Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΑΛΟΣ - ΒΕΡΕΛΗΣ
Ζητούν «κοινούς υπουργούς»!

Συμφωνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τον ορισμό υπουργών κοινής αποδοχής προτείνουν τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Νέα «εναλλακτικά» σενάρια για συνεργασία ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού πυροδότησαν χτες οι δηλώσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελή και Θ. Πάγκαλου, που πρότειναν τον ορισμό «υπερκομματικών υπουργών», που θα επιλεγούν συναινετικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, και οι δυο πρότειναν ορισμό υπουργού Οικονομικών δικομματικής αποδοχής, ενώ ο Θ. Πάγκαλος ζήτησε να υπάρξουν και Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μετά σε συμφωνημένο χρόνο να γίνουν εκλογές.

Οι δηλώσεις των δυο κορυφαίων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργών (που ζήτησαν ορισμό υπουργών δικομματικής αποδοχής) μπορεί να προκάλεσαν τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά ήρθαν να προστεθούν στις «φωνές» όλων των στυλοβατών του συστήματος που ζητούν «συναίνεση» μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων για να αντιμετωπίσει «η χώρα την κρίση». Μετά τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, που ζήτησε «ισχυρή διακυβέρνηση ικανή για να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων» και τα κυβερνητικά στελέχη Ψωμιάδη και Βαρβιτσιώτη που πρότειναν δικομματική «συνεργασία», οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήρθαν για να προτείνουν ορισμό υπουργών «κοινής αποδοχής». Είναι φανερό ότι τα σενάρια για την ύπαρξη «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στα δυο κόμματα, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας για την προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, συντηρούνται από τα επιτελεία της άρχουσας τάξης.

Αυτή τη λογική ήρθε να υπηρετήσει ο Χρ. Βερελής, ο οποίος αρχικά με δηλώσεις του στην «Ελευθεροτυπία» και στη συνέχεια στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» πρότεινε: «Να υπάρξει μια συνεννόηση για το θέμα της οικονομικής κατηφόρας της χώρας και οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε μια συγκεκριμένη πολιτική για τρία - τέσσερα θέματα βάσει ενός πολυετούς σχεδίου. Ακολούθως αυτή την πολιτική θα πρέπει να κληθεί να την προωθήσει ένας ανεξάρτητος υπερκομματικός υπουργός Οικονομίας (...) και μετά να γίνουν εκλογές». Βέβαια, ο ίδιος στη συνέχεια, επιχειρώντας να «θολώσει τα νερά», υποστήριξε: «Δεν προτείνω εγώ μια συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ίσα ίσα πιστεύω πως θα κάνει κακό. Αυτό που προτείνω όμως είναι να δοθεί ένα σήμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα κάνει μια στροφή προς την οικονομική σταθερότητα για να μην έχουμε κατάρρευση».

Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «City», τάχτηκε υπέρ της «κοινής προοπτικής» με «χρονικά όρια» και πλειοδοτώντας στον αριθμό των υπουργών που θα μπορούσαν να υπάρξουν με συνεννόηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Θα έπρεπε να δεχτούμε κοινής εμπιστοσύνης, υπηρεσιακούς θα πρότεινα,υπουργούς στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και βεβαίως στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας,λόγω του γεγονότος ότι η χώρα χρεοκόπησε».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Πάγκαλου και Βερελή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας: «Μου ζητάτε να μπω σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Να το ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά: Το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται για κανένα σενάριο, πέρα από την ανάγκη - το ζητούν και οι πολίτες - να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες και μια νέα οικονομική και κοινωνική πολιτική σε αυτή τη χώρα. Τελεία και παύλα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δε νοείται καμία συνεργασία με αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας», αλλά δεν απέκλεισε άλλου είδους και «κλείνοντας το μάτι» στο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Συνεργασία νοείται μόνο με προοδευτικές δυνάμεις στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του Χρ. Βελερή, αφού όπως είπε «εξέφρασε την άποψή του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ