Το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ που σφαγιάστηκε από τους Βούλγαρους φασίστες, τίμησε η Επιτροπή Περιοχής Κ. Μακεδονίας, με εκδήλωση που οργάνωσε, το περασμένο Σάββατο στην Παλαιοκώμη Σερρών, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ
Ο Ν. Χρηστάνης, Γραμματέας της ΕΠ Κ. Μακεδονίας, μιλά στην εκδήλωση τιμής για το Μακεδονικό Γραφείο |
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με τη Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα και δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στους απογόνους των: Μαζαράκη Αραμπατζή και Μαζαράκη Λάμπρο, τα δύο μέλη του Μακεδονικού Γραφείου, που ήταν αδέλφια, και του Κώστα Κουτουρούση στο σπίτι του οποίου έδρευε εκείνη την περίοδο το Μακεδονικό Γραφείο και λειτουργούσε το παράνομο τυπογραφείο από το 1939. Κατατέθηκαν στεφάνια από τις οργανώσεις του Κόμματος και της ΠΕΑΕΑ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την τοπική Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ, το δήμαρχο Αμφίπολης Π. Πετρίδη ενώ παραβρέθηκαν και οι δήμαρχοι Κορνίτσας, Αλ. Καραμπουγιούκας και Πρώτης Σερρών, Κ. Αστρίνης.
Το ΚΚΕ, παρά τις δυσκολίες προσπαθεί, σε τοπικό και στη συνέχεια με πανελλαδικό συντονισμό, να οργανώσει την αντίσταση του ελληνικού λαού. Το Μακεδονικό Γραφείο του Κόμματος από τον πρώτο κιόλας μήνα της εισβολής συγκροτεί τους πρώτους πυρήνες αντίστασης και ένοπλης πάλης στη βόρεια Ελλάδα. Ιδρύει την πρώτη πολιτική απελευθερωτική οργάνωση, την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στη Θεσσαλονίκη που το ιδρυτικό της υπογράφουν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων.
Αρχές Ιούλη συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ που καθορίζει τα βασικά καθήκοντα της ένοπλης αντίστασης και πάλης του λαού ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την κοινωνική πρόοδο. Σε σύσκεψη το Μακεδονικό Γραφείο, τέλος Ιούλη του 1941, αποφασίζει τη δημιουργία των πρώτων αντάρτικων ομάδων κι έτσι δημιουργούνται η ομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος» στην επαρχία της Νιγρίτας, και στο Κιλκίς η ανταρτοομάδα «Αθανάσιος Διάκος», που χτυπάνε με σαμποτάζ σταθμούς της χωροφυλακής σε χωριά της επαρχίας Νιγρίτας και στο Κιλκίς τη σιδηροδρομική γέφυρα των Μουριών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεσπάει η εξέγερση του λαού της Δράμας στις 28 και 29 Σεπτέμβρη που με πρωτοστατούντες τους κομμουνιστές προχωρούν σε αιφνιδιαστικά και συνδυασμένα χτυπήματα στο βουλγαρικό στρατό κατοχής σε πολλά χωριά του νομού και στην ίδια την πόλη της Δράμας. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα με ένα πογκρόμ μαζικών εκτελέσεων που ξεπέρασε τους 2.000 σε όλη την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανακοίνωση καταδίκης των εκτελέσεων εκείνης της περιόδου είχε εκδώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας καταγγέλλοντας την τότε φασιστική κυβέρνηση της χώρας του.
Εκείνες τις μέρες βρίσκεται στην περιοχή - όχι τυχαία - το Μακεδονικό Γραφείο, στη Μυρίνη Σερρών, όπου βρίσκεται το σπίτι του Κ. Κουτουρούση, η έδρα του Μακεδονικού Γραφείου και παράνομου τυπογραφείου του (όπου μέχρι τότε τυπώνεται η εφημερίδα «ΛΕΥΤΕΡΙΑ»). Τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου στην προσπάθειά τους να περάσουν τον ποταμό Στρυμόνα και να διαφύγουν του κυνηγητού, που υπήρχε εκείνες τις μέρες, έπεσαν σε ενέδρα και σκοτώθηκαν και μαζί τους, σύμφωνα και με νεότερα στοιχεία, άλλοι 10 αντάρτες, που συμμετείχαν στα γεγονότα της Δράμας.
Στα χρήσιμα επίκαιρα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα σημαντικά αυτά γεγονότα και δίνουν δύναμη στους αγώνες του σήμερα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Νίκος Χρηστάνης, γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία του στην εκδήλωση υπογραμμίζοντας ότι η καλύτερη τιμή σε αυτούς τους αγωνιστές είναι να φτάνει η φωνή του Κόμματος, η πολιτική πρόταση εξουσίας, σε όλο και περισσότερους ανθρώπους του μόχθου, σε νέους και νέες που δε βολεύονται με τη βαρβαρότητα που ζουν, δεν ξεγελιούνται με ψεύτικα όνειρα.
Ειδικότερα, ο ομιλητής στάθηκε σε τρία συμπεράσματα από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου σημειώνοντας: «Το πρώτο συμπέρασμα σήμερα είναι η ανάγκη τα μέλη του Κόμματος, το κάθε κομματικό όργανο, να προβάλλει και στις πιο δύσκολες συνθήκες πνεύμα πρωτόβουλης δράσης. Αυτό έκανε για την εποχή του το Μακεδονικό Γραφείο και οι σύντροφοι των οργανώσεων της περιοχής μας και στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων. Μέσα στις πρώτες βδομάδες και μήνες που η χώρα μας βρίσκεται σε τριπλή κατοχή οργάνωσε πολύμορφα τον αγώνα της αντίστασης. Αξιοποιεί όλες τις μορφές πάλης... Σε κάθε περίπτωση το αίσθημα ευθύνης, το πρωτόβουλο πνεύμα εκείνη την περίοδο έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες λειτούργησε με συνέχεια το τυπογραφείο του Μακεδονικού Γραφείου, από το Σεπτέμβρη του 1939 και μέχρι το Μάρτη του 1944. Αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά η ανάγκη ύπαρξης του κομματικού Τύπου και των προπαγανδιστικών εντύπων.
Το τρίτο και το βασικότερο συμπέρασμα είναι το εξής: Μέσα από αυτήν την περίοδο αναδεικνύεται η σημασία για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα που να παλεύει κόντρα στους αρνητικούς συσχετισμούς και όχι να υποτάσσεται σε αυτούς. Οι αρνητικοί συσχετισμοί που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε περίοδο είναι για να τους παίρνει υπόψη του ένα επαναστατικό Κόμμα και να διαμορφώνει την ανάλογη κάθε φορά τακτική που θα το βοηθήσει να τους αλλάξει.
Με στήριγμα στην ιδεολογία μας, με σωστή ανάλυση της κατάστασης, και με στήριξη στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, το Κόμμα μας όλα αυτά τα 90 χρόνια έδωσε δείγματα γραφής του τι σημαίνει πάλη μέσα από αρνητικούς συσχετισμούς».
Αυτές οι λαμπρές σελίδες της Ιστορίας είναι μία αποστομωτική απάντηση στην προσπάθεια ξαναγραψίματός της από τον αντίπαλο, θα πει ο ομιλητής. «Ζούμε σε μία εποχή που προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία, ιδιαίτερα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόσφατο είναι το κείμενο των ευρωβουλευτών που εξισώνουν τα εγκλήματα του ναζισμού με την περίοδο οικοδόμησης του Σοσιαλισμού με ηγέτη τον Ιωσήφ Στάλιν... Σε όλους αυτούς οι λαμπρές σελίδες του πώς οργανώθηκαν οι πρώτες αντάρτικες ομάδες, πώς έγιναν, μέσα σε τι συνθήκες και δυσκολίες τα πρώτα χτυπήματα στον κατακτητή, αποτελούν μία αποστομωτική απάντηση.
Το ΚΚΕ τιμά όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους, έμειναν ανάπηροι ή αγωνίστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο κατά των εισβολέων κατακτητών, στα πεδία των μαχών, στις πόλεις, στα βουνά, στις θάλασσες και στον αέρα, στην παρανομία. Εκείνους και εκείνες που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη, και κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αυτούς που έκρυψαν αγωνιστές ή πήραν μέρος στις απεργίες, στις διαδηλώσεις και στα σαμποτάζ».
Καταλήγοντας ο Ν. Χρηστάνης θα υπογραμμίσει: «Πιστεύουμε ακράδαντα πως η καλύτερη τιμή σε αυτούς είναι να φτάσει η φωνή του Κόμματος, η πολιτική πρόταση εξουσίας σε όλο και περισσότερους ανθρώπους του μόχθου, σε νέους και νέες που δε βολεύονται με τη βαρβαρότητα που ζουν, δεν ξεγελιούνται με ψεύτικα όνειρα. Πιστεύουμε ότι η καλύτερη τιμή στους νεκρούς συντρόφους μας, είναι η μαζική πανεξόρμηση με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ώστε να φτάσουν παντού οι Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 18ο Συνέδριο με το σύνθημα της Αντεπίθεσης. Γι' αυτό καλούμε και από τη σημερινή μας εκδήλωση κάθε ριζοσπαστικό άνθρωπο να πάρει τη θέση του μαζί με το ΚΚΕ έστω κι αν δε συμφωνεί σε όλα μαζί μας... Για να έρθει πιο κοντά αυτό το οποίο οραματίστηκαν και αυτό για το οποίο έπεσαν οι σύντροφοί μας».