Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΑΔΙΟ ΚΛΑΟΥΖΕΒΙΤΣ
To τελευταίο κεφάλαιο

Το «υποκείμενο» που πυροβόλησε τον δεκαεξάχρονο μαθητή στο Περιστέρι εξυπηρετεί το σχέδιο τρομοκράτησης του νεολαιίστικου κινήματος. Το παιδί χτυπήθηκε από τριανταοχτάρι περίστροφο και η αστυνομία καθυστέρησε δεκατέσσερις ώρες να επισκεφτεί το χώρο. Ο πυροβολισμός αυτός φανέρωσε τις αυταπάτες που τρέφει ένα ολόκληρο σύστημα και το καθιστούν επικίνδυνο. Ο μαθητής από καθαρή τύχη δέχτηκε τη σφαίρα στο χέρι.

Η πολιτεία έχει παραδοθεί σε μια γενικότερη μεταφυσική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Διαβάζουμε το τελευταίο κεφάλαιο μιας εξουσίας που η αναισθησία της είναι το μόνο περιουσιακό της στοιχείο. Ετσι, μπορεί και διατηρεί άθικτους τους μηχανισμούς καταστολής, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη μας, όταν μας παροτρύνει να την ακολουθήσουμε, να λάβουμε μέρος στη χορωδία και να ψάλουμε το ρέκβιεμ για την ίδια μας τη ζωή.

Μπροστά σ' αυτό το τέρμα, πρέπει να αξιοποιήσουμε τα βιώματα και τη μνήμη μας από τα ιστορικά γεγονότα. Ολα έχουν καταλυθεί με γελοίο τρόπο από έναν πρωθυπουργό που αρέσκεται σε πομπώδεις ομιλίες μπροστά σ' ένα κουρασμένο ακροατήριο. Σκέτη δυστυχία, που τη σπέρνουν με τη μορφή διδασκαλίας οι υπουργοί. Οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις τους στην τηλεόραση, αντί για τη συμπόνια που επιζητούσαν, εισέπραξαν περιφρόνηση και μίσος. Προκάλεσαν απελπισία. Ο Καραμανλής έχασε την ικανότητα να βλέπει. Τώρα πια τον κινεί η ιδέα μιας αφηρημένης εκδίκησης απέναντι σ' εκείνους που έβαλαν σε κρίση τη ματαιοδοξία του. Σ' αυτό το αναπόφευκτο πέρασμα που βρισκόμαστε, ας περιφρουρήσουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, τα νέα παιδιά, γιατί μόνο πάνω τους μπορούμε να ψηλαφίσουμε το μέλλον μας.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ