Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ηθική της εκμετάλλευσης

Οσο εντείνονται τα φαινόμενα της οικονομικής κρίσης και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή τη φορά είναι αισθητά δυσκολότερο από το παρελθόν να εκτιμηθεί το βάθος της, τόσο οι διάφοροι απολογητές του συστήματος σπεύδουν να γνωμοδοτήσουν από τώρα για το θέμα των αιτιών και των παραγόντων που την προκάλεσαν. Στην πραγματικότητα, βιάζονται να κλείσουν κάθε συζήτηση και προβληματισμό για την ίδια την ουσία των κρίσεων, που κάθε τόσο «χτυπούν» την καπιταλιστική οικονομία. Κυρίως επιδιώκουν να κρύψουν το γεγονός ότι οι κατά καιρούς οικονομικές κρίσεις, όποια μορφή και αν προσλαμβάνουν στον τρόπο εκδήλωσής τους, είναι κρίσεις σύμφυτες με το καπιταλιστικό σύστημα και αποτέλεσμα των αντιθέσεών του.

Κινούμενοι αποκλειστικά στο παραπάνω πλαίσιο, οικονομικοί σύμβουλοι και πολιτικοί, καθηγητάδες και αναλυτές, οικονομικοί παράγοντες και λογής λογής ειδικοί, εντοπίζουν το όλο πρόβλημα στην απληστία και στον τυχοδιωκτισμό που επέδειξαν, τα τελευταία χρόνια, οι υψηλά ιστάμενοι στις πυραμίδες των χρηματοοικονομικών πολυεθνικών ομίλων. Αυτοί ήταν που μόλυναν την οικονομία, αυτοί αλλοίωσαν τα ...ηθικά γνωρίσματα του συστήματος και αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν, ώστε να αποκαθαρθεί η οικονομία και να αποκατασταθούν οι ηθικές αξίες του καπιταλισμού.

Δεν είναι, λοιπόν, το σύστημα των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής, που προκαλεί - και περνάει - κρίση. Δεν είναι ούτε η δράση της οικονομικής ολιγαρχίας συνολικά, που μπροστά στην επιδίωξη του ολοένα και μεγαλύτερου κέρδους - από την εποχή της γέννησης του καπιταλισμού μέχρι και τις μέρες μας - δε γνωρίζει τον παραμικρό πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό φραγμό. Δεν την προκαλεί καν η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και κερδών, οι γιγαντιαίων διαστάσεων συγχωνεύσεις επιχειρηματικών ομίλων κ.ο.κ. Την κρίση την προκαλεί η ανηθικότητα των ...νεογιάπηδων, που ξέφυγαν και ...αλλοίωσαν το σύστημα.

Πολύ βολική προσέγγιση και λογική. Τι λέει; Οτι η κρίση επήλθε, επειδή κάποιοι επιμέρους κρίκοι της οικονομίας απομακρύνθηκαν από τα ηθικά χαρακτηριστικά, που, δήθεν, διαθέτει το σύστημα. Αρα, για την αντιμετώπιση της κρίσης, τώρα και στο μέλλον, αρκεί να ελεγχθούν οι «κακοί» και να υπάρξει μία «νέα συμφωνία» για τον τρόπο της δράσης του κεφαλαίου, ώστε να επανέλθουμε στις ...ηθικές ισορροπίες που ίσχυαν μέχρι τώρα. Δηλαδή;

Δηλαδή, να εξακολουθήσει να υπάρχει, χωρίς κραδασμούς, το στύψιμο της εργατικής δύναμης και η εκμετάλλευση εκατομμυρίων εργαζομένων. Να συνεχίσει η οικονομική ολιγαρχία να κατακλέβει τον πλούτο που παράγουν οι λαοί, χωρίς να υπάρχουν αναταράξεις στις αγορές. Να διευρύνεται ακόμα περισσότερο η παγκόσμια φτώχεια, χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της πλουτοκρατίας για αύξηση των δικών της κερδών. Να εξαπολύονται, χάριν της αντιμετώπισης της κρίσης του συστήματος, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πόλεμοι και στρατιωτικές επιχειρήσεις, να καταλαμβάνονται κράτη και λαοί, να πολλαπλασιάζονται, χωρίς τιμωρία, τα εγκλήματα κατά των λαών. Αυτή είναι η ηθική του συστήματος. Το κέρδος, ο ανταγωνισμός, η κυριαρχία.

Ο καπιταλισμός ποτέ δεν είχε, δεν έχει, ούτε μπορεί να αποκτήσει ηθική. Το αποκλείει ο ίδιος ο ανταγωνιστικός, εκμεταλλευτικός χαρακτήρας των οικονομικών και κοινωνικο-παραγωγικών σχέσεων. Η εμπορευματοποίηση των πάντων και η βάρβαρη περιφρόνηση των αναγκών της κοινωνίας και του λαού. Και όπως δε θα αποκτήσει ποτέ ηθική, άλλο τόσο δε θα μπορέσει να απαλλαγεί από τον εφιάλτη των οικονομικών του κρίσεων. Από αυτές, βέβαια, θα απελευθερωθούν η κοινωνία και οι εργαζόμενοι όταν συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να απαλλαγούν από τον ίδιο τον καπιταλισμό.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ