Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973
Η πρώτη διεθνής έκφραση αλληλεγγύης από τη νεολαία

Η ΠΟΔΝ   εκφράζει τη διαμαρτυρία της για  τα γεγονότα και καλεί σε δυνάμωμα της αλληλεγγύης στον αντιδικτατορικό αγώνα του ελληνικού λαού και της νεολαίας

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μπορεί να θεωρηθεί ως η αρχή του τέλους της χούντας. Αλλωστε, η βαθιά κρίση, στην οποία βολόδερνε είχε υποσκάψει ακόμη και αυτά τα στηρίγματά της, τα οποία βεβαίως δεν είχαν σχέση με το λαό. Τέτοια ακόμη και αν υπήρξαν ποτέ ήταν απειροελάχιστα. Τα στηρίγματα της χούντας στη στρατιωτικοφασιστική κρατική μηχανή δεν ήταν αρκετά για τη συνέχιση και διαιώνιση του καθεστώτος. Αλλωστε, η ασίγαστη αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας, έπαιρνε ολοένα και πιο σαφή αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά και κάτω και από τη συνεπή πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών. Το δυνάμωμα των εργατικών και αγροτικών κινητοποιήσεων τότε, εξέφραζε και μια δυναμική του αντιδικτατορικού κινήματος. Γεγονός που, αν αφηνόταν χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί και να οδηγούσε όχι απλά στην ανατροπή της δικτατορίας, αλλά και στην αμφισβήτηση μιας λύσης που θα αντικαθιστούσε τη χούντα από ένα αστικό κοινοβουλευτικό καθεστώς που θα συνέχιζε με άλλες μορφές την πολιτική των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Αυτό γινόταν αντιληπτό και από το καθεστώς και από την άρχουσα τάξη, αλλά και από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, βασικό στήριγμα του στρατιωτικοφασιστικού καθεστώτος προκειμένου να προωθούνται τα συμφέροντά τους στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλωστε, το Κυπριακό δεν είχε πάρει ακόμη την τροπή που επιδίωκαν οι Αμερικάνοι και που κατάφεραν μετέπειτα με τη χούντα του Ιωαννίδη και την τουρκική εισβολή. Αντικειμενικά λοιπόν χρειαζόταν μια μικρή παράταση τέτοια όμως που να προετοίμαζε τη διάδοχη στη χούντα κατάσταση. Σ' αυτό αποσκοπούσε και η λεγόμενη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος, δηλαδή του μαρκεζινικού μανδύα της χούντας, φαινομενικά σταδιακή παράδοση της διακυβέρνησης σε τμήμα του αστικού πολιτικού κόσμου, αλλά πλήρως ελεγχόμενο και υποταγμένο στη χούντα και τους Αμερικάνους, το οποίο υποτίθεται ότι ετοίμαζε τη μετάβαση σε αστικό κοινοβουλευτικό καθεστώς. O Μαρκεζίνης είχε υποσχεθεί εκλογές για το Φλεβάρη του '74.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου τίναξε στον αέρα τους σχεδιασμούς Αμερικάνων και κατεστημένου, αφού το πνίξανε στο αίμα με τα μόνα μέσα τα οποία είχε το καθεστώς, το στρατιωτικοφασιστικό κράτος και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του με πρώτο το στρατό. Το μήνυμα, άλλωστε, των «ελεύθερων πολιορκημένων» στο Πολυτεχνείο ήταν σαφές. Κάτω η χούντα, έξω οι Αμερικάνοι, οι βάσεις, ο έκτος στόλος, λαϊκή κυριαρχία κλπ. Ταυτόχρονα η λαϊκή κινητοποίηση την τρίτη μέρα της κατάληψης, λίγο πριν το άρμα μπει στο Πολυτεχνείο, συνεχώς μεγάλωνε με κυρίαρχο στοιχείο τη συμμετοχή πρωτοπόρων τμημάτων της εργατικής τάξης. Ολ' αυτά μεγάλωναν το φόβο των Αμερικάνων, ότι δε θα προλάβουν να αποτελειώσουν το έργο που ανέλαβαν.

Η αλληλεγγύη από την ΠΟΔΝ

Ταυτόχρονα, ο ξεσηκωμός και το τσάκισμά του από τη χούντα συνέβαλε στην ενδυνάμωση της διεθνούς αλληλεγγύης στον αντιδικτατορικό αγώνα του ελληνικού λαού και της νεολαίας. Είναι χαρακτηριστική η άμεση αντίδραση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικής Νεολαίας, δυο μέρες μετά τη ματωμένη κατάπνιξη του Πολυτεχνείου, η οποία με σχετική δήλωσή της και ανάλογα τηλεγραφήματα στον ΟΗΕ, αλλά και στις νεολαίες της Ευρώπης και όχι μόνο, καλούσε σε έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης, προκειμένου το τυραννικό καθεστώς της χούντας να ανατραπεί μια ώρα αρχύτερα. Ηταν σημαντική συμβολή στον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία μας. Βεβαίως τέτοιες ειδήσεις και ρεπορτάζ, μόνο στον παράνομο Τύπο μπορούσε κανείς να διαβάσει. Ετσι αντλήσαμε από τον παράνομο «Οδηγητή» του Νοέμβρη 1973 και παρουσιάζουμε Δήλωση του Γραφείου της ΠΟΔΝ για το Πολυτεχνείο και τα ανάλογα τηλεγραφήματα που απέστειλε.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΔΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ

Στις 17 και 18 του Νοέμβρη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας διαδραματίστηκαν αιματηρά γεγονότα. Οι βάρβαρες επιθέσεις της αστυνομίας και του στρατού προξένησαν το θάνατο πολλών νέων. Υπάρχουν εκατοντάδες και χιλιάδες συλληφθέντες πολίτες. Ο στρατιωτικός νόμος ξαναμπήκε σε ισχύ σ' όλην τη χώρα. Τα στρατοδικεία ανασυστήθηκαν. 25 χρόνια μετά τη δημοσίευση της παγκόσμιας διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι στοιχειώδεις ελευθερίες των Ελλήνων έχουν καταπατηθεί.

Τα τελευταία γεγονότα αποκάλυψαν την προεδρική δημοκρατία και τον φιλελευθερισμό του δικτάτορα Παπαδόπουλου και της κυβέρνησης Μαρκεζίνη και επιβεβαίωσαν τη συνέχιση του δικτατορικού φασιστικού καθεστώτος, που εγκαθιδρύθηκε το 1967 με την υποστήριξη των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ.

Οι λαϊκές μαχητικές και δυναμικές εκδηλώσεις στο Πολυτεχνείο, στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων, δείχνουν τα αληθινά αισθήματα του λαού και της νεολαίας της Ελλάδας ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία.

Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών προκαλούν τη βαθιά αγανάκτηση της παγκόσμιας δημοκρατικής νεολαίας.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία της Δημοκρατικής Νεολαίας καταδικάζει έντονα τις εγκληματικές πράξεις των ελληνικών αρχών. Εκφράζει τη βαθιά της συμπάθεια και τη θερμή της αλληλεγγύη προς τους φοιτητές, προς τους νέους, προς τους Ελληνες δημοκράτες, που διεξάγουν έναν δύσκολο αγώνα για να απαλλαγούν από το τυραννικό καθεστώς και να επανακτήσουν τις ελευθερίες τους. Η ΠΟΔΝ καλεί τη νεολαία του κόσμου και τις οργανώσεις της να παρέμβουν αμέσως στις ελληνικές αρχές, στον ΟΕΕ, στους διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις και να ζητήσουν το άμεσο σταμάτημα της αιματηρής τρομοκρατίας, των συλλήψεων και των καταδικαστικών αποφάσεων.

Με τις συγκεκριμένες ενιαίες εκδηλώσεις τους όσο το δυνατό πλατύτερες, οι νέοι του κόσμου μπορούν να συμβάλουν σημαντικά και να εκφράσουν την ενεργό συμπαράστασή τους στον αγώνα του λαού, της νεολαίας και των φοιτητών της Ελλάδας, για την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων δημοκρατών, για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, των ελευθεριών και της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Βουδαπέστη 19 Νοέμβρη 1973

Το Γραφείο της ΠΟΔΝ

Και συνεχίζει ο «Οδηγητής» την παρουσίαση των ενεργειών της ΠΟΔΝ ως εξής:

Τα τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης

Η ΠΟΔΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΙΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΑ ΕΞΗΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ:

Κύριο Μαρκεζίνη
Πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης
Αθήνα

Η δολοφονία πολλών νέων, ο τραυματισμός εκατοντάδων και η σύλληψη χιλιάδων, οι επανειλημμένες απάνθρωπες επιθέσεις της αστυνομίας και του ελληνικού στρατού κατά της σπουδάζουσας νεολαίας και του ελληνικού λαού προκάλεσαν τη βαθιά αγανάκτηση της Νεολαίας όλου του κόσμου/στοπ. Καταδικάζουμε αποφασιστικά τις εγκληματικές ενέργειες που παραβιάζουν ωμά τις στοιχειώδεις ελευθερίες του λαού και της ελληνικής νεολαίας/στοπ. Απαιτούμε την κατάπαυση των διώξεων, την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, το σεβασμό των δικαιωμάτων της νεολαίας και του ελληνικού λαού.

Προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΕΕ

Η παγκόσμια νεολαία πληροφορήθηκε με βαθιά αγανάκτηση τις βάρβαρες επιθέσεις της αστυνομίας και του ελληνικού στρατού κατά της νεολαίας και των Ελλήνων πατριωτών, το θάνατο πολλών νέων, τον τραυματισμό εκατοντάδων, τη σύλληψη χιλιάδων πολιτών. Με το στρατιωτικό νόμο, τις διώξεις, τα στρατόπεδα οι στρατιωτικές αρχές της Ελλάδας καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Στο όνομα της Παγκόσμιας Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου που ψηφίστηκε εδώ και 25 χρόνια ζητούμε να παρέμβετε, για να σταματήσουν οι διωγμοί και να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου στην Ελλάδα.

Προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΕΕ

Ο θάνατος πολλών νέων, ο τραυματισμός εκατοντάδων και η σύλληψη χιλιάδων εξαιτίας των σφοδρών επιθέσεων της αστυνομίας και του ελληνικού στρατού προκάλεσαν τη βαθιά αγανάκτηση της νεολαίας όλου του κόσμου στοπ. Καταδικάζουμε αποφασιστικά τις εγκληματικές ενέργειες των ελληνικών αρχών και ζητούμε την επέμβαση του ΟΕΕ για την κατάπαυση των διωγμών, την εξασφάλιση των δημοκρατικών ελευθεριών και το σεβασμό των δικαιωμάτων της νεολαίας και του ελληνικού λαού.

Προς την οργάνωση της νεολαίας της Ευρώπης

Οι βάρβαρες επιθέσεις της αστυνομίας και του ελληνικού στρατού κατά της σπουδάζουσας νεολαίας και του ελληνικού λαού που είχαν τραγικές συνέπειες προκαλούν την παγκόσμια αγανάκτηση. Καλούμε την Οργάνωσή σας να παρέμβει στις ελληνικές αρχές, στον ΟΕΕ, στους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις για να απαιτήσει την άμεση κατάπαυση των αιματηρών διωγμών, των συλλήψεων και καταδικών. Ζητούμε να αναπτύξουμε συγκεκριμένες ενέργειες αλληλεγγύης προς τον αγώνα των Ελλήνων νέων και φοιτητών για την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων Ελλήνων δημοκρατών, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Προς την Κομμουνιστική Νεολαία της Ελλάδας
Προς το Συντονιστικό Γραφείο Ελλήνων Φοιτητών Εξωτερικού

Η παγκόσμια νεολαία παρακολουθεί με μεγάλη συγκίνηση τους αγώνες των φοιτητών και της ελληνικής νεολαίας κατά της τυραννίας. Οι βάρβαρες επιθέσεις της αστυνομίας και του στρατού κατά της νεολαίας και του λαού στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις και οι αιματηροί διωγμοί προκαλούν τη μεγάλη αγανάκτηση της παγκόσμιας νεολαίας. Η ΠΟΔΝ εκφράζει τη βαθιά της συμπάθεια και αδελφική αλληλεγγύη προς τη νεολαία και τον ελληνικό λαό στην πάλη κατά της στρατιωτικής δικτατορίας κατά των άγριων διωγμών, για την πρόοδο και τις δημοκρατικές ελευθερίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ