Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παίρνουν φωτιά τα αντιλαϊκά σφυριά

Με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο», επιχειρεί να ανοίξει όλη τη βεντάλια των φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων και να βαθύνει την επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να απορρίψουν τον «κοινωνικό διάλογο», που μόνο στόχο έχει να τους κλείσει στη φάκα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων
Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να απορρίψουν τον «κοινωνικό διάλογο», που μόνο στόχο έχει να τους κλείσει στη φάκα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων
Σε συγκεκριμενοποίηση της ολομέτωπης επίθεσης προχωράει η κυβέρνηση, με μέτρα και νομοσχέδια που διαμορφώνει και με «όχημα» τον προωθούμενο «ευρύτατο κοινωνικό διάλογο», προκειμένου να νομιμοποιήσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στις λαϊκές συνειδήσεις. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, η προώθηση νέων ανατροπών στην Παιδεία και την Υγεία, καθώς και η επιβολή νέων έμμεσων φόρων, με πρόσχημα την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Μετά τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου που τόνισε ότι το «ασφαλιστικό είναι συνέχεια ανοιχτό» και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ήρθε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος να ανακοινώσει την έναρξη του «διάλογου με τους κοινωνικούς φορείς», επικαλούμενους την «αναγκαιότητα» των ανατροπών. Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ότι άμεσα θα καταθέσει τα δυο πρώτα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια, με νόμο που θα ανοίγει το ασφαλιστικό στο σύνολο του (αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κ.ά.), όπως και νόμο που θα θεσμοθετεί τη εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο.

Στις εργασιακές σχέσεις, ετοιμάζονται παρεμβάσεις για την παραπέρα μείωση της τιμής εργατικής δύναμης, με επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, την αλλαγή του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων κ.ά. Στην υγεία δρομολογούνται δραστικές περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη και απελευθέρωση των υπηρεσιών Υγείας προς όφελος των ιδιωτών. Αντίστοιχα, στην Παιδεία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα στην νομιμοποίηση των κολεγίων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει μέσα στη βδομάδα Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου - με τη μορφή διαγγέλματος- να δημαγωγήσει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων για την «αναγκαιότητα» της προώθησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Στη φάκα του διαλόγου

Ως προς τη μεθόδευση των ανατροπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έδωσε χτες το στίγμα: «Η κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την πορεία της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αφορούν τη χώρα και την ελληνική κοινωνία (...) η κυβέρνηση θα ανοίξει ευρύτατο διάλογο για όλα τα μείζονα θέματα, για τα οποία έχουμε προαναγγείλει και με το πρόγραμμά μας και με τις δεσμεύσεις μας, μεγάλες αλλαγές και τομές».

Είναι ενδεικτικό ότι όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε από το «Ρ» να απαντήσει αν ο «διάλογος» για τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που θα προωθήσει η κυβέρνηση αφορούν το Ασφαλιστικό, την Παιδεία, την Υγεία, τις εργασιακές σχέσεις, απάντησε ξεκάθαρα: «Ο διάλογος αυτός έχει να κάνει με όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας, έτσι όπως θα προσδιοριστούν μέσα από αυτόν.Φυσικά και αυτά είναι μέσα στα μείζονα ζητήματα».

Επιδιώκοντας ακριβώς να υφαρπάξει τη λαϊκή συναίνεση για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε χτες την «παγίδα» του «κοινωνικού διαλόγου», καλώντας μάλιστα να συμμετέχουν σ' αυτόν «όλα τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα και οι πολίτες».

Ο προσχηματικός διάλογος «με την κοινωνία, με τους φορείς, με τους πολίτες και τα κόμματα» που πρότεινε χτες ο Γ. Πεταλωτής και η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Γ. Παπανδρέου να «συναντηθεί ακόμα και με τους πολιτικούς αρχηγούς», έρχεται για να δημιουργήσει ένα ψευδεπίγραφο κλίμα «εθνική συναίνεσης» υπηρετώντας τη στόχευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα με τις λιγότερο δυνατές λαϊκές αντιδράσεις. «Εμείς θέλουμε να κάνουμε συμμέτοχο όλη την ελληνική κοινωνία (...) στις μεγάλες αλλαγές και ρήξεις».

Πρόθυμοι και δεκανίκια

Πολύτιμη βοήθεια σ' αυτή την επιχείρηση έσπευσε να προσφέρει αρχικά η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εγκαινιάζοντας το «διάλογο». Από κοντά ακολούθησε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, που κατέθεσε πρόταση για «τηλεοπτικό διάλογο ανάμεσα στους πολιτικούς Αρχηγούς για το Ασφαλιστικό». Την πρόταση έσπευσε να υιοθετήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας: «Οι προτάσεις που κατατίθενται και μάλιστα από αρχηγούς των κομμάτων, είναι ευπρόσδεκτες. (...) πάνω σε μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το Ασφαλιστικό».

Την ίδια στιγμή, τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να καλλιεργούν τη λογική της «καμένης γης» για να χρυσώσουν το χάπι από τη σκληρή επιδρομή σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος κάνοντας λόγο για «προϋπολογισμό ανάγκης». Είμαστε, δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής, «στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις». Η «αξιοπιστία μιας κυβέρνησης» συνέχισε είναι «τα μέτρα που λαμβάνονται»!

Εξάλλου, η κυβέρνηση στην επιχείρηση παραπλάνησης του λαού συνεχίζει τα επικοινωνιακά «τρικ» με τον Γ. Παπανδρέου να επισκέπτεται χτες τα ΚΕΠ στο Σύνταγμα. Κίνηση την οποία ο Γ. Πεταλωτής «μετέφρασε» σαν επιβεβαίωση του ότι «ο πρωθυπουργός είναι δίπλα στην καθημερινότητα του απλού Ελληνα πολίτη»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ