Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
«Θέλουμε πτυχία με αντίκρισμα»

Οι φοιτητές της Αθήνας διαδήλωσαν χτες  στο κέντρο της πόλης. Ανυποχώρητο δηλώνει το υπουργείο Παιδείας, μετά από συνάντηση  που είχε με αντιπροσωπεία των φοιτητών ο Π. Ευθυμίου

Δυναμικό μήνυμα αντίστασης και προειδοποίησης ότι τα σχέδια της κυβέρνησης δε θα περάσουν και ότι ο αγώνας θα είναι συνεχής και συντονισμένος, έστειλαν χτες οι φοιτητές της Αθήνας, οι οποίοι με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων διεκδικούν ενιαία, ανώτατη, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Συνεπείς στο αγωνιστικό τους «ραντεβού» οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια λίγο μετά τις 11.30 το πρωί και κρατώντας τα πανό και τις πικέτες στο χέρι «ξεχύθηκαν» στην οδό Πανεπιστημίου.

«Να αποσυρθούν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όχι στην οδηγία 89/40 της ΕΕ. Διεκδικούμε Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», ήταν το μήνυμα που πρόταξε ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου. Το σήμα δόθηκε και η γεμάτη ζωντάνια πορεία των φοιτητών ξεκίνησε. «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά», βροντοφώναξαν, προειδοποιώντας: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες απ' τις σχολές» και «Μόρφωση, δουλιά, ανεξαρτησία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία».

Το αίτημα για πτυχία με αντίκρισμα και «όχι πτυχία κουρελόχαρτα» έγινε σύνθημα και όλοι μαζί φώναξαν: «Θέλουμε πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», δηλώνοντας συγχρόνως ότι «Ετούτος ο χειμώνας θα 'ναι πολύ θερμός, στους δρόμους θα σπάσει ο εκσυγχρονισμός»...

«Παλεύουμε για την ανατροπή των νομοσχεδίων της κυβέρνησης, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», έλεγε το πανό του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής και λίγο πιο πίσω ακολουθούσε αυτό του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού - Μαθηματικού: «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα. Λέμε ΟΧΙ στην οικονομική και διοικητική υποτέλεια των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις».

Ισχυρή αστυνομική δύναμη και ΜΑΤ προπορεύονταν της πορείας, γεγονός που έκανε τους φοιτητές να φωνάζουν συνεχώς ότι «ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός».

Μόλις οι φοιτητές έφτασαν στην αρχή της Μητροπόλεως συνάντησαν, όπως συνηθίζεται άλλωστε, την κλούβα της αστυνομίας και ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε αποκλείσει το δρόμο μπροστά από το υπουργείο Παιδείας από τους «κακούς» διαδηλωτές. Αντιπροσωπεία των φοιτητών ανέβηκε στο υπουργείο για να παραδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους και συναντήθηκε με τον υπουργό, Πέτρο Ευθυμίου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, ο Δημήτρης Μανιάτης, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου, εξήγησε ότι έθεσαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στα επερχόμενα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και για την 89/48 κοινοτική οδηγία που έχει γίνει νόμος του κράτους. «Αυτό που βγαίνει από τη σημερινή κουβέντα με τον κ. Ευθυμίου - τόνισε ο Δ. Μανιάτης - είναι ότι η κυβέρνηση μένει ανυποχώρητη στην πολιτική της. Τα νομοσχέδια περνάνε, είναι ζήτημα χρόνου. Το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που απαξιώνει τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών, ουσιαστικά κουρελιάζει τα πτυχία, κουρελιάζει το μέλλον όλων των φοιτητών». Μιλώντας για τα επόμενα βήματα των φοιτητών είπε ότι «όπως το υπουργείο, η κυβέρνηση και η πολιτική τους είναι ανυποχώρητοι, έτσι και οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενιαία και συντονισμένα, από εδώ και στο εξής απαντάμε στην πολιτική τους με αγώνες, με τη συντονισμένη δράση μας».

Αμέσως μετά η πορεία συνεχίστηκε, καταλήγοντας στα Προπύλαια όπου και «διαλύθηκε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ