Τρίτη 27 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ - ΗΠΑ
Οι ανταγωνισμοί καλά κρατούν

Η Γερμανία ζητάει συγκεκριμένα μέτρα για να συναινέσει στο «μηχανισμό» και το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι δε δίνει λεφτά χωρίς να διευκρινιστεί η συμμετοχή της ΕΕ

Οι οξυμένοι ανταγωνισμοί δείχνουν ότι το πραγματικό συμφέρον του λαού ταυτίζεται με το αντιπάλεμα όλων των οργανισμών του κεφαλαίου

ΛΕΠΙΔΗΣ

Οι οξυμένοι ανταγωνισμοί δείχνουν ότι το πραγματικό συμφέρον του λαού ταυτίζεται με το αντιπάλεμα όλων των οργανισμών του κεφαλαίου
Στο φόντο των ανταγωνισμών ανάμεσα στο δολάριο και το ευρώ, αλλά και στις αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και της ευρωζώνης, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της Γερμανίας, του ΔΝΤ, του βρετανικού και αμερικανικού Τύπου, αλλά και της καπιταλιστικής αγοράς μιλούν καθαρά για την ανάγκη εφαρμογής νέων ακόμα πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, σημειώνοντας παράλληλα ότι ακόμα και αυτά μπορεί να μην επαρκούν.

Από την άλλη, οι εκπρόσωποι της ΕΕ λειτουργούν πυροσβεστικά και επιμένουν ότι όλα τα κράτη - μέλη θα ανταποκριθούν και θα παρέχουν δάνεια στην Ελλάδα, ενώ επιδιώκουν να κατεβάσουν τους τόνους γύρω από το ενδεχόμενο κι άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα.

Τη διαβεβαίωση ότι «η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει» διατύπωσε την περασμένη Κυριακή στο πρακτορείο «Bloomberg» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι. Ξεκαθαρίζοντας ότι τα όποια αντιλαϊκά μέτρα προωθούνται δεν έχουν να κάνουν με ντιρεκτίβα του ΔΝΤ, αλλά με εφαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης υπέρ της πλουτοκρατίας, τόνισε:

«Η Ελλάδα εθελοντικά προχωράει σε ένα σημαντικό πρόγραμμα προσαρμογής και εμείς θα παρέχουμε οικονομική στήριξη ώστε να δώσουμε περιθώρια να εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές, όπως θα κάναμε για κάθε μέλος μας».

«Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα εάν και εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις», επανέλαβε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε μια θετική εξέλιξη στην Ελλάδα μαζί με επιπλέον μέτρα εξοικονόμησης δαπανών».

«Αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποδεχθεί σκληρά μέτρα - όχι μόνο για ένα χρόνο αλλά για περισσότερα - τότε έχουμε καλές πιθανότητες να διατηρήσουμε και να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ για όλους», ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, αναδεικνύοντας ότι στόχος της πλουτοκρατίας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να σαρώσει ό,τι εργατική και λαϊκή κατάκτηση έχει απομείνει.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η Γερμανία περιμένει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για να δει τι μορφή θα πάρει ο «μηχανισμός», συμπληρώνοντας ότι «θα χρειαστούν μερικές ημέρες ακόμη. Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο μόνο εάν είναι υλοποιήσιμο, υπάρχει η προοπτική μακροπρόθεσμης διασφάλισης της σταθερότητας του ευρώ».

Σε σχέση με προτάσεις αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τόνισε: «Δηλώνω κατηγορηματικά: Οχι. Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι μία ταχεία αντίδραση υπέρ της σταθερότητας του ευρώ».

Ανησυχία για επέκταση της κρίσης

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, υποστήριξε ότι «το να δίνει κανείς πολύ νωρίς υποσχέσεις για μια συγκεκριμένη βοήθεια δε θα οδηγήσει παρά στην άρση της πίεσης στην Ελλάδα» και υπογράμμισε ότι «αυτό που πρώτα απ' όλα χρειάζεται είναι η σταθεροποίηση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα. Εάν όχι, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας δε θα εκπληρωθούν με την εργατικότητα και την αναγκαία πειθαρχία».

«Με κάνουν να νιώθω ανήσυχος κάποιες αγκυλώσεις που χαρακτηρίζουν τη στάση του Βερολίνου. Από την άλλη και η Αθήνα πρέπει να κινηθεί με αξιοπιστία», τόνισε χτες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, εκφράζοντας την ανησυχία του, καθώς «αν ο ελληνικός κίνδυνος επεκταθεί και σε άλλες χώρες, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σώσουμε, ακριβώς, το κοινό μας, ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Δείχνοντας το δρόμο, σημείωσε ότι η «Ιταλία στάθηκε ικανή να εγκρίνει έναν τριετή προϋπολογισμό που θωράκισε και πάγωσε τις δημόσιες δαπάνες. Για ποιο λόγο δε θα έπρεπε να τα καταφέρει και η Ελλάδα;».

Από την άλλη, ο Κένεθ Ρογκόφ, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, εκτιμά ότι «η Ελλάδα είναι απίθανο να αποτελέσει την τελευταία χώρα της ευρωζώνης που θα χρειαστεί το ΔΝΤ», σημειώνοντας ότι η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι ευάλωτες και εκτιμώντας ότι 1-2 χώρες της ευρωζώνης ενδέχεται να αναγκαστούν να ζητήσουν τη βοήθεια του ΔΝΤ εντός των επόμενων 2-3 ετών.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ντάρεν Γουίλιαμς, οικονομολόγος της «Alliance Bernstein», μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters», ισχυρίζεται ότι «η ελληνική κρίση έχει αρχίσει να διαχέεται στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες της ΕΕ και η Πορτογαλία φαίνεται να παίρνει σειρά. Η κατάσταση εδώ είναι λιγότερο επείγουσα σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές δείχνουν δυσκολίες. Εάν οι ηγέτες της Ευρώπης δεν μπορέσουν να βρουν λύση σε αυτήν την κατάσταση, η Πορτογαλία αναμένεται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη περίοδο».

Αντιθέτως, ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει οικονομικό αίτιο για να δικαιολογεί μια συζήτηση «περί μετάστασης» στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ευρωζώνης.

Κοινή δήλωση Μπαρόζο - Σαρκοζί

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για οικονομικά και νομισματικά θέματα, Αμαντέο Αλταφάζ, υποστήριξε χτες ότι δεν υπάρχουν χρονικές προθεσμίες μέσα στις οποίες θα είναι έτοιμη η αξιολόγηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού» και επικαλούμενος την απόφαση του «Γιούρογκρουπ» ισχυρίστηκε ότι υπάρχει κοινό μέτωπο των κρατών - μελών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε κοινή τους δήλωση, υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητη η «άμεση και αποφασιστική δράση κατά της κερδοσκοπίας που έχει στόχο την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

Τέλος, εκφράζουν «τη συμφωνία τους για τη σπουδαιότητα μίας φιλόδοξης ευρωπαϊκής οικονομικής στρατηγικής που θα βασίζεται σε μία πραγματικά ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση».

«Η ταχύτητα επιβάλλεται, αλλά οφείλουμε όλοι να δώσουμε προσοχή στις διαδικασίες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας», δήλωσε χτες η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ και τόνισε: «Πιστεύω ότι οι αγορές βρήκαν την ευρωπαϊκή αντίδραση κάπως πολύ αργή (...) όμως έτσι λειτουργούσε πάντα το "Γιούρογκρουπ" (...) Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους σχολιαστές, τους αναλυτές, τους παράγοντες της αγοράς να δώσουν λίγη προσοχή (...) όσον αφορά αυτό που αντιλαμβάνονται ως ένα είδος αποδιοργάνωσης (...) Είναι κάπως σαν να είχατε τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό και 13 ακόμη χώρες, οι οποίες αποφασίζουν για την κοινή τους τύχη», σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, σκιαγραφώντας τις αντιθέσεις και τις αντεγκλήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συναντήθηκε χτες με τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων της χώρας για να συζητήσει την ταχεία κατάρτιση ενός νομοσχεδίου βάσει του οποίου θα χορηγηθεί βοήθεια προς την Ελλάδα πριν από τις 19 Μάη, καθώς τυχόν αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στην αναχρηματοδότηση του ομολόγου θα είχε «απρόβλεπτες συνέπειες».

Σύμφωνα με δηλώσεις του - οι οποίες όμως δε φαίνεται να συνάδουν με τις θέσεις της καγκελαρίου Α. Μέρκελ - όλα τα κόμματα είναι «ουσιαστικά έτοιμα να βοηθήσουν την δοκιμαζόμενη οικονομικά Ελλάδα», το νομοσχέδιο μπορεί να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα και το Βερολίνο επιδιώκει οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα να ολοκληρωθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Μιλάνε για αναδιάρθρωση του χρέους

«Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδιάρθρωνε το χρέος της έμοιαζε εξαιρετικά απίθανη. Τώρα η αναδιάρθρωση - που είναι ο ευγενικός τρόπος να μιλήσει κανείς για "χρεοκοπία" - δεν είναι απλώς μία σκέψη, αλλά μία πιθανότητα», γράφουν οι «New York Times».

Η «Wall Street Journal» εκτιμά ότι «μακροπρόθεσμα, δεν έχει και μεγάλη σημασία αν οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα συμφωνήσουν για το πακέτο σωτηρίας των 45 δισ. ευρώ. (...) Ακόμα και αν η συμφωνία επιτευχθεί, το μόνο που θα έχουν κάνει οι πιστωτές θα είναι να κολλήσουν ένα τσιρότο σε μία αιμορραγία (...) Τα δάνεια θα καταφέρουν ίσα-ίσα να εξαγοράσουν λίγο χρόνο πριν η Ελλάδα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της - η ευγενική λέξη για μερική χρεοκοπία».

Ανάλογο είναι το κλίμα και στον γερμανικό Τύπο. Η «Die Welt» χαρακτηρίζει ως «βραχυπρόθεσμη» τη λύση του μηχανισμού δανειοδότησης, υποστηρίζοντας: «Μοναδική λύση παραμένει η φυγή στην υποτίμηση, κάτι που απαιτεί την έξοδο από την ευρωζώνη. Ετσι η χώρα θα ξαναγινόταν ανταγωνιστική, πράγμα που αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για να ξεπληρώσει το χρέος της».

Αναδιάρθρωση του χρέους και πρόγραμμα περικοπών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προτείνει για την Ελλάδα ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του «Centre for European Policy Studies», σημειώνοντας:

«Για να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή αυτού του μεγέθους, θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει δύο βήματα τα οποία προϋποθέτουν ευρεία λαϊκή αποδοχή: Μείωση μισθών και περικοπές κοινωνικών δαπανών. Και τα δύο αυτά βήματα είναι για την Ελλάδα τόσο αντιλαϊκά όσο και αναπόφευκτα (...) Η σημαντική περικοπή των μισθών του ιδιωτικού τομέα είναι επίσης επιβεβλημένη προκειμένου να ενισχυθούν οι εξαγωγές, ούτως ώστε να δημιουργηθεί τουλάχιστον μία πηγή ανάπτυξης (...) Ο μόνος τρόπος για να βγει η Ελλάδα από την κρίση είναι να συνδυάσει αυτά τα δύο: Αναδιάρθρωση του χρέους της και εθνικές συμφωνίες για μισθούς και κοινωνικές δαπάνες. Η σημερινή προσέγγιση - η οποία επικεντρώνεται μόνο στις ανάγκες χρηματοδότησης και δημοσιονομικής προσαρμογής το 2010, αφήνοντας τα δύσκολα για αργότερα - δε θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ