Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση

Οι άνθρωποι στη Ν. Οσετία προσπαθούν να «ξαναχτίσουν» τη ζωή τους, μετά την καταστροφή που προξένησε η επέμβαση της Γεωργίας με ιμπεριαλιστικές πλάτες

Associated Press

Οι άνθρωποι στη Ν. Οσετία προσπαθούν να «ξαναχτίσουν» τη ζωή τους, μετά την καταστροφή που προξένησε η επέμβαση της Γεωργίας με ιμπεριαλιστικές πλάτες
ΤΙΦΛΙΔΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το γεωργιανό κοινοβούλιο ήρε χτες την εμπόλεμη κατάσταση που κηρύχτηκε στη Γεωργία στις 9 Αυγούστου, ενώ παράλληλα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές της χώρας όπου αναφέρει «παραμένουν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας». Την ίδια στιγμή η πρεσβεία της Ρωσίας στην Τιφλίδα και αυτή της Γεωργίας στη Μόσχα έπαυσαν τις δραστηριότητές τους μετά την επίσημη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων, ωστόσο η Γεωργία αποφάσισε να διατηρήσει τις προξενικές σχέσεις με τη Ρωσία, σε αντίθεση με τη Μόσχα που ανέστειλε επ' αόριστον τη χορήγηση αδειών εισόδου στους πολίτες της Γεωργίας.

Παράλληλα, χτες ανακοινώθηκε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε την απόφαση να χορηγήσει στη Γεωργία δάνειο ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου, όπως αναφέρθηκε, να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου με τη Ρωσία. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να διαθέσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια προς την κυβέρνηση της Γεωργίας, ανακοίνωση που πιθανολογείται να γίνει κατά τη σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσένι στη Γεωργία.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι, υποστήριξε χτες ότι η παρουσία των τεσσάρων πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα είναι στο πλαίσιο μιας άσκησης που έχει προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό, απαντώντας ουσιαστικά στις έντονες επικρίσεις που έκανε την Τρίτη για το θέμα αυτό ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε απειλήσει με αντίποινα, χωρίς να τα προσδιορίσει συγκεκριμένα. Επίσης χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Ντ. Μεντβέντεφ επανέλαβε τη θέση της χώρας του για τη στάση της Γεωργίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον γεωργιανό ομόλογό του, Μιχαήλ Σαακασβίλι «πολιτικό πτώμα».

Στήριξη στη Γεωργία

Τέλος, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθετήθηκε ψήφισμα με 549 ψήφους υπέρ, 68 κατά (το ΚΚΕ το καταψήφισε) και 61 αποχές, όπου ζητείται η άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος της Γεωργίας, καλώντας τη Ρωσία να σεβαστεί την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Γεωργίας. Παράλληλα καταδικάζει την αναγνώριση εκ μέρους της Ρωσίας της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, ενώ προειδοποιεί πως αν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα ζητήσει από τους ευρωβουλευτές να επανεξετάσουν την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία. Το ψήφισμα τάσσεται υπέρ μιας «αποστολής παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ) στη Γεωργία» (δηλαδή του ευρωστρατού), υπογραμμίζει τη σημασία της Γεωργίας στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ και ζητά υποκριτικά τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για να εξακριβωθούν τα γεγονότα και να διασαφηνιστούν ορισμένες καταγγελίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ