Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί

Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι εξυπηρετεί το «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» που δηλώνει «αναρμόδιο» να διερευνήσει τη δράση του ισραηλινού στρατού στη γενοκτονία της Γάζας

Ζωή και αντίσταση στα συντρίμμια της Γάζας

Associated Press

Ζωή και αντίσταση στα συντρίμμια της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Δεν έχει τελειωμό το λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά από αέρος, εδάφους και θαλάσσης ανηλεώς. Οπως όλα δείχνουν οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις παραμένουν στην περίμετρο, κυρίως της πόλης της Γάζας, όπου κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους κάθε βράδυ και αποσύρονται ελαφρά με το φως της μέρας αφήνοντας το χώρο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι και χτες πραγματοποίησε 60 αεροπορικές επιδρομές και ότι εκτοξεύτηκαν, εκ νέου, 15 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τρεις ρουκέτες έπληξαν, όπως ανακοινώθηκε, και το Βόρειο Ισραήλ, λίγο έξω από την πόλη Κίριατ Σμόνα, από την περιοχή Χαμπάνιγια του νοτίου Λιβάνου, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή υλικές ζημιές. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε άμεσα με ρουκέτες καλώντας τη λιβανική κυβέρνηση και το στρατό να ελέγξει την κατάσταση στα σύνορα ενώ, για άλλη μια φορά, η σιιτική λιβανική οργάνωση «Χεζμπολάχ» δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Στο μεταξύ, εντός της Λωρίδας της Γάζας, μάταιες παραμένουν οι προσπάθειες να προσεγγιστούν από τ' ασθενοφόρα αλλά και από σωστικά συνεργεία όλες οι πληγείσες περιοχές, αφού η συμπεφωνημένη τρίωρη κατάπαυση του πυρός δεν εφαρμόζεται με σαφήνεια και με αυστηρότητα. Ο χειρουργός Μαντς Γκίλμπερτ, μέλος ιατρικής ομάδας βοηθείας από τη Νορβηγία, που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας και δραστηριοποιείται κυρίως στο νοσοκομείο Σίφα, επαναλάμβανε χτες τις καταγγελίες ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι άμαχοι και ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική λόγω του φόρτου εργασίας, των υπεράριθμων ασθενών, της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και φαρμάκων.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης της Λωρίδας της Γάζας, Αϊμάν Μοχγκιέλντιν, έκανε χτες μια πρώτη απόπειρα απολογισμού, τονίζοντας ότι είναι προσωρινός. Τόνισε ότι πλέον οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.010, οι τραυματίες τους 4.700, οι εκτοπισμένοι τους 80.000, εκ των οποίων οι 35.000 βρίσκονται σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και οι υπόλοιποι... σε ανοιχτούς χώρους ή σε σπίτια συγγενών σε αγροτικές περιοχές ή αγνοούνται.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η εικόνα που μεταφέρουν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι αλλά και ξένοι ακτιβιστές που βρίσκονται στην περιοχή, ότι συχνά οι οικογένειες θάβουν τους νεκρούς τους σε παλιούς τάφους καθώς εν μέσω βομβαρδισμών δεν έχουν τη δυνατότητα ν' ανοίξουν καινούριους. Να σημειωθεί, πάντως, ότι χτες βομβαρδίστηκε και ένα νεκροταφείο...

Ανθρωπιστική κόλαση

Τόσο ο Μοχγκιέλντιν όσο και η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπως και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, επανέλαβαν, χτες, ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια της απόλυτης ανθρωπιστικής καταστροφής και τόνιζαν ότι πλέον είναι εξαιρετικά μεγάλη και η έλλειψη πόσιμου νερού καθώς η έλλειψη ηλεκτρισμού έχει θέσει εκτός λειτουργίας και όσες ιδιωτικές δεξαμενές έχουν μείνει αλώβητες από τους βομβαρδισμούς. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τζον Γκιγκ δήλωνε ότι «στη Γάζα πλέον τίθεται καθημερινά υπό εξέταση η ανθρωπιά του πλανήτη».

Η γνωστή ιατρική βρετανική επιθεώρηση Lancet κατηγορεί, στο χτεσινό της τεύχος, το Ισραήλ για «αδιανόητες ανθρωπιστικές ωμότητες» τονίζοντας ότι είναι κατάφωρη η παραβίαση της 4ης συνθήκης της Γενεύης περί προστασίας των αμάχων αλλά και περί προστασίας των γιατρών και των νοσηλευτών που πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε κάθε σημείο. Κατακεραυνώνει δε εκείνες τις ιατρικές ενώσεις ανά τον κόσμο που δεν έχουν, ήδη, εξεγερθεί απέναντι σ' αυτήν την τραγωδία.

Υποκρισία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποκάλυψε τον πραγματικό του χαρακτήρα και τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε το 2000. Από το γραφείο του εισαγγελέα του έγινε γνωστό, μετά από προσφυγές που κατέθεσαν παλαιστινιακές αλλά και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορώντας το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα, ότι «δεν είναι αρμόδιο να διερευνήσει την υπόθεση».

Το συγκεκριμένο παραμάγαζο του ιμπεριαλισμού ήταν όμως... λαλίστατο όταν «δίκαζε» τους ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΔΠΔ είναι αρμόδιο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα γενοκτονίας που διαπράττονται στο έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους». Τα παλαιστινιακά εδάφη, λόγω της ισραηλινής κατοχής, δεν είναι κυρίαρχο κράτος, οπότε η κατοχική δύναμη μπορεί να σφαγιάζει ανενόχλητα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ