Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Μεταρρυθμίσεις» και πυγμή
  • Η επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων και των λαϊκών αγώνων, το κυρίαρχο γνώρισμα της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο διάστημα
  • «Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν παρά τις ισχυρές αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων»
  • Διάτρητο το κοινωνικό προσωπείο
  • Συνεχίζει να αιωρείται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών

Η ένταση της επίθεσης κατά των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων και η σύγκρουση με τους λαϊκούς αγώνες είναι το κυρίαρχο γνώρισμα του κυβερνητικού σχεδιασμού το επόμενο διάστημα, δίχως όμως να αποκλείονται και «αιφνιδιαστικές» εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Η ισχυρή δόση φιλολαϊκών διακηρύξεων και ψευδεπίγραφων εξαγγελιών χτες από τον Κ. Καραμανλή δεν αρκεί για να αποκρύψει το αποκρουστικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής που θα ενταθεί και μάλιστα στο όνομα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μέσα από τις οδηγίες που έδωσε χτες στους υπουργούς για ανούσιες οργανωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος και έξοδο στην κοινωνία, ενίσχυσε την εντύπωση ότι ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες όσο και αν ξορκίζεται επίσημα από τους κυβερνώντες, ωστόσο αιωρείται διαρκώς στην ατμόσφαιρα. Δε θεωρείται τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να κάνει κάποια σαφή αναφορά. Εξάλλου, η εσωκομματική κρίση, παρά τις προσπάθειες που γίνονται να κουκουλωθεί, παραμένει, όπως και οι αιτίες που την προκαλούν.

Με τη χτεσινή «έκτακτη» συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και τις «μεταρρυθμίσεις» και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει ότι η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στη λύση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων! Φυσικά, δεν έπεισε στο ελάχιστο, αφού δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά την εξαγγελία για δημιουργία ταμείου κατά της φτώχειας και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, χωρίς κάτι χειροπιαστό...

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής αποφάσισε να μην πάει τώρα σε εκλογές, συμμορφούμενος με τις υποδείξεις και την αξίωση ισχυρών επιχειρηματικών παραγόντων και τραπεζιτών, που θεωρούν ότι «θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία» να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και πολιτική αστάθεια για τους επόμενους τέσσερις πέντε μήνες εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

«Πιο έντονοι ρυθμοί» λόγω κρίσης...

Αυτός ήταν ο λόγος που διατυμπάνισε εκ νέου την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει πιο γρήγορα και να μην εφησυχάσει. «Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις των οργανωμένων συμφερόντων που είχαν βολευτεί επί δεκαετίες στο τέλμα. Η χώρα δεν έχει περιθώρια να περιμένει», είπε χαρακτηριστικά. Χάριν εμπέδωσης, επανήλθε αμέσως μετά: «Εμείς με την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και με αποφασιστικότητα που δεν κάμπτεται από τις αντιδράσεις των λίγων βολεμένων, έχουμε απαντήσει (σ.σ. "στο ερώτημα πού θέλουμε να πάει η χώρα"): Η χώρα δεν έχει άλλο δρόμο. Πρέπει να προχωρήσει με δυναμισμό μπροστά».

Επισημαίνοντας ότι οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής δεν αλλάζουν, ζήτησε επιτάχυνση των ρυθμών στο όνομα της διεθνούς κρίσης. «Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση επιβάλλει ακόμα πιο έντονους ρυθμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Σαφής και συγκεκριμένος υπήρξε στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέροντας ως «πρώτη προτεραιότητα» την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» και του ΟΣΕ, την «προώθηση του σχεδίου μας» για το ασφαλιστικό σύστημα, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και Υγείας, τον «Καποδίστρια 2», αλλά και παραπέρα βελτίωση του «επενδυτικού περιβάλλοντος» και απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων. Επίσης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για τη χρηματοοικονομική κρίση, με εμφανή στόχο να καταδείξει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

«Σκύβουν» τώρα στα προβλήματα...

Στη δήλωση που έκανε στα κανάλια επέλεξε να δώσει έμφαση στο κοινωνικό προσωπείο, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η κυβέρνηση δείχνει ευαισθησία, ασχολείται και λύνει τα προβλήματα του λαού. Ανέδειξε έτσι ως «βασικό στόχο» της κυβερνητικής πολιτικής «να κάνουμε πιο ισχυρό το δίχτυ κοινωνικής προστασίας». Προκειμένου να δείξει ότι δε μένει στα λόγια, ανέφερε την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη δήθεν προστασία των δανειοληπτών, την ενεργοποίηση, για νιοστή φορά, του ταμείου κατά της φτώχειας, με πρώτο βήμα τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης «σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη»(;) και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής... Αλλη τρανή απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας (διάβαζε εμπαιγμού) είναι ...η εντολή που έδωσε στους υπουργούς... «να σκύψουν στα καθημερινά προβλήματα που σήμερα καίνε τους πολίτες: Στην ακρίβεια, στην ανεργία, στην ποιότητα ζωής της κάθε οικογένειας, στις καλύτερες σπουδές των παιδιών μας, στις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης από το πρωί ως το βράδυ». (σ.σ. και αφού σκύψουν, όπως έσκυβαν τόσα χρόνια, τα προβλήματα θα λυθούν...).

Παράλληλα, προχώρησε στη λήψη μιας σειράς οργανωτικών μέτρων, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και υποστήριξη των κυβερνητικών επιλογών, όπως η κατάθεση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος από κάθε υπουργείο για συγκεκριμένους στόχους, τη συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής κοινωνικής πολιτικής κ.ά. Επίσης ζήτησε από τους υπουργούς να ξεκινήσουν επισκέψεις στους χώρους που γίνονται έργα και υπάρχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινά ο ίδιος ένα νέο γύρο επισκέψεων στα υπουργεία για να ελέγχει και να ενημερώνεται καλύτερα... Προκειμένου να περιορίσει την γκρίνια των βουλευτών, ζήτησε άμεση και πλήρη ενημέρωσή τους από τους υπουργούς και τους διοικητές των δημόσιων οργανισμών, καθορίζοντας μάλιστα και βαριά ποινή σε όποιον δεν ανταποκρίνεται: «Θα αντικαθίσταται άμεσα - Κανένας δεν είναι δεμένος με οποιαδήποτε καρέκλα»...

Πάντως, ο Κ. Καραμανλής θα φροντίσει τις επόμενες μέρες να είναι διαρκώς ο ίδιος στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα και να πείσει ότι ανέκτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο πλαίσιο αυτό αύριο αναμένεται να μιλήσει στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, ενώ τη Δευτέρα θα συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ