Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικά τιμούν την εξέγερση

Αύριο στις 6.00 μ.μ. η αντιιμπεριαλιστική πορεία από την Πολυτεχνική Σχολή στο αμερικάνικο προξενείο 

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, τουλάχιστον της τελευταίας 10ετίας, αναμένεται η συμμετοχή της φοιτητικής νεολαίας στο φετινό αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη που θα κορυφωθεί με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία που θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή με κατεύθυνση το αμερικάνικο Προξενείο.

Σήμερα στο μνημείο του Πολυτεχνείου, οι φορείς της πόλης θα καταθέσουν στεφάνια τιμώντας την αποφασιστική συμβολή της Θεσσαλονίκης στην αντίσταση κατά της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών. 3 δολοφονημένοι, 500 εκτοπισμένοι, πάνω από 100 οι καταδικασμένοι σε βαριές ποινές, 12 σε ισόβια κάθειρξη, ήταν ο απολογισμός στην πόλη που σήμερα μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμου ενάντια στους λαούς της Βαλκανικής. Στο μεταξύ οι πολίτες της Θεσσαλονίκης από χθες άρχισαν να καταθέτουν λουλούδια και στεφάνια στο χώρο του μνημείου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες η Οργανωτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για το γιορτασμό της επετείου της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Χ. Κουτσουράς μίλησε για το περιεχόμενο της εκδήλωσης, σημειώνοντας: «Τιμάμε τους νεκρούς, τις ιδέες και τα οράματα της ηρωικής εξέγερσης, που σήμερα είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ, μετά τις βάρβαρες επεμβάσεις Αμερικανών και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια».

«Το σύνθημα του Πολυτεχνείου "ψωμί, παιδεία, ελευθερία" είναι επίκαιρο στις μέρες μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΦΕΑΠΘ Ν. Φρέγκογλου και πρόσθεσε: «Με τα αντεργατικά νομοσχέδια και τις αναδιαρθρώσεις αρπάζουν το ψωμί του λαού απ' το στόμα του. Με τα νομοσχέδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η παιδεία παραδίνεται στους ιδιώτες. Η ελευθερία βρίσκεται υπό διωγμό με τη γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να χτυπηθούν οι μαθητές, αλλά με την αντιτρομοκρατική συμφωνία που η κυβέρνηση υπέγραψε με τους Αμερικανούς».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΦΕΑΠΘ, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ, του ΣΦΕΑ και των ΕΛΜΕ του νομού.

Με δικό τους μπλοκ θα συμμετέχουν στη μεγάλη αυριανή συγκέντρωση και πορεία οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5μ.μ. στην Πλατεία Χημείου. Μέχρι χτες, 22 ήταν οι σύλλογοι που με αποφάσεις τους ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου κάτω από το πλαίσιο της ΦΕΑΠΘ: Φιλολογικού, Πολιτικών Μηχανικών, Ψυχολογικού, Κτηνιατρικής, Δασολογίας, Νηπιαγωγών, Οικονομικού της ΝΟΕ, Παιδαγωγικού, Νομικής, Γαλλικού, Τοπογράφων, Γεωλογικού, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Βιολογικό, Χημικό, Φυσικό, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικού και Εικαστικού του ΑΠΘ καθώς και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην προσυγκέντρωση θα συμμετέχουν και οι σπουδαστές Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ