Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Παλλαϊκός αγωνιστικός γιορτασμός

Αύριο Παρασκευή στις 4.00 μ.μ. η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Οι πύλες του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων άνοιξαν χτες στις 9.30 το πρωί, σημαίνοντας την έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την 27η επέτειο από την παλλαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη. Οπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, που θα ξεκινήσει αύριο στις 4 το απόγευμα. Λαός και νεολαία καλούνται και φέτος να δώσουν δυναμικό «παρών» για να διεκδικήσουν τα πάντα επίκαιρα αιτήματα για «ψωμί - παιδεία - ελευθερία».

Από χτες άρχισαν να προσέρχονται στο χώρο του Πολυτεχνείου Αθηναίοι όλων των ηλικιών και φορείς για να καταθέσουν ένα στεφάνι ή ένα γαρίφαλο στο μνημείο της εξέγερσης και πάνω στα τσακισμένα από τις ερπύστριες κάγκελα της πύλης. Η προσέλευση αναμένεται να κορυφωθεί αύριο. Τις μέρες των εκδηλώσεων παραμένουν ανοιχτά τα κτίρια Αβέρωφ και Γκίνη, όπου γίνονται εκδηλώσεις από μαζικούς φορείς. Και τις τρεις μέρες λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας στο κτίριο Γκίνη, με πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό από τη λαϊκή αντιδικτατορική πάλη.

Οπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, την ευθύνη για τις εκδηλώσεις και την περιφρούρηση του ιδρύματος έχει η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού, που αποτελείται από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, Φοιτητικές Παρατάξεις της ΕΦΕΕ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την Ομοσπονδία ΟικοδόμωνκαιΣυναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων, την Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας και τη ΔΟΕ.


Με κοινή τη διαπίστωση ότι τα αιτήματα της παλλαϊκής εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 παραμένουν επίκαιρα, πλήθος φορέων με ανακοινώσεις τους καλούν σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και στην αυριανή μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Παλλαϊκός γιορτασμός

Κάλεσμα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για την εξέγερση του Πολυτεχνείου απευθύνει στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές η ΟΛΜΕ. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές των σχολείων του Λεκανοπεδίου σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος αύριο στις 4 το απόγευμα, για τη μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου δηλώνοντας ότι τα αιτήματα αντίστασης του Πολυτεχνείου 27 χρόνια μετά παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) και η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ) τιμούν την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σήμερα, στις 5.30 το απόγευμα, καλούν τους λογιστές σε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος για να πορευτούν στο Πολυτεχνείο για κατάθεση στεφανιού, ενώ συμμετέχουν στην αυριανή αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να συμμετέχουν στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «χρόνος εργασίας - εργασιακές σχέσεις και θέσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος» που γίνεται σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα Γκίνη.

H Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τις γυναίκες της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις της 27ης επετείου του Πολυτεχνείου και την Παρασκευή να πορευτούν μαζί προς την αμερικανική πρεσβεία, δίνοντας ραντεβού στις 3.30 μ.μ. στην είσοδο του ξενοδοχείου «Εσπέρια». Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ «τα οράματα και τα ιδανικά της εξέγερσης είναι διαχρονικά και σήμερα είναι επίκαιρα όσο ποτέ». Και καταλήγει, αφού αναφέρεται στην αφαίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων, τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και τους κινδύνους για την ειρήνη: «οι γυναίκες, ευαισθητοποιημένες στις μεγάλες αξίες της ζωής, που σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, βρισκόμαστε μπροστά στον κοινωνικό αποκλεισμό με τις πολιτικές που επιβάλλει η ΕΕ και πιστά ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, αγωνιζόμαστε καθημερινά για την ισοτιμία των γυναικών και για να δικαιωθούν τα οράματα του λαού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ