Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ - ΜΠΙΣΑΟΥ
Απόπειρα πραξικοπήματος

ΜΠΙΣΑΟΥ.--

Τη σκυτάλη της πολύχρονης παράδοσης πραξικοπημάτων στην πρώην πορτογαλική αποικία της δυτικής Αφρικής Γουινέα Μπισάου πήραν, την Κυριακή, αξιωματικοί του στρατού επιχειρώντας να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Ζοάου Μπερνάντου Βιέιρα. Ο Βιέιρα είχε καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία απ' το 1980 έως το 1998 και το 2005 «κέρδισε» προεδρικές «εκλογές»...

Οι στασιαστές αξιωματικοί του στρατού εξαπέλυσαν προχτές το πρωί ένοπλη επίθεση στην προεδρική κατοικία, αλλά απέτυχαν μετά από σθεναρή αντίσταση της προεδρικής φρουράς και το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον έξι απ' τους στασιαστές συνελήφθησαν και κρατούνται.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του δικτάτορα Βιέιρα στο όνομα αποτροπής της «αποσταθεροποίησης»!

Ας σημειωθεί πως η στάση έγινε λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις 16 του μήνα.

Ο ΟΗΕ έχει καταχωρήσει τη Γουινέα-Μπισάου ως ένα απ' τα διαμετακομιστικά κέντρα του λαθρεμπορίου κοκαΐνης μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης. Στις τελευταίες εκλογές ο πρώην Πρόεδρος Κούμπα Γιάλα κατηγόρησε τον Βιέιρα για λαθρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ