Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπέρ των θέσεων της ΠΓΔΜ
  • «Λανθασμένη» η ελληνική προσέγγιση σε αυτό το θέμα, λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός
  • Απάντηση από την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών

Υπέρ των θέσεων της ΠΓΔΜ στην υπόθεση της ονομασίας τοποθετήθηκε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, προκαλώντας απάντηση της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών. Η «ενοχλητική» για την ελληνική κυβέρνηση τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν έγινε χτες, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ελληνική απαίτηση για αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε πως είναι άσχημο να ζητήσουμε από τη «Μακεδονία» να αλλάξει το όνομά της. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την υπόσχεση ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει το αίτημα της ΠΓΔΜ για ένταξή της στο ΝΑΤΟ. «Θεωρώ, είπε ο Ερντογάν, την προσέγγισή αυτή λανθασμένη και άσχημη. Η "Μακεδονία" έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της και το όνομά της το έχει επιλέξει το ίδιο το έθνος της. Κάθε χώρα που έχει αναγνωρίσει τη χώρα αυτή ως "Μακεδονία" πρέπει να δείξει σεβασμό σε αυτήν».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ «άνοιξε την πόρτα» για τουρκικές επενδύσεις στη χώρα του. «Υπάρχουν, είπε, μεγάλες δυνατότητες εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Απευθύνω πρόσκληση στους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Μακεδονία. Είναι πάντοτε καλοδεχούμενοι στη χώρα μας».

Η ελληνική αντίδραση

Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, από τη Μόσχα όπου βρισκόταν χτες, σχετικά με την τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε τα εξής: «Για το ζήτημα αυτό, η Τουρκία, όπως και όλα τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας, έχει ενημερωθεί για το πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις η Ελλάδα θα κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας.

Θα ανέμενε κανείς ότι η Τουρκία γνωρίζει ότι τα κράτη - μέλη, τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα και τη δυνατότητα να τα ασκούν πλήρως».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα για Αιγαίο(2010-03-24 00:00:00.0)
Κυρίαρχα τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα(2009-12-08 00:00:00.0)
«Λύση» προσαρμοσμένη στην ένταξη στο ΝΑΤΟ(2009-10-13 00:00:00.0)
Φιλοδοξίες για μεγαλύτερες «μπίζνες» και ρόλο στα Βαλκάνια(2009-10-11 00:00:00.0)
«Φανερά» στο παιχνίδι οι Αμερικανοί(2008-03-12 00:00:00.0)
Τη «Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ θέλουν οι ΗΠΑ(2007-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ