Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι ιθαγενείς

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Χιλιάδες ιθαγενείς που πορεύτηκαν επί 10 ημέρες από την Κάουκα και έφτασαν στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, διαδήλωσαν το Σάββατο στην Πλατεία Μπολίβαρ, όπου ενώθηκαν με συγκεντρωμένους φοιτητές και μέλη συνδικάτων.

Οι ιθαγενείς της «Μίνγκα» όσο βρέθηκαν στην πρωτεύουσα συζήτησαν με εκπροσώπους συνδικαλιστικών και λαϊκών οργανώσεων το πρόγραμμα των πέντε σημείων, ενώ ο ηγέτης των ιθαγενών είπε ότι οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα «για να καταγγείλουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ιθαγενών και να αναλύσουν το ζήτημα της γης». Οι ιθαγενείς ζητούν επίσης την ακύρωση της συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» που έχει συνάψει η Μπογκοτά με τις ΗΠΑ και την υιοθέτηση της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ιθαγενών Λαών.

Παράλληλα, συναντήθηκαν και με εκπροσώπους του Κογκρέσου και της κυβέρνησης, μία συνάντηση που κατά τοπικά ΜΜΕ διήρκεσε ώρες και έγινε σε τεταμένο κλίμα, όπου οι εκπρόσωποι των ιθαγενών κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι αρνείται συστηματικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει όλα αυτά τα χρόνια με τους ιθαγενείς, καθώς και τη δολοφονική βία με την οποία αντιμετωπίζουν οι αρχές ασφαλείας τόσο τις κινητοποιήσεις, όσο και τους ιθαγενείς.

Την Κυριακή, οι ιθαγενείς ξεκίνησαν το ταξίδι επιστροφής τους στη νοτιοδυτική Κολομβία... Ο επικεφαλής του Περιφερειακού Ιθαγενικού Συμβουλίου της Κάουκα (CRIC) υπενθύμισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και ότι η «Μίνγκα είναι μία μακρόχρονη διαδικασία που δεν ολοκληρώνεται με ένα μαζικό συλλαλητήριο που τελειώνει και μετά πάμε σπίτι μας». Εξάλλου, από την Παρασκευή, υπήρξε ένα ανοιχτό δημόσιο «σύμφωνο» των ιθαγενών και της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργατών (CUT) για κοινή και συντονισμένη δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ