Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ
Πανεργατικός συναγερμός για την επιτυχία τους

Η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη πρέπει να πάρει απάντηση χωρίς καθυστέρηση, τονίστηκε στη χτεσινή πλατιά σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα

Να γίνει η επιτυχία των συλλαλητηρίων υπόθεση κάθε εργάτη, ήταν το σύνθημα της χτεσινής σύσκεψης
Να γίνει η επιτυχία των συλλαλητηρίων υπόθεση κάθε εργάτη, ήταν το σύνθημα της χτεσινής σύσκεψης
Η ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενημέρωση και ενεργοποίηση που προϋποθέτει η επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 24 Νοέμβρη, αλλά και για να δώσει αυτή η μάχη νέα ώθηση στην ολόπλευρη ενίσχυση του ΠΑΜΕ, αναδείχθηκε στη χτεσινή σύσκεψη που έγινε στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων από πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις που ζούμε, την επιθετικότητα των δυνάμεων του κεφαλαίου, την όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καλούμαστε να απαντήσουμε στην πράξη σε ένα βασικό ερώτημα: Τι μέτρα παίρνουμε, τι κάνουμε για να απελευθερωθεί μέσα στην οργανωμένη πάλη η δύναμη που έχουμε στα χέρια μας, η δύναμη που έχουν χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, χιλιάδες εργαζόμενοι που προβληματίζονται, ανησυχούν, αγανακτούν από αυτό που βιώνουν. Σ' αυτό υπάρχει προσωπική και συλλογική ευθύνη και ο καθένας με τη στάση του πρέπει να συμβάλει, η δράση του ΠΑΜΕ να βάλει τη σφραγίδα της στις σοβαρές εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας», σημείωσε εισηγητικά ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας πως η μάχη των συλλαλητηρίων θα εμπλουτίσει την πείρα με βάση την οποία η εργατική τάξη πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να οργανώσει την πάλη της απέναντι στην επίθεση που ξεδιπλώνουν ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

«Οι μετεκλογικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν με τρόπο σαφή, που δεν επιτρέπει αμφισβήτηση, ότι το ΠΑΣΟΚ επιλέχθηκε από την ξένη και ντόπια πλουτοκρατία της χώρας για να υλοποιήσει ακριβώς αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική καταιγίδα, έχοντας καλύτερες "προσβάσεις" από τη ΝΔ στο εργατικό κίνημα και όχι μόνο. Η αισχρή προδοτική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ απέναντι στις χιλιάδες των νέων που απαιτούν μόνιμη και με δικαιώματα εργασία, η στάση τους απέναντι στον πιο αντιλαϊκό προϋπολογισμό των τελευταίων 10 ετών, όπως και στις βάρβαρες αντιασφαλιστικές κυβερνητικές αποφάσεις και κατευθύνσεις, επιβεβαιώνουν το "πλεονέκτημα" αυτό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο συνδικαλιστής.

Κανένας συμβιβασμός με τις δυσκολίες

«Ο κάθε ένας να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί και να συνειδητοποιηθεί ότι όταν καταμαρτυρούμε τα όσα στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, το βάρος της απάντησης στην αντεργατική πολιτική, της οργάνωσης της πάλης πέφτει στις πλάτες μας και πρέπει να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα της ταξικής πάλης. Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ δεν μπορεί να είναι όπως όλα τα άλλα. Να μη συμβιβαστούμε με δυσκολίες και συσχετισμούς. Να πάρουμε υπόψη μας ότι μέσα στον κόσμο υπάρχει φόβος, αλλά υπάρχει και αγανάκτηση και προβληματισμός.

Είναι ανάγκη να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα, γιατί μπορούμε και υπάρχουν προϋποθέσεις. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας. Η επίθεση που δεχόμαστε πρέπει να σημάνει συναγερμό και είναι αιτία κήρυξης πολέμου που πρέπει να πάρει απάντηση χωρίς καθυστέρηση. Να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας χωρίς καθυστέρηση. Μπορούμε να ηγηθούμε και αυτής της ταξικής αναμέτρησης και να παρεμποδίσουμε τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό να βάλει εμπόδια, να παρεμποδίσει δυνάμεις να κινητοποιηθούν, να δώσουν απάντηση στην αντεργατική πολιτική της αγαπημένης οικογένειας ΣΕΒ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΕΕ», υπογράμμισε ο Γ. Πέρρος.

Ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε ότι πρέπει αποφασιστικά να ξεσκεπαστεί καθένας που βάζει πλάτη στην επίθεση του κεφαλαίου, αλλά προσπαθεί να κρυφτεί. Οπως η ΑΔΕΔΥ, «που επιχειρεί να εμφανίζεται ότι δήθεν διαφωνεί με την κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά είναι στην ίδια ρότα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο αναλαμβάνουν ευθύνη να αποκαλύψουν το ρόλο του κακού και του καλού, που παίζουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους στη γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού και της συναίνεσης. Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ δεν είναι υπέρ της σταθερής και μόνιμης δουλειάς όταν μιλάει για τους συμβασιούχους και τα stage και βάζει κριτήρια, προϋποθέσεις, πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν θέτει ζήτημα κατάργησης όλων των αντεργατικών μορφών απασχόλησης».

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ υπογράμμισε: «Η αναμέτρηση αυτή απαιτεί να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της εργατικής τάξης, για να πειστεί για το συλλογικό αγώνα, να υιοθετήσει το πλαίσιο του ταξικού κινήματος και να διεκδικήσει αποφασιστικά την ικανοποίηση των αιτημάτων της, βάζοντας τις βάσεις για την κλιμάκωση της πάλης».

Στη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις

Οι επτά μέρες που απομένουν μέχρι τα συλλαλητήρια πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να σχεδιαστεί πρόγραμμα στις εξής κατευθύνσεις:

  • «Κινητοποιούμε όλους εκείνους με τους οποίους βρισκόμαστε σε επαφή, στα ψηφοδέλτια, στους συνδυασμούς, στις επιτροπές αγώνα.
  • Να αξιοποιηθούν δυνατότητες για δημιουργία νέων επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς.
  • Αμεσα να πάρουμε πρωτοβουλίες και να στηριχτούν οι δραστηριότητες της Γραμματείας Γυναικών. Στο Δημόσιο, στην Υγεία, στους ΟΤΑ, σε πρώην ΔΕΚΟ μπορούμε να συσπειρώσουμε δυνάμεις, ιδιαίτερα σε χώρους που εργάζονται πολλές γυναίκες με τη δημιουργία επιτροπών για το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας, σε υπουργεία, υπηρεσίες, χωρίς καθυστέρηση.
  • Βάζουμε στη μάχη τα ψηφοδέλτιά μας, τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, που πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο στους χώρους δουλειάς. Εδώ χρειάζεται να το τηρήσουμε αυτό και να το ελέγξουμε. Στα ψηφοδέλτιά μας συμμετέχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και μας ψηφίζουν χιλιάδες. Είναι μια σημαντική δύναμη και πρέπει να την αξιοποιήσουμε.
  • Να αξιοποιήσουμε ομιλίες, διαλείμματα. Η παρουσία μας στους χώρους δουλειάς πρέπει να είναι ουσιαστική. Χρειάζεται όχι μόνο μια απλή παρουσία με μοίρασμα της ανακοίνωσης. Αλλά συζήτηση, με μικρές συσκέψεις, άνθρωπο τον άνθρωπο.
  • Ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος σε χώρους και κλάδους που υπάρχει νεολαία, νέες γυναίκες, μετανάστες, εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Να ενεργοποιηθούν οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα που υπάρχουν στις συνοικίες.
  • Σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλειάς, να φροντίσουμε να υπάρχουν τα μάτια και τα αυτιά των συνδικάτων που θα επαγρυπνούν.
  • Να καταγράψουμε χώρους που δεν παρεμβήκαμε μέχρι σήμερα και να σχεδιάσουμε την παρουσία μας εκεί, προσπαθώντας να αποκτήσουμε επαφή με τους εργαζόμενους».
Να αποκτήσει γερές βάσεις ο συντονισμός

Τη σημασία που αποκτά ο συντονισμός του αγώνα ανέδειξε, παρεμβαίνοντας στη σύσκεψη, ο Λυκούργος Φουντούλης - μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων με stage και μέλος του ΔΣ του αντίστοιχου Σωματείου στον ΟΓΑ - που επισήμανε ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν μαζί για να πάρουν ό,τι τους ανήκει.

Για τα προβλήματα που βιώνουν οι ΕΒΕ, οι οποίοι έχουν κοινό αντίπαλο με τους εργαζόμενους, μίλησε, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ, ο Μπ. Μαυροθαλλασίτης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη του κοινού αγώνα.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Εμμανουέλα Σοφίου, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (ΜΑΣ), μίλησε για την απαίτηση συμπόρευσης των φοιτητών - σπουδαστών με τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η άνοδος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ στέλνει μήνυμα μαχητικής συλλογικής διεκδίκησης(2022-12-23 00:00:00.0)
Διαλέγουμε τα όπλα του αγώνα(2012-02-08 00:00:00.0)
Κάθε χώρος δουλειάς να μετατραπεί σε οχυρό αντίστασης(2010-12-22 00:00:00.0)
Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την απεργία 15 Δεκέμβρη(2010-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ