Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τη «Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ θέλουν οι ΗΠΑ

Σαφέστατη η αμερικανική θέση, υπενθυμίζει στην Αθήνα το αδιέξοδο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Η Ουάσιγκτον προωθεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αδιαφορώντας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να αποδεχτεί τη γειτονική χώρα στους κόλπους της Συμμαχίας, παρά την άρνηση των Σκοπίων να υιοθετήσουν μια συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της ονομασίας. Την περασμένη Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δημοσιοποίησε επιστολή της Κοντολίζα Ράις, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον προωθεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έστω κι αν δε βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας.

Η Ελλάδα είναι αυτή που γειτονεύει με την ΠΓΔΜ και είναι προς το συμφέρον των Σκοπίων να λύσουν με εμάς το εκκρεμές θέμα της ονομασίας, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την επιστολή της Κοντολίζα Ράις προς τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Αυτήν την τοποθέτηση τη διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, χτες, από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος του Οργανισμού Συνεργασίας των χωρών του Εύξεινου Πόντου.

Ολόκληρη η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής: «Καθένας έχει το δικαίωμα να επαναλαμβάνει τις θέσεις του και να διατυπώνει τις ελπίδες του. Από εκεί και πέρα όμως οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές, δεδομένες και κοινοποιημένες σε φίλους και εταίρους. Σε τελική ανάλυση, δε γειτονεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τα Σκόπια, αλλά η Ελλάδα με τα Σκόπια. Εμείς είμαστε γείτονες και είναι προς το συμφέρον των Σκοπίων με εμάς να λύσουν το θέμα που είναι εκκρεμές».

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ, ενώ σε ερώτηση περί του ενδεχομένου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με τη συνταγματική της ονομασία, υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Η Ουάσιγκτον

Στήριξη στην ΠΓΔΜ για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ παρέχει η Ουάσιγκτον, ακόμη και αν, όπως διαφαίνεται στην επιστολή της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, προς τον Σκοπιανό ομόλογό της, η γειτονική χώρα δε λύσει το ακανθώδες ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως η έλλειψη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας δε θα εμποδίσει την πορεία ένταξης της FYROM - την οποία αναφέρει ως «Μακεδονία» - στο ΝΑΤΟ.

«Η υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στη νομοθετική πράξη του 2007 για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί υποστήριξη της προσωρινής ονομασίας για τη Μακεδονία, η οποία χρησιμοποιείται στα Ηνωμένα Εθνη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Κ. Ράις.

«Οπως γνωρίζετε», συνεχίζει, απευθυνόμενη στον ομόλογό της Α. Μιλόσοσκι, «η πολιτική της κυβέρνησής μας από το 2004 και μετέπειτα είναι ότι αναγνωρίζει τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα, Δημοκρατία της Μακεδονίας. Επαναβεβαιώσαμε δημοσίως την πολιτική αυτή στο πλαίσιο της (πρόσφατης) νομοθετικής πράξης. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος αυτού (του ονόματος) στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ελπίζοντας ότι η έλλειψη αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το θέμα αυτό δε θα εμποδίσει την πορεία ένταξης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ