Τρίτη 2 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα αποφασίζεις για την επόμενη μέρα

Αυτοί που κάνανε τη λάσπη επάγγελμα μιλάνε τώρα για τον ανεμιστήρα που πετάει λάσπη κατά πάντων. Αυτοί που συναγωνίζονται τον Καρατζαφέρη στη λάσπη κατά του ΚΚΕ, διαμαρτύρονται γιατί το ΠΑΣΟΚ πετάει λάσπη στη ΝΔ και η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ.

Θα ήταν καλά όλα αυτά για να γελάς. Μόνο που χρησιμοποιούνται για να εμφανιστούν οι νέοι σωτήρες. Διαβάζεις ονόματα και σφίγγεσαι. Χρυσοχοΐδης με ό,τι συνοδεύει την ιστορία αυτού του ονόματος. Τζαβέλλα με φάτσα κάρτα τις γνωστές συστατικές επιστολές. Θα πεις, δικό τους το σύστημα, δικά τους και τα χτένια.

Αλλά για ποια ασυλία του ΚΚΕ μιλάει ο Χρυσοχοΐδης; Αντί να απολογηθεί για τους γκαιμπελίσκους του κόμματός του τολμά να μιλά για ασυλία του ΚΚΕ. Δηλαδή, τι να πούμε, «σφάξε με αγά μου;». Αλλά τι λέμε τώρα... Τι να απολογηθεί ο άνθρωπος; Για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ;

Το ωραίο είναι ότι στη συνέχεια αξιώνει να ενταχθούν και οι κομμουνιστές στο μπλοκ των προοδευτικών που στήνει. Τι είδους μπλοκ είναι αυτό; Το περιγράφει στην επόμενη συνέντευξη η ομογάλακτή του, της προόδου κι αυτή. Ειδικά, όταν προσδιορίζει και με παραδείγματα φυσικών προσώπων ποια αριστερά είναι αποδεκτή από το σύστημα.

Παράξενος συνωστισμός. Ειδικά, όταν μιλάνε για τήρηση της έννομης τάξης. Κρέας μυρίζει.

Αυτός είναι ο άνεμος αλλαγής που σαρώνει τα πάντα. Εχει στόχο. Τις συντηρητικές δυνάμεις που μπαίνουν εμπόδιο στην πρόοδο της αυτοκάθαρσης. Φαντάσου, φτάσαν οι άνθρωποι από τον πόθο τους για αυτοκάθαρση να γδύνονται, για να αποδείξουν ότι δεν είναι λερωμένοι. Και έρχεσαι εσύ, συντηρητικέ κομμουνιστή, να πεις ότι αυτό το σύστημα είναι σάπιο;

Μερικοί, βέβαια, δεν κρατάνε μυστικό. `Η, βιάζονται τόσο που τα λένε χύμα. Οτι η επόμενη μέρα θα 'ναι βαριά για τα λαϊκά στρώματα. Κι ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να αντιστοιχηθεί επειγόντως στις ανάγκες της επόμενης μέρας, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους.

Ετσι, μετά τον «πολιτικό πολιτισμό», μας προέκυψε και «νέα πολιτική ευαισθησία». Ασαφής, αλλά και συγκεκριμένη: Αυτή η ευαισθησία πρέπει να εκφραστεί με το να ψηφίσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι απ' όσους διαμαρτύρονται. Κι αν παρ' ελπίδα πάνε στην κάλπη, να ψηφίσουν «πράσινους» που έχουν δηλώσει έτοιμοι να στηρίξουν όποιον τους το ζητήσει, για να προχωρήσει η πράσινη ανάπτυξη.

Πράσινη Ανάπτυξη; Να πάμε στα θερμοκήπια να δεις πράσινη ανάπτυξη. Να ρωτήσεις τους ανθρώπους που δουλεύουν μέσα σ' αυτά να σου πουν τι σημαίνει οικολογία. Πράσινη ανάπτυξη; Να πάμε στις λυόμενες βιομηχανικές κατασκευές στα Οινόφυτα να ρωτήσεις τους εργάτες που είναι μέσα να σου πουν τι σημαίνει οικοσύστημα. Τόση κουβέντα για το χρώμα του ουρανού, για να μη γίνει κουβέντα για το χρώμα του αίματος στις φλέβες, τις επαγγελματικές ασθένειες που θερίζουν αλλά δεν καταγράφονται.

Κοντός ψαλμός. Πέντε και μία μείνανε. Για να αποδειχτεί ξανά στην πράξη ότι και «σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δε πιάνει», αλλά κι ότι οι δεσμοί του ΚΚΕ με την εργατική τάξη είναι τόσο ακατάλυτοι, που καμιά μα καμιά αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να σώσει το σύστημα από το νεκροθάφτη του...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ