Τρίτη 2 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Προτεραιότητα ο εξωραϊσμός της ΕΕ

Προσπάθεια να αποσυνδεθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας από την ΕΕ, να εμφανιστεί σαν κάτι ανεξάρτητο από το χαρακτήρα και το ρόλο της, και να δαιμονοποιηθεί σαν η πηγή όλων των δεινών για τους λαούς, ώστε τελικά η ίδια η ΕΕ να «βγει λάδι», κατέβαλε και χτες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μ' αυτό το θέμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, αναμασώντας εκ νέου τις γνωστές αυταπάτες περί της δυνατότητας στο πλαίσιο της ΕΕ να ασκηθούν πολιτικές υπέρ των λαών και εναντίον του μεγάλου κεφαλαίου. Με τα όσα χτες ισχυρίστηκαν, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι πρώτο μέλημά τους παραμένει ο εξωραϊσμός της ΕΕ, ο εγκλωβισμός του λαού στον «ευρωμονόδρομο» και η αποτροπή του «κινδύνου» να καταδικαστεί το ευρωενωσιακό οικοδόμημα των μονοπωλίων στην κάλπη. Μάλιστα, κάλεσαν τους λαούς να παλεύουν για μια φενάκη, για την αλλαγή προσανατολισμού της ΕΕ και για την εφαρμογή απ' αυτήν άλλων πολιτικών...

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί τάχα «δε θέλουν να θέσουν στην κρίση των πολιτών τη στρατηγική τους και τις θέσεις τους για την οικονομική κρίση, για την Ευρώπη», παρότι είναι βεβαίως γνωστή και η κοινή τους στρατηγική και οι θέσεις τους. Ασκησε επιπλέον κριτική για το γεγονός ότι από κοινού ψήφισαν πέρυσι στη Βουλή τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αποσιωπώντας βεβαίως την ηχηρή απουσία τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από εκείνη την ψηφοφορία, προκειμένου να μην την καταψηφίσουν.

Ακολουθώντας την πεπατημένη, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «κύκλους» της ΕΕ που υπηρετούν τη «συντηρητική - νεοφιλελεύθερη πολιτική», στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται το Σύμφωνο Σταθερότητας για το οποίο ζήτησε την κατάργησή του, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο δε θα έχει καμία επίπτωση στο ευρώ και στην ίδια την ΕΕ. Ζήτησε ακόμα την αντικατάστασή του από «ένα νέο Σύμφωνο για την Κοινωνική Συνοχή και την Πλήρη Απασχόληση που θα συνοδεύεται και από μια διαφορετική στρατηγική για την ενοποίηση της Ευρώπης», με βασικά χαρακτηριστικά τη γενναία αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, την απόκρουση της «δικτατορίας των χρηματοπιστωτικών αγορών» μέσα από άμεσο δανεισμό των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που συμβάλλει και στη σταθεροποίηση του ευρώ.

Υποκριτικά αναρωτήθηκε: «Πόσο ευρωπαϊστές είναι όλοι αυτοί που βάζουν τις αγορές πάνω από την Ευρώπη;». Σαν οι αγορές, το κεφάλαιο δηλαδή και η ΕΕ να μην είναι νύχι - κρέας.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Π. Λαφαζάνης επέκρινε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί «ψήφισαν συναινετικά στην ελληνική Βουλή το σύνολο των Κοινοτικών Οδηγιών, που ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο». Παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης ήταν αυτός που εξεμάνη, όταν πληροφορήθηκε απ' την Κομισιόν την αργή πορεία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών και έσπευσε να εγκαλέσει την κυβέρνηση για την αργοπορία της.

Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, ο Π. Λαφαζάνης ανέκραξε «ως ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσουμε με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα ότι δεν μπορεί μια πολιτική δύναμη να συμφωνεί και μάλιστα εφ' όλης της ύλης, με τη στρατηγική της ΕΕ και από την άλλη να διατείνεται ότι διαθέτει εναλλακτική προοδευτική πολιτική για την Ελλάδα». Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πράττει βεβαίως κάτι ακόμα χειρότερο, κοροϊδεύοντας το λαό ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ «βαθιές προοδευτικές αλλαγές και προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη». Τις οποίες συναρτά με προτάσεις - ανέφικτες κατ' ουσίαν - όπως πολιτικός έλεγχος στην ΕΚΤ, ριζική αλλαγή προσανατολισμού σε κοινωνική και αναπτυξιακή κατεύθυνση, ριζική αλλαγή νομισματικής πολιτικής, ώστε αυτή να υπηρετήσει την αειφόρο ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση, άμεση δανειοδότηση από την ΕΚΤ των κρατών - μελών, έλεγχο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ