Τρίτη 2 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σε ποιον χρωστάει το ΠΑΣΟK;

«

Εγώ δε χρωστάω σε κανέναν», επαναλαμβάνει δεξιά και αριστερά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες, προσπαθώντας να πείσει ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν καθαρά χέρια και πως θα συγκρουστούν δήθεν με τα οικονομικά συμφέροντα, αντί να τα υπηρετήσουν, όπως κάνει η ΝΔ. Ας αφήσουμε κατά μέρος τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή που σημάδεψαν το ΠΑΣΟΚ στην 20χρονη παραμονή του στη διακυβέρνηση. Ας αφήσουμε κατά μέρος τη δήλωση στελέχους του κόμματος ότι κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ πλούτισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ας μιλήσουμε για τα πιο πρόσφατα γεγονότα, τα οποία από μόνα τους δείχνουν κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ χρωστάει ή δε χρωστάει και σε ποιους. Στις 23 Φλεβάρη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε σε δείπνο σε σπίτι επιχειρηματία στην Εκάλη, το οποίο διοργάνωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Απορία πρώτη: Τι συμφέρον έχει ένας μεγαλοτραπεζίτης να καλεί τον πρόεδρο ενός κόμματος σε δείπνο με καλεσμένους επιχειρηματίες, αν όχι να προσδοκά κάποια πολιτική δέσμευση ως προς την εξυπηρέτηση των οικονομικών τους συμφερόντων, όταν και αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση; Το ίδιο προφανώς προσδοκούν για λογαριασμό της τάξης τους και όλοι οι υπόλοιποι μεγαλοεπιχειρηματίες που πήραν μέρος στο δείπνο, το οποίο, παρεμπιπτόντως, επιχειρήθηκε από το ΠΑΣΟΚ να κρατηθεί μυστικό. Θυμίζουμε ότι στο δείπνο συμμετείχαν, ανάμεσα σε άλλους, και οι εξής από την αφρόκρεμα των μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας: Μάνος Βασιλάκης («Aegean»), Ευάγγελος Σπανός («Βιοϊατρική»), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, «Τιτάν»), Πάνος Λασκαρίδης (μεγαλομέτοχος στη «Μεγάλη Βρετανία» και εφοπλιστής), Σπύρος Θεοδωρόπουλος («Vivartia»), Μάκης Σκλαβενίτης (σούπερ μάρκετ), Αριστείδης Μπελές (ιχθυοτροφεία «Νηρέας»), Ευάγγελος Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ), Σπύρος Διβάνης (ξενοδοχεία), Αγγελος Πλακόπιτας («Clobal Finance»), Γιώργος Γεράρδος («Πλαίσιο») και Σάκης Καλλιντσάντσης («Ελληνική Τεχνοδομική»).

Δεύτερο γεγονός: Το Σάββατο, 16 Μάη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκε στο χώρο όπου συνεδρίαζε η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, προσκεκλημένος της Λέσχης. Εκεί συναγελαζόταν με τους εκπροσώπους του παγκόσμιου και εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου, μεγαλοκαπιταλιστές και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Στην ίδια συνεδρίαση συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, και πολλά ακόμα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, τι συζητούσαν μεταξύ τους; Μήπως αναζητούσαν τρόπους για να φτάσει ο μισθός του εργάτη στα 1.400 ευρώ; Μήπως κουβέντιαζαν για την ανάγκη να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να αυξηθούν οι συντάξεις στην Ελλάδα στα 1.120 ευρώ η κατώτερη, να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία και την Παιδεία, να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης και η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτές;

Προφανώς όχι. Τα εντελώς αντίθετα συζητούσαν και είναι γνωστό σε όλους. Οπως γνωστή είναι και η ομολογία Τσουκάτου ότι κουβάλησε μίζες ύψους ενός εκατομμυρίου από τη «Ζήμενς» στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του χρωστάνε, και μάλιστα σε πολλούς. Γιατί ο ρόλος τους, όπως και της ΝΔ, είναι να χρωστάνε σ' εκείνους που τους αξιοποιούν σαν πολιτικό προσωπικό τους. Εκεί δεσμεύονται και εκεί λογοδοτούν. Στους μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοκατασκευαστές, μεγαλοεφοπλιστές. Αυτούς υπηρετούν, για την κερδοφορία τους πασχίζουν. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα ψεύτικα τα λόγια, που είναι τόσο σάπια, όσο και η πολιτική που υπηρετούν.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ