Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Οργανωμένος αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση
  • Δυναμική πορεία στο Περιστέρι από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους
  • Μαθητικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα

«Δε θα περάσει», βροντοφώναξαν χτες το μεσημέρι οι χιλιάδες, που συγκεντρώθηκαν και πορεύτηκαν στους δρόμους του Περιστερίου ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, Πειραιά και Περιστερίου, του ΠΑΜΕ, των συλλόγων γονέων. «Δε θα περάσει» η επιχείρηση εκφοβισμού. «Δε θα περάσει» η απόπειρα τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται. «Δε θα περάσει» η ένταση της καταστολής.

Μαθητές, απ' όλη την Αθήνα και τον Πειραιά, εργαζόμενοι, δάσκαλοι και καθηγητές συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, γονείς, με την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, φοιτητές και σπουδαστές έδωσαν όλοι τους μαχητικό «παρών» το μεσημέρι στον Αγιο Αντώνη στο Περιστέρι. Η δυναμική τους απάντηση, που ήρθε δυο μέρες μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του μαθητή και μέλους του 15μελούς του 1ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου, Γιώργου Παπλωματά, έδειξε το δρόμο που ακολουθεί το οργανωμένο, λαϊκό, μαζικό και περιφρουρημένο κίνημα απέναντι στην καταστολή και στην εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.

Δυναμική πορεία

Οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν από τον Αγιο Αντώνη, μέσω των οδών Π. Τσαλδάρη, Σαρανταπόρου και Βασ. Κωνσταντίνου, προς το 1ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου. Η πορεία μεγάλη σε όγκο και με εκρηκτικό παλμό και δυναμισμό. Μπροστά, τιμητικά, οι μαθητές του 1ου Λυκείου και από πίσω το κεντρικό πανό του ΣΑΣΑ: «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, στο κενό θα πέσει η καταστολή». Ακολουθούν μαθητές από όλη την Αθήνα: Ν. Ιωνία, Πεντέλη, Αθήνα, Περιστέρι... Αμέσως μετά οι φοιτητές και οι σπουδαστές, από το Πολυτεχνείο, τη Φυσικομαθηματική Σχολή, τη Γεωπονική, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, τη ΣΤΕΦ, τη Νομική, το Πολιτικό και Οικονομικό Τμήμα της Νομικής...

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με το πανό του, έδινε το στίγμα: «Η αντιλαϊκή πολιτική - καταστολή - αυταρχισμός σκοτώνουν τα δικαιώματά μας». Και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας τόνιζε: «Οργανωμένος λαϊκός αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση, την κρατική βία και τον αυταρχισμό».

Τα συνθήματα δε σταμάτησαν ούτε λεπτό: «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «Τρομοκράτες δεν είναι οι μαθητές, είναι όσοι φυλάνε τις πολυεθνικές», «Πράσινα παπούτσια και ζαρντινιέρες, η καταστολή ήρθε και με σφαίρες», «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ΜΑΤ, βία, τρομοκρατία». Φτάνοντας έξω απ' το 1ο Λύκειο, δυνάμωσαν τα συνθήματα ενάντια στην εντεινόμενη καταστολή και την τρομοκρατία. Στη συνέχεια, μαθητές, φοιτητές κι εργαζόμενοι επέστρεψαν με πορεία στην πλατεία Αγ. Αντωνίου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων της πόλης, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου κήρυξε μία ώρα στάση εργασίας, την ώρα της συγκέντρωσης και πορείας.

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα

Χτες το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης και Επιτροπές Αγώνα φοιτητών και σπουδαστών έκαναν συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου για να καταγγείλουν τη δολοφονική επίθεση εναντίον των μαθητών στο Περιστέρι.

Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν χτες μαθητές στην Πάτρα. Συγκεντρώθηκαν στην πλ. Γεωργίου και στη συνέχεια με το πανό που έγραφε: «Αστοί και Αστυνομία φτάσανε στο φόνο, εμείς όλη τη μέρα θα είμαστε στο δρόμο» πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σήμερα το Συντονιστικό Αγώνα καλεί σε συναυλία, στις 6 μ.μ., στην πλ. Γεωργίου.

Συνδικαλιστές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας έκαναν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Λάρισας και ανάρτησαν πανό που έγραφε: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντηση με οργάνωση κι αγώνα(2008-12-21 00:00:00.0)
Νεανικό αντιπολεμικό ποτάμι(2003-03-01 00:00:00.0)
Αύριο το νέο αγωνιστικό «ραντεβού»(2000-01-13 00:00:00.0)
Βαδίζουν μπροστά με συμπαραστάτη το λαό(1999-12-19 00:00:00.0)
Συνεδριάζουν σήμερα τα Συντονιστικά Αγώνα των μαθητών(1998-12-05 00:00:00.0)
Μαχητικό "παρών" από μαθητές και φοιτητές(1997-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ