Τρίτη 2 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μάχη για την εξουσία οι ευρωεκλογές

Σε υπέρ πάντων αγώνα για τη διατήρηση της εξουσίας μετατρέπει τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ανεβάσει το βαθμό συσπείρωσης των οπαδών της, ενώ την ίδια στιγμή προειδοποιεί ότι θα ενταθεί η αντιδραστική πολιτική των «μεταρρυθμίσεων».

Με «εργαλεία» τη δικομματική πόλωση και τη σκανδαλολογία η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει αναχώματα στη λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι τυχόν ήττα στις ευρωκάλπες «θα βάλει την παράταξη και τον τόπο σε περιπέτειες».

Το μόνο πάντως που δε θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με ταχύτερους ρυθμούς. Θωρακίζοντας τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να τις αποσυνδέσει από το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών. «Ενα δε θα αλλάξει το όποιο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: Δε θα αλλάξει την προσπάθεια που πρέπει να γίνει, τη μεταρρυθμιστική», τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξής του στο «Αλτερ». Εσπευσε μάλιστα να ξεκαθαρίσει ότι «το πολιτικό κόστος για τις διαρθρωτικές αλλαγές είμαι διατεθειμένος να το πάρω».

Θέλοντας να δώσει ένα δείγμα της αποφασιστικότητας ανέφερε ξανά την ενδεικτική λίστα με τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που θα ληφθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης: «Εκσυγχρονισμός» (διάβαζε σφαγή) της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά νοικοκυριά. Για το τελευταίο έκανε ένα ακόμα βήμα δηλώνοντας ότι «σας το λέω έξι μέρες πριν τις εκλογές, ναι, θα βάλουμε και φόρους αν χρειαστεί». Επιπλέον καυχήθηκε γιατί «αποφασίσαμε στην ουσία το πάγωμα των μισθών», παρόλο που, όπως είπε, θα έχει πολιτικό κόστος. «Επρεπε να γίνει; Το κάναμε», περηφανεύτηκε.

Η επίθεση στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα θα συνοδευτεί με μέτρα ενίσχυσης της καταστολής των λαϊκών αγώνων. Κάνοντας επίδειξη πυγμής ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα πρόσφατα αυταρχικά μέτρα για την «ταυτοποίηση» των καρτοκινητών, για την ποινικοποίηση της κουκούλας, ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι θα προχωρήσει σε πιο αυστηρές διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο αν δεν εφαρμοστούν οι ισχύουσες... Την ίδια πυγμή επέδειξε και απέναντι στους μετανάστες δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα για «να μην παρουσιάζονται φαινόμενα τα οποία δημιουργούν την αίσθηση ανασφάλειας στον πολίτη».

Ο Κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι θα είναι επικεφαλής της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό να παραμείνει και μετά από μια εκλογική ήττα αν του το ζητήσουν από το κόμμα της ΝΔ. «Πρόθεσή μου δεν είναι να φύγω, είναι να συνεχίσω να είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή. Αλλά βεβαίως αυτό εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, ο κυριότερος των οποίων είναι να σε θέλουν και οι άλλοι», είπε με νόημα.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ότι μετά την αυτοκριτική του Κ. Καραμανλή επειδή είχε αποκαλέσει στο παρελθόν τον Κ. Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής» μια σειρά «γαλάζιοι» βουλευτές (Γερ. Γιακουμάτος, Κ. Παπακώστα) έσπευσαν να προτείνουν τον πρώην πρωθυπουργό ως επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην αγωνιώδη προσπάθειά του να παρουσιάσει το έργο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το Σάββατο την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, ενός δρόμου που έχει χρυσοπληρωθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος όμως θα συνεχίσει να πληρώνει διόδια, το ύψος των οποίων ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ