Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να σταθμίσει τι έγινε, αλλά και τι θα γίνει

Ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΛΦΑ» και τον δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:

-- Θα ανταποκριθείτε εσείς στην πρόσκληση του υπουργού να συμμετέχετε σε έναν διάλογο από μηδενική βάση για την Παιδεία;

-- Τι θα πει από μηδενική βάση; Υπάρχει μηδενική βάση; Υπάρχουν ήδη νόμοι που «τρέχουν» μέσα στα πανεπιστήμια, με τους οποίους εμείς διαφωνούμε ριζικά. Και τα καινούρια που θα συζητηθούν θα έχουν ένα το κρατούμενο τους νόμους που έχουν περάσει - από το 1992 και μετά, όσοι νόμοι έχουν έρθει, έχουν χειροτερέψει την κατάσταση - ή θα είναι συνέχεια των νόμων ή θα είναι συμπληρωματικά άρθρα σε αυτούς τους νόμους. Δεν έχει κανένα νόημα αυτός ο «διάλογος». Διάλογος γίνεται γενικότερα. Οι θέσεις των κομμάτων είναι γνωστές. Να, τώρα έχουμε στις 23 Γενάρη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Φυσικά σε αυτή τη συζήτηση θα βάλουμε θέματα. Δε θα βάλουμε μόνο τη γενικότερη πρότασή μας για την Παιδεία. Θα βάλουμε και ζητήματα που τα θέτουμε τώρα για αντιμετώπιση.

-- Εκλογές βλέπετε στο άμεσο μέλλον;

-- Οι εκλογές θα είναι συνάρτηση των δημοσκοπήσεων. Δεν μπορώ να καταλάβω, θα σας το πω καθαρά: Γίνεται η ΔΕΘ, «πέφτει η ΝΔ, αλλάζουν τα δεδομένα». Γίνεται ανασχηματισμός; Μα τι θα πει ανασχηματισμός; Βάζω κάποια άλλα πρόσωπα ή για να κοροϊδέψω τον κόσμο ότι αλλάζω πολιτική ή για να υλοποιηθεί καλύτερα η πολιτική μου. Είναι επικοινωνιακό μέσο. Και λέει «αλλάζουν πάλι τα δεδομένα». Για εμάς δεν άλλαξε τίποτα. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη.

-- Για εσάς μπορεί να μην άλλαξε τίποτα, όμως αν άλλαξε για μια μερίδα της κοινής γνώμης έχει μια αξία αυτό.

-- Ο δικός μας ρόλος είναι να πούμε στο λαό, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, πρέπει να σταθμίσει όχι μόνο τι έγινε χτες και προχτές αλλά πού πάνε αύριο τα πράγματα.

-- Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση. Το ερώτημα είναι αν βλέπετε τώρα εκλογές.

-- Δε νομίζω ότι θα φτάσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος. Είναι πιθανόν, στην πρόθεση της κυβέρνησης να είναι να πάει το 2010. Δεν ξέρω αν θέλει να κάνει εκλογές μετά τις ευρωεκλογές. Διότι στις ευρωεκλογές θα πάρει μεγάλο μάθημα, ας το πω έτσι - κατά τη γνώμη μου και το ΠΑΣΟΚ. Δεν τη συμφέρει να κάνει εθνικές εκλογές έχοντας ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Δεν ξέρω πώς θα το σκεφτεί εκείνη. Αν τις κάνει τώρα γρήγορα, καίγεται το δήθεν σοβαρό χαρτί του ανασχηματισμού. Επομένως, στην πρόθεσή της είναι να τις πάει το 2010, να έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα από τις ευρωεκλογές. Εμείς μέσα από τη συνολική μας δράση, και όχι μετατρεπόμενοι σε έναν εκλογικό μηχανισμό, είμαστε προετοιμασμένοι για τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

-- Τη θέση του κ. Ρέππα ότι δε θα συναινέσει στην επανεκλογή του κ. Παπούλια πριν από τις εκλογές αλλά θα συναινέσει μετά, ούτως ώστε να γίνουν εκλογές με απώτατο ορίζοντα το 2010, πώς την κρίνετε;

-- Είναι τα παιχνίδια ανάμεσά τους. Διότι δε θέλουν να γίνουν οι εκλογές μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί ενδεχομένως - αν ξαναείναι ο κ. Παπούλιας - θέλουν να τον ψηφίσουν και δε θέλουν να δείξουν ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει πόντους γιατί επιμένει σε έναν Πρόεδρο που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτό που λέμε το επικοινωνιακό. Μα το θέμα δεν είναι το φαινόμενο, το θέμα είναι η σύμπνοια της πολιτικής. Βεβαίως είναι μέσα στην πολιτική τα σημειολογικά στοιχεία. Αλλά όταν τα σημειολογικά πάνε να κρύψουν την ουσία μιας πολιτικής, τι να πει κανείς... Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία. Αυτά είναι δευτερεύοντα ζητήματα. Ούτε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα λύσει το θέμα της ανεργίας, το θέμα των μισθών, η κρίση θα έρθει στην Ελλάδα - δεν έχει έρθει ακόμα. Τι νόημα έχει να αποτελεί άξονα το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας; Εχει, γιατί θέλει να το χειριστεί το ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας ότι θα είναι κυβέρνηση, να έχει την πρωτοβουλία να φέρει αυτό την πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά δεν είναι η ουσία του ζητήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ