Κενές το 58% των οργανικών θέσεων των εποπτών, οι οποίοι δεν έχουν ούτε τα πιο στοιχειώδη μέσα για ελέγχους
Η δημόσια υγεία - παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις της κυβέρνησης - βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Η στελέχωση των υπηρεσιών της είναι ανεπαρκής, ενώ η υποδομή είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Μια εικόνα αυτής της κατάστασης παρουσιάστηκε χτες σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας υπό την προεδρία του υφυπουργού Υγείας Μ. Σκουλάκη.Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι νομάρχες του Λεκανοπεδίου, εκπρόσωπος Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Εποπτών Δημόσιας Υγείας και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τον οργανισμό του 1992 υπάρχουν 733 οργανικές θέσεις Εποπτών Δημόσιας Υγείας για όλη την Ελλάδα και είναι καλυμμένες μόνο 307. Μετά τη σύσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι οργανικές θέσεις των Εποπτών Δημόσιας Υγείας περιορίστηκαν σε 100, από 210 που υπήρχαν στον παλιό οργανισμό. Ομως και από αυτές τις 100 θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι 55.
Υπάρχουν όμως και ολόκληρες νομαρχίες που δεν έχουν ούτε μία οργανική θέση καλυμμένη σε ορισμένες ειδικότητες. Λόγου χάρη στον Πειραιά δεν υπάρχει ούτε ένας υγειονολόγος γιατρός, ενώ υπάρχει μόνο μια επισκέπτρια για τους εμβολιασμούς. Επίσης το υγειονομείο στον Πειραιά - που λειτουργεί σε 24ωρη βάση και πρέπει να ελέγχει τα πλοία που μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι - δεν έχει γιατρούς και καλύπτεται από μη μόνιμους Επόπτες Υγείας.
Δεν υπάρχουν μεταφορικά μέσα και οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας χρησιμοποιούν δικά τους μέσα, ενώ δεν έχουν τα απαραίτητα όργανα (όπως θερμόμετρα). Το Κεντρικό Εργαστήριο (ΚΕΔΥ) δεν έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει ούτε στον όγκο, αλλά ούτε και στις νέες απαιτήσεις για ελέγχους.
Τέλος, δεν έχει εκσυγχρονιστεί και κωδικοποιηθεί η νομοθεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Σκουλάκης το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν να στείλει μια επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών για την έγκριση προσλήψεων και ότι θα συγκροτήσει μια επιτροπή για τη νομοθεσία.