Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΕΕΔΥΕ
Οι λαοί δεν μπαίνουν στο σύγχρονο «γύψο» της Νέας Τάξης

«Συνεχίζουμε τον αγώνα 27 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τα ίδια συνθήματα, με το ίδιο μήνυμα αντίστασης στη βαρβαρότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης». Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ενώ παράλληλα καλεί το λαό να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθούν με την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία, Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αυτά τα συνθήματα, τονίζεται στην ανακοίνωση, που φλόγισαν τις καρδιές του λαού και της νεολαίας το 1973, που εξέφραζαν τους πόθους τους, μα και τις ανάγκες εκείνης της εποχής, παραμένουν επίκαιρα.

Η ηρωική και μεγαλειώδης λαϊκή εξέγερση κατά της αμερικανοΝΑΤΟικής χούντας, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση στις θεωρίες της υποταγής, του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας που καλλιεργούσαν οι δυνάμεις εκείνες που προσπαθούν να αφαιρέσουν από τους λαούς την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και να τους οδηγήσουν στην αδράνεια.

Οι ίδιες δυνάμεις σήμερα, επισημαίνουν με ιδιαίτερη έμφαση οι αντιιμπεριαλιστές στη ανακοίνωσή τους, επιχειρούν να εξοικειώσουν το λαό και τη νεολαία με την ιδέα πως ο αγώνας είναι μάταιος. Να τον κάνουν να κλείσει τα μάτια μπροστά στη βάρβαρη πραγματικότητα που διαμορφώνει η προσωρινή κυριαρχία του ιμπεριαλισμού. Να τον απομακρύνουν από τη μαζική πάλη και να τον οδηγήσουν στον ατομισμό.

Η πραγματικότητα, όμως, που διαμορφώνεται, αποκαλύπτει, τονίζουν στη συνέχεια του κειμένου, το αποκρουστικό πρόσωπο της «νέας τάξης», σημαδεύει με χαρακτηριστικό τρόπο τους ενόχους για τις σφαγές των λαών, την κατακρεούργηση των εργατικών δικαιωμάτων, τον εντεινόμενο αυταρχισμό και την τρομοκρατία.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της, η ΕΕΔΥΕ «φωτογραφίζει» τους ενόχους, υπογραμμίζοντας: «ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ αιματοκυλούν τα Βαλκάνια. Στηρίζουν τη σφαγή των Παλαιστινίων. Επιβάλλουν την υποδούλωση των λαών της ΝΑ Ευρώπης με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ανατρέπουν το Διεθνές Δίκαιο και με το οπλισμένο χέρι του ΝΑΤΟ τρομοκρατούν χώρες και λαούς. Καταργούν κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας. Νομιμοποιούν την κατοχή μέρους της Κύπρου. Χαράζουν νέα σύνορα, προσπαθούν να δημιουργήσουν κράτη - προτεκτοράτα, με κυβερνήσεις - ανδρείκελα. Στόχος τους είναι η πλήρης κυριαρχία του κεφαλαίου και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του».

Αυτές οι δυνάμεις τότε, υπογραμμίζεται στη συνέχεια, στήριζαν και δημιουργούσαν φασιστικά και χουντικά καθεστώτα. Αυτές οι δυνάμεις σήμερα, με τη συμπόρευση και συναίνεση διαφόρων πολιτικών κομμάτων, και με το μανδύα της «δημοκρατίας», συνοδευόμενο με την τρομοκρατία των όπλων και της προσωρινής τους κυριαρχίας, προσπαθούν να βάλουν τους λαούς στο γύψο της Νέας Τάξης.

Και η ΕΕΔΥΕ κλείνει την ανακοίνωσή της, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «Αντιστεκόμαστε στη Νέα Τάξη. Μαζί με τους άλλους λαούς παλεύουμε για την ανατροπή της. Συμπαραστεκόμαστε στον παλαιστινιακό λαό. Υπερασπίζουμε το δικαίωμα της εθνικής μας ανεξαρτησίας, την ειρήνη και τη φιλία με τους λαούς. Το Πολυτεχνείο και οι μεγάλοι αγώνες του λαού μας θυμίζουν πως οι λαοί μπορούν και θα νικήσουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το μήνυμα δεν σβήνει, είναι ζωντανό, το δρόμο του Νοέμβρη κρατάμε ανοιχτό!»(2020-11-13 00:00:00.0)
Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί(2018-11-16 00:00:00.0)
Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες μας(2002-11-15 00:00:00.0)
Βροντερή φωνή αντίστασης και συνέχειας της πάλης(2001-11-18 00:00:00.0)
Την Παρασκευή η εκδήλωση των συνδικάτων(2001-11-14 00:00:00.0)
Το Πολυτεχνείο ζει στους μεγάλους αγώνες(1997-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ