Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Με αντικομμουνισμό επιδιώκει να προωθήσει τη θέση της

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, μιλώντας τη Δευτέρα σε Διεθνή Διάσκεψη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Αγία Πετρούπολη, αναφέρθηκε στις αρχές που επιδιώκει η χώρα του να εφαρμοστούν σε ένα νέο σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη.

Ο Βλ. Πούτιν υποστήριξε πως κάθε κράτος «θα πρέπει να εξασφαλίζει την ασφάλειά του, αλλά όχι σε βάρος της ασφάλειας των άλλων. Δεύτερο, να μην επιτρέπει (στα πλαίσια οποιωνδήποτε στρατιωτικών συμμαχιών ή συνασπισμών) ενέργειες, που αδυνατίζουν την κοινότητα του χώρου ασφάλειας. Και τρίτο, να μην επιτρέπει την ανάπτυξη και διεύρυνση των στρατιωτικών συμμαχιών, όταν αυτές είναι σε βάρος άλλων συμμετεχόντων στο σύμφωνο».

Με αυτόν τον έμμεσο τρόπο, για άλλη μια φορά, η ρωσική ηγεσία διατύπωσε την αντίθεσή της στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας, με το νέο Σύμφωνο Ασφάλειας που ζητά, έναν αυξημένο ρόλο για την ίδια στην ευρωπαϊκή «αρχιτεκτονική».

Ο Πούτιν πρότεινε ακόμη να ενταχθούν στο νέο ντοκουμέντο για την ασφάλεια στην Ευρώπη όχι μόνον ο έλεγχος των εξοπλισμών, αλλά και οι μηχανισμοί καταπολέμησης της «τρομοκρατίας», του εμπορίου ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας πάντως, κάνοντας χυδαίο αντικομμουνισμό, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις ενέργειες της Ρωσίας στον Καύκασο. Ετσι, υποστήριξε πως οι αρχές της Γεωργίας προσπάθησαν να λύσουν το ζήτημα στη «βάση της σταλινικής αρχής: Δεν υπάρχει άνθρωπος, δεν υπάρχει και πρόβλημα. Γι' αυτό προχώρησαν στο βομβαρδισμό πολιτών». Και πρόσθεσε πως η Ρωσία επενέβη για να σώσει «τους αθώους πολίτες».

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρωθυπουργός «ξέχασε» να αναφέρει αν από την ίδια «αρχή» καθοδηγούνταν κι ο ίδιος, βρισκόμενος στο επιτελείο του Γιέλτσιν, όταν ο τελευταίος βομβάρδιζε «τους αθώους πολίτες» στο Γκρόζνι της Τσετσενίας, το 1995, κι ακόμη γιατί αντιδρά η Ρωσία, όταν άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους στόχους και προφασιζόμενες την «υπεράσπιση των αθώων», επιδιώκουν να κάνουν με την Τσετσενία, την Ινγκουσετία και άλλες περιοχές της Ρωσίας, ό,τι έκανε η ρωσική ηγεσία στη Νότια Οσετία και Αμπχαζία.

Ενταση προκλήθηκε και πάλι ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία, μετά από τις πρόσφατες κατηγορίες των Προέδρων της Γεωργίας και της Πολωνίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι και Λεχ Καζίνσκι, αντίστοιχα, ότι ερρίφθησαν πυροβολισμοί από Ρώσους στρατιώτες την ώρα που περνούσε από τα όρια της περιοχής της Νότιας Οσετίας αυτοκινητοπομπή που τους μετέφερε. Ωστόσο, τόσο οι ρωσικές δυνάμεις, όσο και αυτές της Νότιας Οσετίας απέρριψαν αυτές τις κατηγορίες.


Ι.Π.-Ε.Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτεταμένα επεισόδια σε αντιρωσική διαδήλωση(2019-06-22 00:00:00.0)
Ενισχύει τον εξοπλισμό της(2013-02-28 00:00:00.0)
Ενίσχυση ρωσικών βάσεων σε Αμπχαζία, Ν. Οσετία(2009-05-20 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι μεταπολεμικές «δονήσεις»(2008-09-07 00:00:00.0)
Οξύνεται η αντιπαράθεση(2008-09-04 00:00:00.0)
Πιο κοντά στην αναγνώρισή τους(2008-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ