Η αναζήτηση μηχανισμών αναδιανομής του πλούτου σε διεθνή κλίμακα ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες για τους λαούς και να ενισχυθεί η παγκόσμια σταθερότητα, αποτελεί το πολιτικό συμπέρασμα που εξάγει ο Καρ. Παπούλιας από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση.
«Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης απαιτείται να τεθεί εκ νέου το ζήτημα των όρων της συμμετοχής πολιτών και εθνών στην παγκόσμια αγορά που δημιουργείται. Πρέπει να κάνουμε ένα ακόμη βήμα και να αναζητήσουμε μηχανισμούς αναδιανομής του πλούτου σε διεθνή κλίμακα, όχι μόνο ώστε να περιοριστούν τουλάχιστον οι συνέπειες της δυσμενούς μεταχείρισης την οποία υπέστησαν ορισμένοι λαοί. Αλλά και για να ενισχυθεί η παγκόσμια σταθερότητα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας χτες σε τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Εκτίμησε ότι το διεθνές πιστωτικό σύστημα βιώνει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην παγκόσμια οικονομική ιστορία και σημείωσε ότι η κρίση αυτή ξεκίνησε εκτός Ευρώπης, από τις ΗΠΑ, όμως, «οι πιστωτικές κρίσεις δεν είναι γεγονότα περιορισμένα σε έναν τόπο».
Περιγράφοντας το χαρακτήρα της κρίσης, επισήμανε ότι «η κρίση έδειξε τη μεγάλη αδυναμία που μπορεί να παρουσιάσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα, όταν, στο κυνήγι των περισσότερων κερδών, υποτιμώνται οι κίνδυνοι και επικρατεί η απληστία, όταν νομοθετικά επιτρέπεται χωρίς όρους και όρια ο διαχωρισμός της ευθύνης από τα κέρδη, όταν θεωρείται ότι η ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία είναι ικανή ασπίδα για την προστασία από υπερβολές».
Ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση αυτή θα διαμορφώσει μια νέα γενιά οικονομικής σκέψης στο πλαίσιο όμως της καλύτερης διαχείρισης του καπιταλισμού. «Οπως υπερβολές στη δεκαετία του '70 συνέβαλαν στους υψηλούς πληθωρισμούς και αποτέλεσαν το οικονομικό παράδειγμα για τα λεγόμενα οικονομικά της προσφοράς, έτσι και η παγκόσμια αγωνία για τη διάσωση των οικονομιών θα προωθήσει μια οικονομική σκέψη που θα επιβάλλει κανόνες σωφρονισμού και ευθύνης στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Οπου θα υπάρχει ένα σύστημα διαφάνειας των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ώστε να μην είναι αδύνατη ακόμη και η αποτίμηση των ζημιών σε μια κρίση».