Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
24 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ
Το Πολυτεχνείο ζει στους μεγάλους αγώνες

Αρχίζουν αύριο οι τριήμερες εκδηλώσεις. Τη Δευτέρα το απόγευμα, η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Αρχίζουν αύριο το πρωί οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 24η επέτειο από την εξέγερση του Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο, που θα κορυφωθούν με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, τη Δευτέρα το απόγευμα. Σήμερα, συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και συγκροτήθηκε από εκπροσώπους μαζικών οργανώσεων εργαζομένων και νεολαίας και θα συζητήσει τεχνικά θέματα σχετικά με τις εκδηλώσεις.

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι μαζικοί φορείς, με ανακοινώσεις τους, καλούν σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις. "Τιμάμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συνεχίζοντας τον αγώνα με τα ίδια συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού και της Νέας Τάξης Πραγμάτων" τονίζει, σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη για την 24η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει ότι "τα συνθήματα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία - Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ" παραμένουν επίκαιρα, αποκτούν νέο περιεχόμενο στη σημερινή κατάσταση". Προσθέτει ότι η ανθρωπότητα "βρίσκεται αντιμέτωπη με την προσπάθεια επιβολής της Νέας ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων, που προσπαθεί με πολέμους, τρομοκρατία, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφαίρεση των κατακτήσεων των εργαζομένων να εδραιώσει την κοινωνία της αδικίας και της απανθρωπιάς".

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι "οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, συμμετέχοντας και πρωταγωνιστώντας στην επιθετική πολιτική που ακολουθεί το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή", ενώ "το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο ελέγχου του Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής προκαλεί εντάσεις και κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων".

Η ΕΕΔΥΕ τονίζει ότι το Πολυτεχνείο ζει στους μεγάλους κοινωνικούς και φιλειρηνικούς αγώνες και "συμβολίζει την ανυπόταχτη πάλη του λαού και της νεολαίας". Καλεί "τους εργαζόμενους και το λαό να καταδικάσουν και να προσπεράσουν το συμβιβασμό και την απάθεια που καλλιεργούν εκείνοι, που, παλιότερα ή πρόσφατα, εγκαταλείποντας τα συνθήματα του Πολυτεχνείου "Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ", μετατράπηκαν σε υπηρέτες της σύγχρονης βαρβαρότητας της Νέας Τάξης" και να συμμετάσχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου. Η προσυγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ θα είναι στην οδό Σταδίου στο ύψος της Κοραή στις 15.30.

Η Ομοσπονδία Γυναικών

"Στην εποχή της ανεργίας, της πολιτιστικής ερήμου, των αδιεξόδων, της διογκούμενης μάστιγας των ναρκωτικών, της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, της αφαίρεσης κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων, του σκοταδισμού των ΜΜΕ, ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη επιλογή".

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με αφορμή την επέτειο των 24 χρόνων απ' τον ηρωικό ξεσηκωμό της νεολαίας και του λαού μας στο Πολυτεχνείο. Η ΟΓΕ χαιρετίζει τους νέους και τις νέες "που συνεχίζουν τους αγώνες στις μέρες μας και πορεύονται στα βήματα του Πολυτεχνείου", ενώ καλεί τις γυναίκες της χώρας μας σε αντίσταση και αγώνα. Τις καλεί να πάρουν μαζικά μέρος στην 24η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες.

"Οι μεγάλες αξίες, τα οράματα και τα ιδανικά του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικά και σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ. Στο κατώφλι του 2000, τα συνθήματα εκείνων, έχουν το ίδιο νόημα. Τα συνθήματα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", γραμμένα με το αίμα των δολοφονημένων παιδιών, δείχνουν το δρόμο. Εμείς οι γυναίκες, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες στις μεγάλες αξίες της ζωής, που σήμερα με ιδιαίτερη έμφαση βρισκόμαστε μπροστά στον κοινωνικό αποκλεισμό - με τις πολιτικές που επιβάλλει η ΕΕ και υλοποιεί η κυβέρνηση - συνταυτίζουμε τα βήματά μας καθημερινά σε κάθε μετερίζι για την ισοτιμία των γυναικών, για να δικαιωθούν τα οράματα του λαού μας, τα οράματα των γενεών της Εθνικής Αντίστασης, του αντιδικτατορικού αγώνα, του Πολυτεχνείου", καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ.

Εκδήλωση του ΕΚΑ

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Ξένοι εργάτες - Ρατσισμός - Ξενοφοβία", διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο φετινό γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στις 6 μμ, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην αίθουσα "Γκίνη".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ