Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νίκη για το «μπολιβαριανό μπλοκ»

Η αντιδραστική αντιπολίτευση ανασυντάσσεται

Ο Πρόεδρος Τσάβες, ενώ προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα

Associated Press

Ο Πρόεδρος Τσάβες, ενώ προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οι υποψήφιοι των δυνάμεων που στηρίζουν την «Μπολιβαριανή Διαδικασία» και το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας - PSUV είναι οι νέοι κυβερνήτες σε 17 περιφέρειες από τις 22, όπου διεξήχθησαν εκλογές προχτές Κυριακή.

Στις εκλογές πήραν μέρος πάνω από 10 εκατομμύρια πολίτες και το ποσοστό συμμετοχής έφτασε στο 65,5%, νούμερο που είναι το πιο υψηλό σε αυτού του είδους τις εκλογές. Οι υποψήφιοι του PSUV συγκέντρωσαν 5,6 εκατομμύρια ψήφους κερδίζοντας πάνω από 1 εκατομμύριο ψήφους από αυτούς που πήραν στην τελευταία μάχη, αυτή του δημοψηφίσματος, για το νέο Σύνταγμα.

Από την άλλη πλευρά, η αντιδραστική αντιπολίτευση, παρ' όλο που έχασε γύρω τους 300.000 ψήφους από το δημοψήφισμα και 2 κυβερνήτες (από 7 σε 5), κατήγαγε σημαντικές νίκες, όπως αυτή στην επαρχία Σούλια που θεωρείται η «μπαρουταποθήκη» της Βενεζουέλας (πετρελαιοφόρος ζώνη κοντά στα σύνορα με την Κολομβία), καθώς και στις επαρχίες Μιράντα, Νουέβα Εσπάρτα, Καραμπόπο, Τάτσιρα και στον μητροπολιτικό δήμο του Καράκας, που φαίνεται ότι χειραγώγησε και αρκετούς πολίτες από τις λαϊκές συνοικίες. Επίσης, η Σούλια και το Καραμπόπο είναι από τις πιο πολυπληθείς περιφέρειες της χώρας.

Ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες που το τελευταίο διάστημα είχε αναλάβει προσωπικά την προεκλογική εκστρατεία του PSUV, ευχαρίστησε το λαό της Βενεζουέλας για την αθρόα συμμετοχή του, καθώς και τα μέλη και τα στελέχη του PSUV λέγοντας: «Ηταν η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε το PSUV σε εκλογική αναμέτρηση και αυτή ήταν νικηφόρα».

«Αρχίζει να αλλάζει ο χάρτης της χώρας», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μανουέλ Ροσάλες, που εκλέχτηκε εκ νέου κυβερνήτης της Σούλια. Εξάλλου, η αντιπολίτευση θεωρούσε, πέρα από δοκιμασία των δυνάμεών της την ψηφοφορία της Κυριακής και ως την έναρξη...«ενός μαραθωνίου προς την ελευθερία».

Εντούτοις, συνολικά, οι τόνοι που κρατά η αντιπολίτευση είναι χαμηλοί καθώς απλώς επιβεβαίωσε τα ποσοστά που είχε αποσπάσει και ο Μανουέλ Ροσάλες όταν ήταν υποψήφιος Πρόεδρος εναντίον του Τσάβες. Η τακτική της αντιπολίτευσης, σε αυτές τις εκλογές ήταν να εστιάζει στα προβλήματα που αναδεικνύει ο Πρόεδρος Τσάβες, για να «αποδείξει» ότι απέτυχε. Οπως π.χ. η εγκληματικότητα που δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει ή οι υπηρεσίες των εθνικοποιημένων δημόσιων εταιρειών όπως η εταιρεία ηλεκτρισμού, που προχωράει σε περιοδικές διακοπές.

Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στους διεθνείς παρατηρητές

Στη Βενεζουέλα, συμμετέχοντας στην Ομάδα των Διεθνών Παρατηρητών στις εκλογές, που κατά γενική ομολογία πραγματοποιήθηκαν με αδιάβλητο τρόπο, βρέθηκαν ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής και ο Κώστας Δρούτσας, επίσης ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν και με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, αποτελούμενη από τον Οσκαρ Φιγκέρα, ΓΓ της ΚΕ και τον Καρόλους Βίμερ, μέλος του ΠΓ και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων. Στη συνάντηση αυτή, που έγινε αλληλοενημέρωση για την πάλη των δύο κομμάτων, μετέφεραν την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο ΚΚ Βενεζουέλας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, μέσα από τη δουλειά του στην εργατική τάξη και τη νεολαία, για να βαθύνει και να ριζοσπαστικοποιηθεί η «μπολιβαριανή διαδικασία».

Χτες, επίσης, αναμενόταν το ΚΚ Βενεζουέλας να δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες εκτιμήσεις του για την εκλογική μάχη των τοπικών εκλογών.

  • Εν τω μεταξύ, μοίρα του ρωσικού Στόλου του Βορρά καταπλέει σήμερα έπειτα από ταξίδι δύο μηνών στο λιμάνι Γκουάιρα της Βενεζουέλας για κοινή στρατιωτική άσκηση στα χωρικά ύδατα της Καραϊβικής. Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται και ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στη Λατινική Αμερική, και η οποία περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στην Κούβα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τοπικές εκλογές για 13 αιρετούς(2010-12-07 00:00:00.0)
Νέες καταγγελίες για σχέδια αποσταθεροποίησης(2009-12-15 00:00:00.0)
Συμφωνία για κοινή κάθοδο στις τοπικές εκλογές(2008-06-21 00:00:00.0)
Συντριπτική λαϊκή νίκη για τον Τσάβες(2006-12-05 00:00:00.0)
Οι προηγούμενες αναμετρήσεις(2006-12-05 00:00:00.0)
Μεγαλειώδης λαϊκή συγκέντρωση του Μπολιβαριανού Μπλοκ(2006-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ