Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις

Με μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, φοιτητές και σπουδαστές της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Κομοτηνής διαδήλωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να αποσυρθούν το νομοσχέδιο για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΑΕΙ, τα σχέδια για τα Μεταπτυχιακά και την Ερευνα και για να μην περάσει η ψευτο-ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Απαίτησαν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% και την καθιέρωση ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης.

Στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες φοιτητές από 22 Φοιτητικούς Συλλόγους του ΑΠΘ αλλά και σπουδαστές του ΤΕΙ συγκεντρώθηκαν μετά τη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου, απ' όπου στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η αγωνιστικότητα, η αποφασιστικότητα, ο παλμός και ο πολιτικός προσανατολισμός, που εκφράστηκαν και μέσα από τα συνθήματα, έδειξαν τις διαθέσεις των φοιτητών να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Απαίτησαν «Πτυχία για δουλιά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία» και σηματοδότησαν τη συνέχιση του αγώνα για «μόρφωση, δουλιά, ανεξαρτησία», με καθαρό το σύνθημα: «Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία».

Οι φοιτητές έφτασαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και στη συνέχεια αποχώρησαν ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για την Παρασκευή στις 5 μ.μ, στην πλατεία Χημείου, στο χώρο απ' όπου θα ξεκινήσει η προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση.

Στην Κοζάνη οι σπουδαστές της ΣΤΕΦ, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ξεκίνησαν με πορεία από το ΤΕΙ και κατευθύνθηκαν προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προειδοποιώντας πως «η ψευτο-ανωτατοποίηση δεν περνά». Οι σπουδαστές είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω και απαιτούν «εδώ και τώρα ενιαία ανώτατη εκπαίδευση». Μετά το τέλος της κινητοποίησης ανακοίνωσαν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, που θα είναι η συμμετοχή τους στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο αύριο Παρασκευή και στο συλλαλητήριο των μαθητών στις 22 του μήνα.

Και στην Κομοτηνή, όμως, οι φοιτητές της Νομικής και του ΔΟΣΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες το βράδυ και πορεία στους δρόμους της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ