Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκατάσταση με καμπάνιες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με την ανάθεση κάποιων προγραμμάτων καμπανιακού χαρακτήρα σε διάφορους φορείς που λειτουργούν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης υποκαθιστά η κυβέρνηση την πρόληψη, που την εντάσσει στο λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Υγεία.

Η πλευρά αυτή φάνηκε και χτες από την τοποθέτηση του συντονιστή Μονάδας Στρατηγικής και Πολιτικών Υγείας Αλέξη Ζορμπά στην παρουσίαση μιας έρευνας για την πρόληψη του καρκίνου με συνεντεύξεις 1.490 ατόμων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία ερευνών αγοράς. «Η Εθνική Αντικαρκινική Πολιτική μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την ενεργητική συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και τόνισε πως «με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας, των ανθρώπων του πολιτισμού και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μπορούμε να πετύχουμε μια πολύ σημαντική νίκη σε έναν αγώνα που δε σταματά ποτέ».

Αντί, δηλαδή, η κυβέρνηση να οργανώσει την έρευνα με δωρεάν εξετάσεις μέσα στο γενικό πληθυσμό από οργανωμένες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στη συνέχεια να αξιοποιήσει τα πορίσματά της έρχεται να αρκεστεί στον περιορισμένο χαρακτήρα κάποιων προσεγγίσεων που δείχνουν αυτού του τύπου οι έρευνες. Και το σπουδαιότερο: Δημιουργεί την ψευδαίσθηση της πρόληψης, ενώ στην ουσία έρχεται να συνδράμει στην προβολή διαφόρων χορηγών. Και, στην προκειμένη περίπτωση, μέγας χορηγός ήταν η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών της Ελλάδας...

«Μπλακ άουτ» λόγω απελευθέρωσης

Μετά Χριστόν προφήτη θυμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τ. Αθανασόπουλος, όταν προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ, τύπου Καλιφόρνιας. «Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει εισέλθει σε μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο, η οποία έχει όλα τα στοιχεία μιας βαθιάς κρίσης», τονίζει σε άρθρο του στην «Καθημερινή», προβλέποντας ότι η κρίση έχει όλες τις προϋποθέσεις «για τη μετεξέλιξη σε μια σημαντικότατη κρίση, τύπου Καλιφόρνιας».

Κατ' αρχήν, αυτό που δεν παραδέχεται ο επικεφαλής της ΔΕΗ είναι ότι η σημερινή κρίση στη ΔΕΗ είναι απότοκο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε, από πλευράς ΕΕ, θέμα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι η κατάληξη θα ήταν το μπλακ άουτ τύπου Καλιφόρνιας, όπου οι ιδιωτικές εταιρείες άφηναν στο σκοτάδι εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ είχαν αυξήσει σε αβάσταχτα επίπεδα τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο ακολουθείται και στη χώρα μας, στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ, με τη ΔΕΗ να γονατίζει προς όφελος των ιδιωτών ανταγωνιστών της, που «τυγχάνει» να είναι και προμηθευτές της...

Ο Ασωπός παραμένει τοξική χαβούζα

Πέρσι η κυβέρνηση, αφού ανακάλυψε με καθυστέρηση δεκαετιών ότι ο Ασωπός ποταμός έχει μετατραπεί σε τοξική χαβούζα, επέβαλε κάποια πρόστιμα στις υπεύθυνες βιομηχανίες - πολύ αμφίβολο αν ποτέ θα πληρωθούν - αρκέστηκε σε μερικά «θα» και ...νομίζει ότι έτσι ξεμπέρδεψε!

Πρόσφατη, όμως, έρευνα στα νερά του Ασωπού, που πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποδεικνύει ότι η ρύπανση στην περιοχή με εξασθενές χρώμιο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, διαψεύδοντας έτσι τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για μη ανίχνευση της τοξικής ουσίας στο νερό.

Συγκεκριμένα, κατέγραψε συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 148 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, από τα οποία, σύμφωνα με τους υπευθύνους της έρευνας, τα 100 μικρογραμμάρια καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Παράλληλα, οι μεγάλες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων καθιστούν το νερό του Ασωπού - από τα Οινόφυτα μέχρι τον Ωρωπό - ακατάλληλο ακόμη και για άρδευση!

Αποκαλύπτεται, λοιπόν, για άλλη μια φορά ότι οι βιομήχανοι δρουν ασύδοτοι, ενώ η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτουν αυτήν τη δράση σε βάρος της υγείας του λαού, που εξακολουθεί να πίνει το μολυσμένο νερό και να τρώει μολυσμένα λαχανικά που ποτίζονται από έναν υδροφόρο ορίζοντα - οχετό...

Αν αυτό δεν είναι συνειδητό πλέον έγκλημα, τότε πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί;

Πράσινες στέγες και πράσινα άλογα

Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού μπορεί να αποχαρακτηρίζουν και να ξεπουλούν τεράστιες δασικές εκτάσεις της χώρας, να παραδίδουν στα μοναστήρια και στις εκκλησίες εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης, να τσιμεντοποιούν τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου, με αποτέλεσμα η Αθήνα να είναι σήμερα η πρωτεύουσα με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο μεταξύ των πρωτευουσών της Ευρώπης, αλλά το υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε να πάει κόντρα στο ρεύμα. Να το δει οικολογικά... Πριν λίγες μέρες λοιπόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κάλεσε τους οικονομικούς συντάκτες να δουν το... πρασίνισμα της ταράτσας του κτιρίου στην πλατεία Συντάγματος. Ναι, καλά διαβάσατε. Τη στιγμή που σαν κυβέρνηση υπογράφουν αποφάσεις που παραδίδουν το δασικό πλούτο της χώρας στους εμπόρους, οι ίδιοι πρασίνισαν τη στέγη του σπιτιού τους... Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Αφελείς, πιστεύουν πως μπορούν να μας κοροϊδεύουν, ή υποκριτές;

Για τη σωτηρία του συστήματος

Ενα τσούρμο διαταραγμένων δογματικών, προσκολλημένων στο νεοφιλελευθερισμό, ηγεμονεύουν τον πλανήτη. Και οδηγούν τον καπιταλισμό σε ...κρίση! Κι όμως, είναι πολιτική προσέγγιση και ερμηνεία της διεθνούς οικονομικής κατάστασης από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η κυνική ομολογία της απόλυτης ταύτισής του με τον καπιταλισμό και τη σωτηρία του. Σε κρίσιμες στιγμές οι οπορτουνιστές πετάνε τις μάσκες τους. Κι αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο, αυτό των απολογητών του εκμεταλλευτικού συστήματος, που μάχονται για την αποενοχοποίηση και τον εξωραϊσμό του, τελικά για τη διάσωσή του. Την περασμένη Τρίτη συνεδρίασε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη διεθνή οικονομική κρίση. Απολαυστικός ο επικεφαλής της, Αλ. Αλαβάνος, και αποκαλυπτικός όταν δήλωνε: «Οι ηγέτες των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων καπιταλιστικών χωρών οδηγούν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη διεθνή οικονομία σε κρίση». Και τι τον κόφτει; Θέλει ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα, δηλαδή ένα εργαλείο του κεφαλαίου, να δουλεύει καλά.

Ο Αλ. Αλαβάνος ρίχνει το ανάθεμα σε κάποιους δήθεν ανίκανους ηγέτες και ορισμένους ανεύθυνους και θρασείς μεγιστάνες και τυχοδιώκτες! Αυτοί φταίνε, ισχυρίζεται! Για τι πράγμα φταίνε; Που ο ...καπιταλισμός οδεύει σε κρίση! Οι τυχοδιώκτες της πολιτικής σε μια κοκορομαχία με τους τυχοδιώκτες της οικονομίας, με στόχο να ανακηρυχτεί αθώος ο ίδιος ο καπιταλισμός. Αν εξέλιπαν οι ανίκανοι ηγέτες και οι τυχοδιώκτες μεγιστάνες θα μπορούσε ακόμα και να τεθεί στην υπηρεσία των λαών. Εκεί καταλήγει η δηλητηριώδης για τις λαϊκές συνειδήσεις θέση τους απέναντι στις εξελίξεις. Κι εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, στην είσοδό της οι οπορτουνιστές ξέχασαν να αφήσουν «κάθε ποταπότητα», όπως συμβούλευε ο Κ. Μαρξ, με τον οποίο βέβαια τους χωρίζει άβυσσος.

Και για να τα εμπεδώσουμε ο Αλ. Αλαβάνος τα επανέλαβε χτες απ' το βήμα της Βουλής. Αθώος ο καπιταλισμός. Ενοχος ο «ταλιμπάν του καπιταλισμού ο κ. Μπους». Αθώα η ΕΕ για την «Ολυμπιακή». Ενοχοι «διάφοροι επίτροποι οι οποίοι μας υπαγορεύουν τι θα κάνουμε»! Ο Μπους και οι επίτροποι... Δε διστάζουν, ούτε μπροστά στον κίνδυνο της γελοιοποίησης και του ξεγυμνώματός τους ως υποστυλωμάτων του συστήματος, να λένε οτιδήποτε πιστεύουν πως μπορεί να εμποδίσει το λαό απ' το να καταλάβει από πού πηγάζουν τα προβλήματά του, απ' το να οργανώσει την πάλη του ενάντια στους εκμεταλλευτές του.

Σ' αυτό το λαό που βαρυγκωμά, που αναζητά διέξοδο, που τώρα είναι η ώρα να ανασυνταχθεί, να αντεπιτεθεί, απευθύνεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τον καλεί να στηρίξει τις καπιταλιστικές κρατικοποιήσεις. Οπως είπε χτες μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Αλογοσκούφη, «τα πάντα στην παγκόσμια οικονομία αλλάζουν, οι βασικές αρχές και αντιλήψεις, και οι δικές μας πολιτικές στις οποίες είχαν εδραιωθεί αλλά και οι πολιτικές όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σήμερα έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό»! Σε όφελος ποιανού; Μήπως των λαϊκών στρωμάτων; Είναι σε όφελος των λαών οι κρατικοποιήσεις μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων για να σωθούν από την κρίση; Αυτό υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν ένα αμορτισέρ του συστήματος για την απορρόφηση των κραδασμών του. Είναι μία ακόμα - απ' τις πολλές που προηγήθηκαν και τις τόσες που θα ακολουθήσουν - φορά που αποδεικνύει το «καθείς εφ' ω ετάχθη», εν προκειμένω ο οπορτουνισμός στο πλευρό της άρχουσας τάξης.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Το Ολυμπιακό Χωριό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Από τη μέρα που ανακοινώθηκε και ξεκίνησε η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού το 1999 μέχρι και σήμερα, είναι πολλοί αυτοί που κέρδισαν από το έργο. Υπενθυμίζουμε τους διάφορους μεγαλοκατασκευαστές και εργολάβους που κατασκεύασαν το Χωριό με αίμα και ιδρώτα εργατών, την Πολυκλινική που έγινε ιδιωτική και κοστολογεί ακριβά την παροχή υγείας, το δήμο που του δόθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις για ανταποδοτική και εμπορική εκμετάλλευση, οι κατασκευαστές μεγάλου εμπορικού κέντρου σε έκταση 100 στρεμμάτων και φυσικά οι καλόγεροι της Μονής Βατοπεδίου που βρέθηκαν ιδιοκτήτες δύο δημόσιων κτιρίων τα οποία πούλησαν σε εταιρεία. Και ετοιμάζονται και νέες μπίζνες και κέρδη για ιδιώτες.

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι στο Ολυμπιακό Χωριό έχει στηθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ένα πάρτι με μπίζνες για εργολάβους, καλόγερους και επιχειρηματίες. Κι όλα αυτά όταν αυτοί στους οποίους ανήκει πραγματικά το Ολυμπιακό Χωριό αντιμετωπίζονται με συνειδητή κοροϊδία και αδιαφορία. Και συγκεκριμένα οι περίπου 500 οικογένειες ιδιοκτήτες του κτήματος Δήμογλη, του χώρου που κατασκευάστηκε το Ολυμπιακό Χωριό, εδώ και 10 χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Οι δε οικογένειες των εργαζομένων στην «πρότυπη» πόλη που εγκαταστάθηκαν τη μόνη ανάγκη που ικανοποιούν είναι αυτή της στέγασης, αφού δεν υπάρχει ούτε μία δημόσια υπηρεσία, ούτε ένα πνευματικό κέντρο ή άλλο κέντρο κοινωνικής επαφής, ενώ τα παιδιά τους πάνε σχολείο σε κοντέινερ.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αποπροσανατολισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια είχαν χτες το πρωί - ορισμένα ταυτόχρονα - τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Δράμας Δαϊλάκη και τον άκουγαν να δηλώνει πόσο πολύ αγαπάει τον Καραμανλή - και ας τον έφερε στο σημείο να τον διαγράψει - πόσο πολύ ενδιαφέρεται για το λαό της Δράμας - και ας ψηφίζει όλα τα νομοσχέδια που κάνουν το βίο του λαού, μαζί και του λαού της Δράμας, αβίωτο - και άλλα διάφορα περιαυτολογικά, όπως πως είναι ...αϊτός χωρίς φτερά. Τώρα, αν κανείς αναρωτηθεί πόσο ενδιέφεραν όλα τα παραπάνω τους Ελληνες εργαζόμενους και απασχόλησαν τόσο πολύ και τόσο έντονα τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, μάλλον δε θα βρει απάντηση. Αν, βέβαια, το πρόβλημα των καναλιών αυτών ήταν πώς να κρύψουν κάτω από το χαλί τα πραγματικά προβλήματα και τις αγωνίες που καθημερινά βιώνουν οι Ελληνες εργαζόμενοι και μάλιστα μέρα που υπήρχαν κινητοποιήσεις εργαζομένων, οι οποίες θάφτηκαν, ε, τότε μπορεί να εξηγηθεί γιατί ο Δαϊλάκης είχε την τιμητική του. Πολύ περισσότερο που ο αποπροσανατολισμός είναι καλό εργαλείο της αστικής προπαγάνδας προκειμένου να συσκοτίσουν την σε βάρος του λαού πραγματικότητα ώστε να εμποδίσουν την αποσκίρτηση από τις γραμμές της πολιτικής του δικομματισμού ή και να χειραγωγήσουν. Να, γιατί αυτή η προπαγάνδα - και τα κανάλια των επιχειρηματιών - είναι επικίνδυνη.

Ενίσχυση της συγκέντρωσης κεφαλαίου

Ενα από τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, μετά το «ξεπέρασμά» της ώσπου να έρθει η επόμενη, είναι η ενίσχυση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Αυτό ακριβώς γίνεται και στην τρέχουσα κρίση στις ΗΠΑ και επιβεβαιώνεται ήδη από τα στοιχεία. Οπως γράφει χαρακτηριστικά το όργανο του διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», στα τέλη του 2007 οι τρεις τραπεζικοί κολοσσοί που σήμερα είναι οι μεγαλύτεροι στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα η «Bank of America», η «JP Morgan Chase & Co.» και η «Citigroup», συγκέντρωναν το 21,4% των συνολικών καταθέσεων στις ΗΠΑ. Τώρα, μετά τις υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση πωλήσεις του τραπεζικού ενεργητικού της «Washington Mutual» στην «JP Morgan» και της «Wachovia» στη «Citigroup», οι «Τρεις Μεγάλοι» απέσπασαν το 31,3% των αμερικανικών καταθέσεων. Μάλιστα, λέγεται χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία συγκέντρωσης - συγκεντροποίησης κανονικά χρειαζόταν μια δεκαετία αλλά τώρα γίνεται μέσα σε λίγες βδομάδες. Οι επιπτώσεις είναι ήδη ολοφάνερες: Η μεσαία κατηγορία των τραπεζών αρχίζει να εξαφανίζεται και εκτιμάται ότι πολλές ακόμα θα ακολουθήσουν... Το χειρότερο όμως είναι ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα αναγκάζονται πλέον να πληρώνουν μεγαλύτερες προμήθειες και να παίρνουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια για τις καταθέσεις, κ.ο.κ.

Παρακαταθήκες από τον αγώνα στη «Lannet»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στον Ομιλο «Lannet» (συμφερόντων Λαναρά), οι οποίοι απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Στην απεργία συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, έχοντας στο πλάι τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα της κινητοποίησης αποτελούν αναντικατάστατη παρακαταθήκη για τους αγώνες των εργαζομένων στον όμιλο. Οπως παρακαταθήκη αποτελεί και ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι απάντησαν στην προσπάθεια του ίδιου του Λαναρά να εκβιάσει τη λήξη της απεργίας. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας εμφανίστηκε στο εργοστάσιο την πρώτη μέρα της απεργίας και απείλησε τους εργαζόμενους ότι αν δεν επιστρέψουν στην εργασία τους θα προχωρήσει σε πτώχευση του Ομίλου. Η συνέχιση και ολοκλήρωση της 48ωρης απεργίας έδειξε πως οι απειλές του Λαναρά δεν έπιασαν τόπο.

Ταπεινωτική συμφωνία

Σημείο των καιρών, το καταγράφουμε περισσότερο γιατί μας προκαλεί θλίψη και λιγότερο έκπληξη. Ο λόγος για τη συμφωνία για ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών με το ΝΑΤΟ που υπέγραψε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας, Ντράγκαν Σουτάνοβατς με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου «Β92», η συμφωνία αποτελεί έναν από τους όρους για να γίνει η Σερβία πλήρες μέλος του προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Η συμφωνία θα μας επιτρέψει να συνεργαστούμε μέσω του προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο», δήλωσε περιχαρής ο Σέρβος υπουργός Αμυνας. Κι όμως δεν έχουν περάσει ούτε δέκα χρόνια από τότε που το ΝΑΤΟ ισοπέδωσε και ματοκύλισε την πρώην Γιουγκοσλαβία...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μονόδρομος η ρήξη

Είναι γεγονός ότι οι μεγάλες δυσλειτουργίες του αστικού πολιτικού συστήματος, ως αποτέλεσμα της χρόνιας αντιλαϊκής πολιτικής αλλά και της στρατηγικής σύμπλευσης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που συνειδητοποιείται από μεγάλα τμήματα του λαού, αντανακλούν και σε εσωτερική κρίση στα αστικά κόμματα. Ετσι μπορεί να καταλάβει κανείς τα μεγάλα ενδοκυβερνητικά και ενδοΝεοΔημοκρατικά, όπως και το προηγούμενο διάστημα τα ενδοΠΑΣΟΚικά. Βεβαίως, η κρίση αυτή καθώς και η μορφή που παίρνει, ως υπονόμευση της κυβέρνησης, αντανακλά και την αγωνία της άρχουσας τάξης ή τμημάτων της αλλά και των έξωθεν «συμμάχων της» για το πού θα τραβήξει αυτή η δυσλειτουργία, έχοντας καθαρό πως χωρίς δυνατότητα χειραγώγησης των λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης, οι κίνδυνοι αμφισβήτησης του συστήματος μεγαλώνουν. Ετσι δημιουργούν κλίμα δικομματικού «ντέρμπι» σε συνδυασμό με κλίμα αδυναμίας της κυβέρνησης να εφαρμόζει την πολιτική της λόγω ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, την οποία κινδυνεύει να χάσει.

Αυτή η κατάσταση τροφοδοτεί την εκλογολογία τις τελευταίες μέρες. Και τροφοδοτείται και από τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα λαϊκά προβλήματα, ούτε την αναζήτηση διεξόδου και φιλολαϊκών λύσεων. Εξάλλου, αυτά έχουν εδώ και καιρό κριθεί γι' αυτούς, αφού συμφωνούν ολοκληρωτικά με τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου. Αντίθετα, η εκλογολογία είναι αποπροσανατολισμός των λαϊκών δυνάμεων από τα προβλήματα και τις πραγματικές τους αιτίες, που βρίσκονται στην πολιτική της πλουτοκρατίας. Ετσι η κυβερνητική πολιτική (Ασφαλιστικό, «Ολυμπιακή», ΔΕΚΟ) καλά κρατεί και όχι μόνο δεν κλονίζεται αλλά επιχειρείται να γίνει ακόμα πιο επιθετική απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα επιχειρείται αποπροσανατολισμός, στρέβλωση του λαϊκού κριτηρίου, ώστε τα λαϊκά στρώματα να εγκλωβιστούν σε ρηχά ψευτοδιλήμματα, λύσεων διαχείρισης, να αφοπλιστούν από την αγωνιστική αναζήτηση πολιτικής λύσης ενάντια στον ευρωμονόδρομο. Αποτελεί και αυτό μια επένδυση της άρχουσας τάξης και των μηχανισμών στήριξης της εξουσίας της. Κοινός παρονομαστής και των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να παίζουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό, είναι ο «καυγάς» τους για το ποιος έχει τις καλύτερες προτάσεις για τη «διόρθωση» της φτώχειας και τη διαχείριση της «κρίσης», για να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια σε ακίνδυνες για το σύστημα ατραπούς. Εξάλλου και οι φωνές από το εσωτερικό της ΝΔ πουθενά δεν αγγίζουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Θέλουν όλοι αυτοί να πείσουν το λαό ότι η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση οφείλεται στην «ικανότητα» ή «ανικανότητα», καθώς και στην ηθική υπόσταση των κυβερνητικών στελεχών. Απόψεις που σε καμία περίπτωση δε δίνουν απάντηση στο βασικό ερώτημα που αναφέρεται στο γεγονός ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι επικαλούμενοι την «κρίση» και οι φτωχοί φτωχότεροι που υποχρεώνονται να πληρώσουν γι' αυτή. Στο χέρι του λαού είναι τα ζόρια που έχει η κυβέρνηση, να τα κάνει ζόρια συνολικά για την ταξική - αντιλαϊκή πολιτική με την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Τότε και οι εκλογές σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ΚΚΕ θα αποτελέσουν βήμα, μια παραπέρα κατάκτηση του λαού και βήμα στο δικό του δρόμο ρήξης και ανατροπής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ