Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Ελιγμοί για τη διαχείριση της κρίσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ανταποκρινόμενη στην «αγωνιώδη έκκληση του Τζορτζ Ου. Μπους», η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία, με μεγάλη πλειοψηφία, 74 έναντι 25, ψήφισε υπέρ του αναθεωρημένου σχεδίου Πόλσον για την «έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση» ή, καλύτερα, για τη νέα στήριξη των κεφαλαιοκρατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 4 Δημοκρατικοί καταψήφισαν το σχέδιο, ενώ επίσης το καταψήφισαν και 20 Ρεπουμπλικανοί. Ανάμεσα σε αυτούς που το υπερψήφισαν ο υποψήφιος Πρόεδρος και αντιπρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και Τζόζεφ Μπάιντεν, ο ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας, Χάρι Ρέιντ, η Χίλαρι Κλίντον, κ.ά.

Ενδεικτικές και οι δηλώσεις του Χάρι Ρέιντ που επισήμανε ότι «η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή» και τόνισε πως το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί εγγύηση για την έξοδο από την κρίση της Γουόλ Στριτ, αλλά της χώρας». Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το τροποποιημένο νομοσχέδιο θα εγκριθεί σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου αναμένεται να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο σχέδιο του υπουργού Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, ύψους 700 δισ. δολαρίων, επιστρέφει και πάλι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία το απέρριψε στην αρχική του μορφή τη Δευτέρα, με 228 ψήφους (έναντι 205 υπέρ), οδηγώντας σε ελεύθερη πτώση τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Σημειώνεται ότι η αναθεωρημένη πρόταση προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ύψους των καταθέσεων για τις οποίες υπάρχει κυβερνητική εγγύηση από 100.000 σε 250.000 δολάρια, φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επέκταση των φορολογικών διευκολύνσεων σε όσους έχουν παιδιά και αρωγή στα θύματα των πρόσφατων κυκλώνων.

Εκτακτη σύνοδος της ΕΕ

Εκτακτη οικονομική σύνοδο, αύριο στο Παρίσι, ανακοίνωσε, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, στα πλαίσια της «δράσης» που προτίθεται να λάβει η ΕΕ. Σε αυτή θα κληθούν να εκπροσωπηθούν σε επίπεδο ηγετών οι χώρες - μέλη της ΕΕ, που συμμετέχουν και στο G8, όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, παράλληλα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), Ζαν Κλοντ Τρισέ, και τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στο 4,25% το βασικό επιτόκιο. Τις προσπάθειες «τόνωσης της ρευστότητας στην Ευρώπη» χαιρέτισε Ζ. Μπαρόζο, ζητώντας παράλληλα τόνωση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ, δηλαδή και της δυνατότητας του να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ