Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μάχη εντυπώσεων και συσχετισμών

Μακριά και ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα οι κόντρες για τη διαδοχή

Η μάχη εντυπώσεων με τις δηλώσεις υποστήριξης προς τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους από κορυφαία στελέχη, η εντεινόμενη πόλωση, καθώς και η ενεργός ανάμειξη ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, χαρακτηρίζουν τη σύγκρουση για την ηγεσία στη ΝΔ λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία στις 29 του μήνα. Με βάση την κοινή εκτίμηση ότι ο συσχετισμός δύναμης που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα δεν προδικάζει την τελική έκβαση της μάχης (οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα Σαμαρά), τα δύο στρατόπεδα αξιοποιούν όλα τα μέσα που θα τους επιτρέψουν να κερδίσουν πόντους στη μάχη των εντυπώσεων και τον επηρεασμό των ψηφοφόρων.

Οι συνεχώς επαναλαμβανόμενοι όρκοι πίστης στην ενότητα της ΝΔ εκ μέρους των υποψηφίων δεν μπορούν να κρύψουν την άγρια διαμάχη για την εξουσία που διχάζει το σύνολο σχεδόν των στελεχών. Με δεδομένη την απόλυτη ιδεολογική και πολιτική ταύτιση, η σύγκρουση γίνεται σε δευτερεύοντα και ανούσια θέματα και διαφορές, όπως «ποιος ήταν πάντα στη ΝΔ και ποιος υπήρξε διασπαστής της», «ποιος είναι εκλεκτός των μηχανισμών και των διαπλεκομένων και ποιον στηρίζει η βάση» κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η ανταλλαγή φραστικών πυρών μεταξύ της Ντ. Μπακογιάννη και του Α. Σαμαρά το Σαββατοκύριακο, σε πείσμα των διακηρύξεών τους ότι η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με πολιτικούς όρους και για την ουσία της πολιτικής.

Στο μεταξύ, τη στήριξή του στην Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε Α. Σπηλιωτόπουλος, με γνώμονα όπως είπε «το πολιτικό περιεχόμενο και την προοπτική διακυβέρνησης» που δίνει η διακήρυξη αρχών την οποία παρουσίασε η υποψήφια αρχηγός της ΝΔ. Υποστήριξε επίσης ότι η Ντ. Μπακογιάννη εγγυάται την ενότητα της παράταξης την επόμενη μέρα και μπορεί να ανασυγκροτήσει το κόμμα ώστε να εκφράζει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Από την πλευρά της η πρώην υπουργός παρουσίασε την υποστήριξη του Α. Σπηλιωτόπουλου ως υποστήριξη της νέας γενιάς, υπογραμμίζοντας ότι «το οξυγόνο της ΝΔ είναι η ανανέωση: νέοι θεσμοί, νέες ιδέες, νέα πρόσωπα».

Ζητούμενο η επάνοδος στην κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή τα φραστικά πυρά που ανταλλάσσουν κατά τη διάρκεια των περιοδειών τους οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί πυροδοτούν την ένταση και τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους.

«Θέλουμε ένα κόμμα ανοικτό, δημοκρατικό, δυνατό στη βάση του, στην κοινωνία, και όχι ένα κόμμα περιχαρακωμένο και εσωστρεφές. Θέλουμε ένα κόμμα που θα αντιπολιτευθεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ και θα πείσει τους πολίτες ότι αύριο θα είναι μια καλή κυβέρνηση για τον τόπο. Οχι ένα κόμμα, επιρρεπές στο λαϊκισμό, το οποίο θα αντιμετωπίζει τα σύγχρονα προβλήματα με παλαιοκομματικές συνταγές», είπε η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας χτες στο Βόλο, επαναφέροντας το γνωστό δίλημμα της γαλάζιας κάλπης: «Στις 29 Νοεμβρίου θα αποφασίσουμε αν η ΝΔ θα είναι κόμμα εξουσίας ή διαμαρτυρίας».

Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς συνεχίζει να εμφανίζεται υπέρμαχος της «μάχης των ιδεών» και της ενότητας, ενώ αυτοπροβάλλεται ως εκφραστής της βάσης ενάντια στους «μηχανισμούς». «Κάποιοι ίσως θέλουν να μη μιλάμε για ιδεολογία και να μιλάμε για διαχείριση», ήταν η απάντησή του στην κριτική που δέχεται. Μιλώντας χτες σε συγκέντρωση στη Λιβαδειά επέμεινε ότι «χρειάζεται πρώτα πίστη στις ιδέες της παράταξης, ώστε να δείξουμε και τις διαφορές μας με το άλλο μεγάλο κόμμα». Ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ έκανε λόγο και για «ανατροπή του συστήματος των μηχανισμών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ