέγερση, μια έκρηξη, η οποία θα είναι εύκολη να την σβήσουν. Μπορεί να γίνει ένα μεγάλο τίναγμα, να μην έχει τα απαιτούμενα αποτελέσματα, αλλά πρέπει αυτό να αφήσει κάτι για να δώσει συνέχεια. Οχι κάτι εξάρσεις οι οποίες μετά κάνεις πέντε χρόνια να ξανασηκώσεις κεφάλι.

Δεν καταλαβαίνω τη θέση σας για το 2008. Γιατί. Εμείς όταν λέμε ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του σημαίνει ότι θα μπουν μάζες μέσα οι οποίες ενδεχομένως είναι αρκετά μακριά από το ΚΚΕ. Βεβαίως, δεν έχουμε δικαίωμα να φοβηθούμε το λαό όταν παλεύει. Και μάλιστα μπορεί να μπουν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν σοβαρές επιφυλάξεις με το ΚΚΕ. Αυτό είναι θέμα ικανότητας των κομμουνιστών να τινάξουν από πάνω προλήψεις και προκαταλήψεις, να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν καλό βαθμό.

Για το 2008, με συγχωρείτε, μετά βδελυγμίας απορρίψαμε ότι πρόκειται για κοινωνική εξέγερση. Ετσι είναι οι κοινωνικές εξεγέρσεις; Ας μην κάνουμε καρικατούρα εξεγέρσεις. Ηταν ξέσπασμα; Βεβαίως. Ηταν αγωνιστικό ξέσπασμα; Ηταν. Και στις διαδηλώσεις και στις κινητοποιήσεις το ΚΚΕ ήταν εκεί, και ως Κόμμα κατέβηκε, αλλά και μέσα από τους διάφορους φορείς, φοιτητικό - μαθητικό κίνημα. Μέσα ήμαστε, αλλά δεν παίρνουν τα μυαλά μας αέρα επειδή σπάσανε βιτρίνες να πούμε ότι έγινε και εξέγερση.

Και να σας πω και κάτι άλλο. Μεγάλες μάζες νεολαίας μείνανε απέξω, δεν πήραν μέρος. Σήμερα στα πανεπιστήμια, με συγχωρείτε - με εξαίρεση τις δυνάμεις της ΚΝΕ και δυνάμεις που βρίσκονται μαζί με την ΚΝΕ είτε πιο μόνιμα, είτε περιστασιακά, κινούνται - δε σαλεύει φύλλο. Κρίση οικονομική έχουμε, είδατε κανένα φοιτητικό κίνημα, έστω με διαφορετικές απόψεις, να είναι στους δρόμους; Εχουν μεγάλη ευθύνη αυτοί οι οποίοι έφθειραν την ιδέα των αγώνων μ' αυτό τον τρόπο. Και εμείς προσέχουμε πάρα πολύ, διότι η ιδέα των αγώνων φθείρεται και μέσα από αγώνες, αν κάνεις λάθη, αν τραβήξεις τα πράγματα μέχρι εκεί που δεν είναι προετοιμασμένος ο κόσμος.

Γελοιοποίησαν την εξέγερση, έφθειραν αυτή την ιδέα. Και να πω ότι κέρδισαν αυτοί που το κάνανε και πολιτικά τίποτα; Γιατί ο κόσμος έχει νιονιό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρεαλιστική η πρόταση του ΚΚΕ(2012-03-30 00:00:00.0)
Δεδομένη η συναίνεση(2011-05-20 00:00:00.0)
Οργάνωση σε τόπους δουλειάς και γειτονιές(2010-06-18 00:00:00.0)
Ο τομέας Παιδείας οργανώνεται με βάση ποια κοινωνία, ποια οικονομία, ποια ανάπτυξη υπηρετεί(2009-01-25 00:00:00.0)
Να καταδικαστούν απερίφραστα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ(2004-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ