Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην πουληθεί η ΟΑ και ευχόμαστε να μη βρεθεί αγοραστής

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην τεχνική βάση της «Ολυμπιακής» στα Σπάτα

Associated Press

«Ολα όσα λέγονται για εγγενείς τάχα αδυναμίες της "Ολυμπιακής" είναι ψέματα, επομένως αυτό που χρειάζεται να γίνει τώρα είναι να μπει επί τάπητος να μην πουληθεί η "Ολυμπιακή" και εμείς ευχόμαστε να μη βρεθεί αγοραστής. Και, τέλος, να μπει στο τραπέζι όλο το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια και ακριβώς αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις έγιναν γιατί το ήθελε το μεγάλο κεφάλαιο».

Τα παραπάνω τόνισε χτες η Αλέκα Παπαρήγα στην περιοδεία της στην Τεχνική Βάση του ομίλου της «Ολυμπιακής», στο αεροδρόμιο Σπάτων, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις στην εταιρεία.

«Για πολλά χρόνια - τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαχαίρωναν διαδοχικά την "Ολυμπιακή", προκειμένου να τη μετατρέψουν σε ένα πληγωμένο θηρίο, να την πουλήσουν, να τη συρρικνώσουν ή και να την κλείσουν εντελώς, τους είναι αδιάφορο.

Η κρίση διεθνώς που έχουμε αυτήν την περίοδο με τις δήθεν κρατικοποιήσεις αποδεικνύει ένα πράγμα: Πωλούν όταν συμφέρει το κεφάλαιο, κρατικοποιούν επίσης όταν συμφέρει το κεφάλαιο και επομένως από όλες τις μεριές βγαίνει μια ανάγκη: Ούτε κρατικοποίηση ούτε ιδιωτικοποίηση. Κοινωνικοποίηση από μια λαϊκή διακυβέρνηση».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η «Ολυμπιακή» είναι πεταμένα λεφτά, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, είπε: «Ο πρωθυπουργός μού θυμίζει τον Εφραίμ και όλους τους Εφραίμ που ληστεύουν την Ελλάδα και ένα μέρος από τα ληστευθέντα το δίνουν τάχα στους φτωχούς».

Οι συναντήσεις με τους εργαζόμενους

Η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΟΣΠΑ και πρωτοβάθμιων σωματείων, με τους οποίους συζήτησε για τις εξελίξεις στον όμιλο, ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ και άκουσε τους δικούς τους προβληματισμούς και αγωνίες για όσα έχουν δρομολογηθεί στην ΟΑ. Οπως τόνισε, το ΚΚΕ σταθερά και αταλάντευτα προβάλλει τη θέση για ενιαίο δημόσιο λαϊκό φορέα μεταφορών, στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα συγκοινωνιακά μέσα και οι αερομεταφορές, χωρίς την παρουσία ιδιωτών στην εσωτερική αγορά.

Συζήτηση με τους εργαζόμενους (πάνω). Η συγκέντρωση στην Τεχνική Βάση (δεξιά)
Συζήτηση με τους εργαζόμενους (πάνω). Η συγκέντρωση στην Τεχνική Βάση (δεξιά)
Οι εκπρόσωποι των τεχνικών επισήμαναν ότι η Τεχνική Βάση είναι ο «θεματοφύλακας της ασφάλειας πτήσεων» και προέβλεψαν ότι με την προώθηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της απελευθέρωσης στον τομέα των αερομεταφορών θα υπάρχει «μπαράζ από αεροπορικά ατυχήματα και άλλα συμβάντα», ακριβώς γιατί το κέρδος είναι ασύμβατο με την ασφάλεια των πτήσεων. Οι συνδικαλιστές στηλίτευσαν την πολιτική συκοφάντησης και διάσπασης των εργαζομένων από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ επισήμαναν ότι οι δήθεν παχυλές αποζημιώσεις που τους τάζει όταν απολυθούν, δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτά που δικαιούνται.

Με όλες τις δυνάμεις

Η συνάντηση με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους στην ΟΑ διήρκεσε σχεδόν μια ώρα και στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων της Τεχνικής Βάσης. Αρχισε την ομιλία της με αναφορά στα 90χρονα του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι μέσα από τη μακρόχρονη πείρα που έχουν αποκτήσει οι κομμουνιστές, γνωρίζουν ότι «όταν βάζεις ένα στόχο πρέπει να δώσεις τον αγώνα με την πίστη ότι μπορείς να κερδίσεις». Αυτό σημαίνει - τόνισε - ότι πρέπει να τεντώσεις τις δυνάμεις σου πολύ πέρα από εκεί που νομίζεις ότι μπορείς να φτάσεις.

Την αναφορά αυτή, η Αλ. Παπαρήγα τη συνέδεσε με το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην ΟΑ δεν έχουν συμβιβαστεί εδώ και χρόνια με τις μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης του ομίλου από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αυτό είχε ως επακόλουθο να παρεμποδιστούν και να τρενάρουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Αυτό μπορεί να γίνει και τώρα, επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΟΑ δεν ιδιωτικοποιείται επειδή είναι μια χρεοκοπημένη εταιρεία, αλλά διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει εδώ και χρόνια με τη στρατηγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση των αερομεταφορών και την ύπαρξη 2 - 3 αεροπορικών κολοσσών στην Ευρώπη. Μια πολιτική που δεν μπορεί να αντιστραφεί με έναν συνδικαλιστικό αγώνα, ο οποίος μπορεί να παρεμποδίσει, να δυσκολέψει την εφαρμογή της.


Για την ανατροπή αυτής της πολιτικής απαιτείται μαζικός πολιτικός αγώνας εναντίον των πολιτικών φορέων και των συμφερόντων που εκφράζουν αυτήν την πολιτική. «Εχει μεγάλη σημασία και να δυσκολέψουμε, να μη βρεθεί αγοραστής, και να μην καταλάβει η Aegean ή οποιοσδήποτε άλλος το χώρο της ΟΑ. Εμείς θέλουμε την ουσία και όχι τους κύκλους και τον τίτλο της ΟΑ», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα διαβεβαιώνοντας τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ απ' άκρη σε άκρη στην Ελλάδα προσπαθεί να πείσει όλον τον ελληνικό λαό - και αυτούς που δεν έχουν ανάγκη να χρησιμοποιήσουν αεροπλάνο - ότι η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ κλπ. τους αφορά όλους, καθώς η ιδιωτικοποίηση θα έχει άμεσες και πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες, σαν κι αυτές που έχει η διείσδυση των μονοπωλίων στη ζωή μας.

Η ΟΑ - κατέληξε απευθυνόμενη στους εργαζόμενους - είναι μέρος ενός γενικότερου προβλήματος. Εάν κερδίσετε θα έχετε συμβάλει και στο γενικότερο πρόβλημα. Εάν δεν κερδίσετε ό,τι πρέπει, θα έχετε την πολιτική πείρα για να οργανώσετε την καινούργια σας αντεπίθεση. Εμείς πιστεύουμε ότι ο αγώνας δε θα πάει χαμένος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των εργαζομένων η Αλ. Παπαρήγα, ξεκαθάρισε ότι συνειδητά κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. μπλέκουν το θέμα της ΟΑ και επιχειρούν να μπερδέψουν τον κόσμο. Η ΝΔ λέει ότι πουλά την ΟΑ, γιατί τη χρεοκόπησε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι φταίει η ΝΔ που άφησε ανυπεράσπιστη την ΟΑ στην ΕΕ. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η ΟΑ μπορεί να παραμείνει σε συνθήκες απελευθερωμένης αγοράς και ότι η ΕΕ δεν επέβαλε την ιδιωτικοποίηση, ενώ δε θέτει ζήτημα κατάργησης κάθε μορφής ιδιωτικής δραστηριότητας στον τομέα των αερομεταφορών. Ο ΛΑ.Ο.Σ. θέτει το ζήτημα στη βάση της εθνικής υπερηφάνειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντιλαϊκή πολιτική τσακίζει και τις αερομεταφορές(2010-04-02 00:00:00.0)
Με δικομματική σφραγίδα το έγκλημα(2009-03-10 00:00:00.0)
Πτήση προς τα ιδιωτικά συμφέροντα(2008-10-05 00:00:00.0)
Προδιαγεγραμμένη «πτήση»(2008-02-16 00:00:00.0)
Στη μέγκενη της στρατηγικής του κεφαλαίου(2007-12-04 00:00:00.0)
«Ολυμπιακή» ενιαία και δημόσια(2006-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ