Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Υπόθεση των ανθρώπων του μόχθου, ευρύτερα προοδευτικών ανθρώπων η ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση του Δ. Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο ραδιόφωνο του «902», σχετικά με τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για το 18ο Συνέδριο, που δόθηκαν την Κυριακή στη δημοσιότητα

«Το ζήτημα για το πώς θα κάνουμε πιο ισχυρό το ΚΚΕ είναι, βεβαίως, πρώτα από όλα θέμα συζήτησης των κομμουνιστών, των φίλων του Κόμματος, των μελών και φίλων της ΚΝΕ, αλλά είναι και θέμα ευρύτερα προοδευτικών ανθρώπων, ανθρώπων που ανησυχούν για την πορεία του τόπου, ανθρώπων που θέλουν μια άλλη πραγματικά εναλλακτική πρόταση γι' αυτή την κοινωνία, που πατάνε, άσχετα πώς το βλέπει ο καθένας, σε αυτή την προοπτική που λέμε εμείς για λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία, προβληματίζονται για το σοσιαλισμό».

Τα παραπάνω τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «902», για τις Θέσεις της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως η κυριακάτικη πανεξόρμηση ήταν μόνο η αρχή. Μια σημαντική αρχή, μια δυναμική αρχή, πρέπει να πούμε. Τόνισε πως οι θέσεις έφθασαν ήδη ευρύτερα σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να διαβάσουν, να αφουγκραστούν τι λέει το ΚΚΕ. Σημείωσε πως το ΚΚΕ επιδιώκει να συμβάλλουν και οι ίδιοι με την εμπειρία τους, με τις αγωνίες που βιώνουν καθημερινά στους τόπους δουλειάς και στους αγώνες, ώστε οι Θέσεις αυτές να ολοκληρωθούν, να γίνουν ακόμα πιο ουσιαστικές και έτσι εμπλουτισμένες με την εμπειρία του λαού μας, των μελών και φίλων του Κόμματος, να πάμε δυναμικά στο Συνέδριο και να σημάνει αυτό που λέει και το κεντρικό σύνθημα του 18ου Συνεδρίου. Δηλαδή να γίνει πραγματικά ένα Συνέδριο με ΚΚΕ ισχυρό, ένα Συνέδριο αντεπίθεσης.

Σημείωσε, επίσης, πως όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν σήμερα τον κόσμο, για τα οποία συζητάμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στους χώρους κατοικίας, στους χώρους όπου σπουδάζουν τα παιδιά μας, πιάνονται στις Θέσεις, αναλύονται, λέγεται η άποψη της ΚΕ του Κόμματος γι' αυτά.

Να λαβώσουμε το «θηρίο» μέχρι την τελική του εξόντωση

Ασχολούνται, επίσης, οι Θέσεις με τη διεθνή οικονομική κρίση, τις οικονομικές εξελίξεις που έχουμε, την ανησυχία που υπάρχει, την προσπάθεια που γίνεται χειραγώγησης αυτών των εξελίξεων, αλλά και της συνείδησης του λαού μας, έτσι ώστε να μπορέσει ξανά να επιβληθεί μια λύση, με βάση τις συνταγές που και τα νεοφιλελεύθερα και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν υλοποιήσει τόσα χρόνια παγκοσμίως, σε κάθε χώρα ξεχωριστά και σε διεθνές επίπεδο, που οδηγούν σε νέα αδιέξοδα από τη σκοπιά των λαών, προσφέρουν νέα βάσανα, νέες δυσκολίες στους λαούς.

Για παράδειγμα, η Σοσιαλιστική Διεθνής την προηγούμενη βδομάδα μίλησε για νέες ρυθμίσεις παγκόσμιες, για μια επιτροπή που δήθεν θα ελέγχει τις χρηματαγορές, για μια νέα αναδιανομή του πλούτου σε όφελος όλων, πράγματα δηλαδή που δεν είναι απλώς ουτοπία, θα το 'λεγα κοροϊδία, υποκρισία. Αυτό μπορεί να το καταλάβει ευρύτερα ο λαός μας, άσχετα πώς σκέφτεται μέχρι τώρα πολιτικά ή τι ψηφίζει κάθε φορά στις εκλογές. Και σ' αυτό το ζήτημα απαντούν οι Θέσεις.

Η καπιταλιστική κρίση, όλα αυτά που θα έρθουν, κύρια θα μειώσουν ξανά το εισόδημα του εργαζόμενου λαού, θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα ανεργίας, με νέες μορφές απασχόλησης που θα είναι σε βάρος των εργασιακών σχέσεων, με νέες αλλαγές στην Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Παιδεία, σε μια σειρά κοινωνικούς τομείς, με νέα φορολογικά μέτρα. Γιατί, από πού θα βρουν τα λεφτά οι καπιταλιστές, το καπιταλιστικό κράτος για να μπορέσει να σώσει κάποιες επιχειρήσεις; Ετσι, λοιπόν, πάλι ο λαός και τα λαϊκά στρώματα, είτε η εργατική τάξη είτε τα μικρομεσαία στρώματα των πόλεων και η φτωχή αγροτιά θα την πληρώσουν.

Αυτά τα ζητήματα δεν είναι θέματα που αφορούν μόνο τους κομμουνιστές, που αφορούν μόνο τις ΚΟΒ του ΚΚΕ. Ευρύτερα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να συζητήσουν πώς θα μπορέσει ο λαός, το λαϊκό κίνημα, τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, το ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, ώστε να μην έχουμε πισωγύρισμα - πισωγύρισμα εδώ εννοούμε να υπάρξει νέα περίοδος σταθεροποίησης του καπιταλιστικού συστήματος - αλλά πώς θα οδηγήσουν την κατάσταση, μέσα από μια σωστή στρατηγική, την οποία προτείνει το ΚΚΕ, και για τη χώρα μας αλλά και ευρύτερα τα άλλα ΚΚ άλλων χωρών για τις χώρες τους και διεθνώς, ώστε να λαβώσουν το «θηρίο» ακόμα περισσότερο, μέχρι την τελική εξόντωσή του.

Και, βεβαίως, στη θέση του να αναδειχτεί μια νέα κοινωνία, με την ανατροπή αυτού του άδικου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Τα ζητήματα αυτά αφορούν ευρύτερα. Οπου και να πάτε λένε τι εναλλακτική πρόταση θα έχουμε. Είναι δυνατόν να είναι λύση σήμερα το ΠΑΣΟΚ με κάποιες δήθεν, όπως λέει, κρατικές παρεμβάσεις ή με λίγα ψίχουλα στους εργαζόμενους; Είναι δυνατόν να είναι λύση η ΝΔ, η οποία λέει δυναμικά ότι θα προχωρήσει τις καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις, τις αναδιαρθρώσεις, που τις γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια και έχουν χτυπήσει τον εργαζόμενο λαό, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία; Είναι δυνατόν να είναι λύσεις αυτές οι προτάσεις που ακούγονται θολά και καιροσκοπικά από κόμματα σαν τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που στην ουσία δίνουν άλλοθι στη σοσιαλδημοκρατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ;

Πατάμε σε μια αξιόλογη θετική πείρα

Σ' αυτά τα ζητήματα πρέπει το ίδιο το κίνημα, ο ίδιος ο λαός να πάρει θέση και οι κομμουνιστές πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό. Πόσο μάλλον γι' άλλα θέματα.

Δείτε το πρόβλημα που προέκυψε τώρα τελευταία με τον Καύκασο και τον πόλεμο στη Γεωργία και την ανάπτυξη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία. Η Ελλάδα εμπλέκεται σ' αυτό. Είναι δρόμος περάσματος των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ελληνική άρχουσα τάξη έχει σημαντική διείσδυση στα Βαλκάνια. Εδώ υπάρχει ανησυχία. Θα συγχρονιστεί η κρίση; Τι θα γίνει; Υπάρχουν αντιπαλότητες την ίδια στιγμή που υπάρχει συνεργασία και οικονομική διείσδυση του ενός μονοπωλίου σε άλλη χώρα, δηλαδή της Ελλάδας, για παράδειγμα, στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία, στην Τουρκία ή των Τούρκων επιχειρηματιών στην Ελλάδα ή άλλων. Την ίδια ώρα υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις. Η τούρκικη άρχουσα τάξη επίσης δυναμώνει και θέλει να παίξει ρόλο στην περιοχή και μάλιστα, ως μουσουλμανικό κράτος που είναι, θέλει να παίξει ευρύτερο ρόλο στη Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία.

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά τα ζητήματα. Μιλάνε για ντέρμπι, τι γίνεται ο δικομματισμός, πού πάει αυτή η δυσαρέσκεια. Για το πώς βλέπουμε εμείς τις συνεργασίες για το πώς βλέπουμε το πολιτικό σκηνικό και ποια πρέπει να είναι η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα σ' αυτό, είναι αυτά ακριβώς για τα οποία προβληματίζονται οι Θέσεις, μιλάνε οι Θέσεις και καλούμε το λαό να πάρει θέση και γι' αυτά τα ζητήματα και να συμβάλλει σε αυτή την υπόθεση.

Και βέβαια το μεγάλο θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε εμείς, ως ΚΚΕ, να κάνουμε πιο ισχυρό το Κόμμα μας, τις Οργανώσεις μας, πιο δυναμικές τις πρωτοβουλίες μας. Πατάμε σε μια μεγάλη πείρα, αξιόλογη, πολύ θετική, όλα τα προηγούμενα χρόνια, κατά την οποία το Κόμμα μας είχε πραγματικά ανοδική πορεία. Δεν εννοώ μόνο εκλογική, αλλά ουσιαστική παρέμβαση μέσα στην ελληνική κοινωνία, επιρροής των ιδεών του, των θέσεών του, σε ευρύτερες δυνάμεις πέρα από το καθαρά εκλογικό ποσοστό που παίρνουμε στις βουλευτικές εκλογές ή στις ευρωεκλογές, σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ