Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΡΗΤΙΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αλυτα τα χρόνια προβλήματά τους

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τα μέτρα στήριξης των ρητινεργατών της Εύβοιας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Αχιλλέας Κανταρτζής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Σταύρος Σκοπελίτης, Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Γκατζής. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές, πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν:

«Οι ρητινεργάτες της Εύβοιας, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ρητίνης, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά και οξυμένα προβλήματα τα οποία χρονίζουν και παραμένουν άλυτα με ευθύνη των Κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πρόκειται για εργαζόμενους με μεγάλη προσφορά στην προστασία των δασών, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εργαζόμενους που δουλεύουν σε σκληρές συνθήκες με χαμηλές αμοιβές και απαράδεκτους όρους ασφάλισης.

Οι ρητινεργάτες χωρίς καμία κατοχύρωση, αντιμετωπίζουν τους εκβιασμούς του εμποροβιομηχάνου που εκμεταλλεύεται τον κόπο τους και επιβάλλει, με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων, απαράδεκτα χαμηλές τιμές που εφέτος ξεκίνησαν από τα 22 λεπτά του Ευρώ και κατρακυλούν στα 17 λεπτά το κιλό της ρητίνης.

Ο εμποροβιομήχανος εκμεταλλεύεται την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που προβλέπει παράδοση της παραγωγής μέχρι 31 Μάρτη κάθε χρόνου. Και πιέζει τους παραγωγούς να αποδεχτούν αυτές τις χαμηλές τιμές για να πάρουν την "επιδότηση", η οποία επί της ουσίας αποτελεί αμοιβή για την εργασία του καθαρισμού και τη γενικότερη φροντίδα των δασών.

Η σύνταξη των ρητινεργατών φτάνει μόλις τα 570 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος η αποζημίωση είναι μόλις 1,5 ευρώ την ημέρα!

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ανυπόφορη και πιέζει τους παραγωγούς για εγκατάλειψη του επαγγέλματος, των δασών και των ορεινών χωριών.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει το αίτημα για καθιέρωση κατώτατης εγγυημένης τιμής της ρητίνης που θα επιτρέπει ένα αξιοπρεπές εισόδημα, όπως και την ουσιαστική αύξηση των συντάξεων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για να σταματήσει ο εκβιασμός των ρητινεργατών, να καθιερωθεί και να κατοχυρωθεί ικανοποιητική κατώτερη εγγυημένη τιμή στη ρητίνη και να αυξηθούν οι συντάξεις τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζουν πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις για τα δίκαια αιτήματά τους(10/1/2019)
Κροκοδείλια δάκρυα(4/8/2016)
«Δίνουν» στους κτηνοτρόφους...(3/1/2009)
Επερώτηση για τα οξύτατα προβλήματα της αγροτιάς(23/10/2008)
Οι «αυστηροί έλεγχοι»...(10/9/2005)
Ξεχασμένοι οι "φρουροί" των δασών(5/9/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org