Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Καμιά εκτόνωση, περισσότερη οργάνωση

Πού το πάνε; Ολοι αυτοί οι «καλοπροαίρετοι άνθρωποι» που ανακαλύπτουν πρόβλημα «εσωτερικής ασφάλειας». Τι ακριβώς ζητάνε από τη Βουλή; Να εξασφαλίσουν μέσα από τη Βουλή άλλοθι για να χτυπήσουν ευθέως και με κάθε μέσο, ακόμη και με απαγόρευση της δράσης του, από το «ναό της δημοκρατίας», το λαϊκό κίνημα;

Τα εξάστηλά τους, πάντως, προδίδουν και την επιδίωξη.

Μετά τον ΛΑ.Ο.Σ. που - για να καλύψει αυτούς τους οποίους και εκφράζει πολιτικά - πλάσαρε την άποψη περί δήθεν ανεγκέφαλων και διεστραμμένων που βρίσκονται πίσω από το δολοφονικό χτύπημα, εμφανίστηκαν κι άλλοι - καλοπροαίρετα να δεχτούμε - να βλέπουν έτσι το πράγμα. Δεν είναι έτσι. Κατηγορηματικά δεν είναι έτσι. Απέναντι είναι ένα σύστημα. Μικρή σημασία έχει ποιο γρανάζι του συστήματος οργανώνει ποια επιχείρηση, αν είναι το επίσημο κράτος ή το κράτος της κουκούλας δίπλα στο κράτος με πηλήκιο. Είναι όλη η μηχανή απέναντι. Και η προστασία των παιδιών δεν περνά μέσα από την κολακεία τους, αλλά με το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα στην πρώτη γραμμή. Αυτή είναι η καλύτερη ασπίδα για τα παιδιά. Οσο τα παιδιά θα αντιμετωπίζονται σαν παιχνίδι στα χέρια αυτών που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, τόσο το χειρότερο για τα παιδιά. Γιατί το σύστημα θέλει να παράξει σήμερα τους αυριανούς υποταγμένους, όχι μόνο ξεκομμένους από το εργατικό κίνημα, αλλά και ενάντιά του. Αυτό θέλουν. Δεν πρέπει να τους περάσει. Γι' αυτό και καμιά αφέλεια δε δικαιολογείται σε τέτοιους καιρούς.

Σιγά μην ενοχλήθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ. Ισα ίσα έσπευσαν να επαυξήσουν. Ηδη έσκασαν μύτη Πάγκαλος και Βερελής κι ας μιλάει το ΠΑΣΟΚ για προσωπικές απόψεις. Παλιά φάμπρικα το ...αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.

Τώρα ακριβώς που μεγάλες μάζες εργαζομένων - λαϊκών στρωμάτων το σκέφτονται να κάνουν το άλμα, τώρα τα σωσίβια ρίχνονται στη φουρτούνα να σώσουν το σύστημα. Κι ακόμα δεν ήρθαν τα δύσκολα.

Πεντακόσιες χιλιάδες, λέει, δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Είναι περισσότεροι και είναι ανάμεσα σ' αυτούς που έχουν να πληρώσουν ένα δάνειο. Οι άλλοι που είναι σε χειρότερη μοίρα απλά δεν έχουν δάνεια.

Διαμόρφωση πραγματικότητας είναι να κηρύσσεις ως διέξοδο το σπάσιμο της βιτρίνας σαν «άμεση δράση». Πράγματι, πίστεψαν ότι θάψανε την εργατική τάξη τότε. Ελα όμως που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτήν. Κι αφού τη στύψανε για να ανεβάσουν το ποσοστό κέρδους ανακάλυψαν πως ακριβώς εκεί δημιουργείται το πρόβλημα. Οταν δυσκολεύονται να αυξήσουν το ποσοστό κέρδους. Κι επειδή εκεί και τότε εμφανίζεται ως διέξοδος η μόνη δυνατή, η ανατροπή δηλαδή των καπιταλιστών ώστε να μπορέσουν οι διαρκώς αναπτυσσόμενες παραγωγικές δυνάμεις να χωρέσουν στις σχέσεις παραγωγής που τους αντιστοιχούν, γι' αυτό η αστική τάξη είναι υποχρεωμένη να εμφανίσει ως κίνημα διάφορα τυφλά ξεσπάσματα. Προσπάθησαν ξανά και ξανά να διδάξουν ως κίνημα έναν τέτοιο τρόπο. Το ξέσπασμα. Δεν τους βγαίνει παντού.

Τώρα επενδύουν στο μέλλον. Γι' αυτό το «ενδιαφέρον» για τους νέους. Που σπρώχνονται με ωραίες φρασούλες περί «άμεσης δράσης» σε άμεση εκτόνωση και υποθήκευση του ίδιου του αγωνιστικού μέλλοντός τους.

Γιατί και διέξοδος υπάρχει και ελπίδα. Σε εντελώς άλλο δρόμο από το «κίνημα» που θέλουν να στήσουν η αστική τάξη και ο «αντιεξουσιαστικός» Τύπος της.

Τώρα είναι η ώρα για πάλη με τα μονοπώλια, τώρα είναι η ώρα για οργανωμένο λαϊκό κίνημα, τώρα η ώρα για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ. Αυτό θέλουν να εμποδίσουν τα σφυριά της αστικής τάξης που χτυπάνε όλα στον ίδιο σκοπό.

Να προστατέψουμε, λοιπόν, τα παιδιά, μέσα στις γραμμές του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος, με τους εργάτες «μέσα» στα σχολεία, τους μαθητές στις δικές μας διαδηλώσεις, κι όλα αυτά όχι στο κουτουρού, αλλά για ένα σκοπό: το πραγματικό γκρέμισμα της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία. Μπορεί να γίνει και θα γίνει.

Ασχετο; «Κουρή»! μαζέψου!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενότητα στο κίνημα, ναι! Aλλά πάνω σε τι και με ποιον;(2012-11-25 00:00:00.0)
Ποια «Κοινωνική» Οικονομία;(2011-02-03 00:00:00.0)
Συζήτηση με όσους συναντηθήκαμε στην κοινή δράση(2000-10-12 00:00:00.0)
Πρώτοι στον αγώνα, πρώτοι στα μαθήματα(1999-07-01 00:00:00.0)
Κοροϊδίες(1999-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ