Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Εφοπλιστικές πιέσεις για ναυτικό αποκλεισμό

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού αντί για τις περιπολίες πολεμικών πλοίων στις σομαλικές ακτές απαίτησε χτες εκπρόσωπος του Διεθνούς Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ιδιοκτητών Δεξαμενόπλοιων (INTERTANCO), με έδρα την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, που αντιπροσωπεύει το 75% των εφοπλιστών εμπορικών σκαφών παγκοσμίως. Παράλληλα, το «Βαλτικό και Διεθνές Ναυτιλιακό Συμβούλιο» ζήτησε «μεγαλύτερη στρατιωτική δράση» κατά των Σομαλών πειρατών και μεγαλύτερο - ει δυνατόν - διεθνή συντονισμό των πολεμικών ναυτικών δυνάμεων που έχουν στείλει στον πολυσύχναστο Κόλπο του Αντεν ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία, Ινδία, Μαλαισία, Δανία κ.ά.

Συνάμα, η Σαουδική Αραβία φάνηκε χτες «πρόθυμη και έτοιμη να συνεργαστεί» με ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, προκειμένου να πετύχει την απελευθέρωση του τεράστιου δεξαμενόπλοιου «Σίριους Σταρ» που έχει καταληφθεί απ' τις 15 του μήνα από Σομαλούς πειρατές, μεταφέροντας περίπου δύο εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Αντίθετα, η Αίγυπτος αρνήθηκε οιαδήποτε ανάμειξη και συμμετοχή στις περιπολίες ξένων ναυτικών δυνάμεων στον Κόλπο του Αντεν.

Πάντως, νωρίτερα, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ζήτησε απ' τις 22 αραβικές χώρες - μέλη να αναπτύξουν δικές τους ναυτικές δυνάμεις ανοιχτά των σομαλικών ακτών, υποστηρίζοντας ότι η πειρατεία «βλάπτει αρνητικά τα συμφέροντα, την οικονομία και την ασφάλεια» των χωρών του οργανισμού...

Τέλος, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική ναυτική παρουσία της στον Κόλπο του Αντεν «θα είναι συνεχής και όχι περιοδική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ