Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Σκληρές πολύνεκρες μάχες

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Σκληρότατες μάχες μαίνονταν για πολλοστή μέρα, χτες, στα βορειοανατολικά της Σρι Λάνκα, καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα κλιμάκωναν τη μεγάλη επιχείρησή τους κατά των ανταρτών «Τίγρεις Ταμίλ», με στόχο την κατάληψη της πόλης Κιλινότσκι, που θεωρείται η ντε φάκτο πρωτεύουσα της περιοχής που ελέγχουν οι αντάρτες. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις και οι συγκρούσεις είναι πολύωρες και σφοδρότατες, καθώς οι δυνάμεις των ανταρτών προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και έχουν εξαπολύσει δεκάδες αντεπιθέσεις σε διαφορετικά σημεία.

Οι πληροφορίες για τους νεκρούς είναι συγκεχυμένες. Ο στρατός, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν σκοτωθεί 120 αντάρτες και 27 στρατιώτες. Από την άλλη πλευρά, πηγές προσκείμενες στους αντάρτες δεν επιβεβαιώνουν τις δικές τους απώλειες, αλλά υποστηρίζουν ότι έχουν σκοτωθεί 78 στρατιώτες. Κυβερνητικές διαρροές τόνιζαν ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί καθώς η κατάκτηση της πόλης Κιλινότσκι, αν τελικά επιτευχθεί, θα είναι μια εξαιρετικά μεγάλης συμβολικής σημασίας νίκη επί των ανταρτών. Κατά την ίδια πηγή, επίσης, στόχος δεν είναι να ελεγχθούν όλες οι περιοχές που σήμερα ελέγχονται από τους αντάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση των ανταρτών «Τίγρεις Ταμίλ» άρχισε το 1983 και έχει ως στόχο την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στις βορειοανατολικές περιοχές της Σρι Λάνκα, για την εθνότητα Ταμίλ, που καταγγέλλει την, επί δεκαετίες, καταπίεσή της ως μειονότητα από την εθνότητα Σινχαλίζι. Εκτοτε, υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί 780.000 άνθρωποι, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστήριζαν ότι εξαιτίας των τωρινών μαχών έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους περίπου 230.000 άνθρωποι που κατοικούσαν στις περιοχές των Ταμίλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ