Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προωθούν την καρκινογόνα καύση

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνη με το νέο πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ Ν. Χιωτάκη, τον πρόεδρο των εργαζομένων στο Σύνδεσμο Γ. Χάρδα και τον απερχόμενο πρόεδρο Γ. Μαστοράκο, για μια ακόμη φορά, τέθηκε επί τάπητος το θέμα των «νέων τεχνολογιών» (διάβαζε: «καύση») στη διαχείριση των απορριμμάτων. Το θέμα αυτό, που ήρθε την ίδια στιγμή που το Περιφερειακό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την καύση των απορριμμάτων σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό, αποδεικνύει τα στοχευμένα πυρά του δικομματισμού υπέρ αυτής της πολιτικής.

Ενδεικτικό της συνάντησης του δημάρχου Αθηναίων με την ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ ήταν ότι ενώ από τη μια πλευρά έκαναν λόγο για την ανάγκη μείωσης του όγκου των απορριμμάτων με την κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης ή την προώθηση της ανακύκλωσης, από την άλλη μίλησαν για την ανάγκη «άμεσης δρομολόγησης των διαδικασιών αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών διαχείρισης των απορριμμάτων».

Στην ουσία, συνεχίζεται το ίδιο παιχνίδι. Αξιοποιούν το δεδομένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν και όξυναν με την πολιτική που ακολουθούν. Και, σήμερα, όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο «και πέντε», σε κάθε συζήτηση για τα απορρίμματα «κολλάνε» και τη φράση «νέες τεχνολογίες». Αυτή η αόριστη έκφραση, όμως, κρύβει πίσω της συγκεκριμένα συμφέροντα και στρώνει το χαλί για την ανάληψη του τομέα των απορριμμάτων από τους ιδιώτες...

Επικίνδυνες προτεραιότητες

Η επιστολή της Κοντολίζα Ράις, με την οποία σαφώς τάσσεται υπέρ της εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία», είναι το δεύτερο χαστούκι που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Το πρώτο ήταν το φθινόπωρο του 2004 όταν η κυβέρνηση Μπους προχώρησε στην αναγνώριση της γειτονικής χώρας με τη συνταγματική ονομασία της, παρά την έκκληση του ίδιου του Κ. Καραμανλή προς τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την επίσκεψή του λίγους μήνες νωρίτερα στο Λευκό Οίκο. Η ειρωνεία είναι ότι τον τελευταίο καιρό η ελληνική κυβέρνηση καλλιεργούσε την εντύπωση πως, χάρη στις δικές της προσπάθειες και κυρίως χάρη στην υποστήριξη του σχεδίου Αχτισαάρι για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, οι ΗΠΑ, εν είδει ανταλλάγματος, είχαν αναλάβει να πιέσουν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να δεχτεί ονομασία κοινής αποδοχής. Η προχτεσινή επιστολή Ράις στην οποία δηλώνεται ευθέως ότι «η έλλειψη αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το θέμα αυτό δε θα εμποδίσει την πορεία ένταξης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», ήρθε να προσγειώσει ανώμαλα, για ακόμα μια φορά, την ελληνική κυβέρνηση. Αν κρίνουμε όμως από τις αντιδράσεις της (βλέπε δηλώσεις Ντ. Μπακογιάννη) δεν είναι σε θέση -ούτε θέλει- να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα. Ακριβώς γιατί πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της είναι η ευθυγράμμιση με την πολιτική των ΗΠΑ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Αρνείται, μεταξύ άλλων, να αποδεχτεί ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου θα πυροδοτήσει αρνητικές καταστάσεις, όπως συμβαίνει με κάθε βίαιη αλλαγή συνόρων...

Δεν άντεξαν...

Φαίνεται πως οι - κατά κοινή ομολογία - εύστοχες παρεμβάσεις του ΚΚΕ και η επιβεβαίωση των θέσεών του σε σχέση με τη ναυτιλία, με αφορμή και το ναυάγιο του «Sea Diamond», ενοχλούν και μάλιστα πολύ. Κυρίως, φέρνουν σε δύσκολη θέση όλους εκείνους που ο καθένας από το δικό του πόστο χρεώθηκαν να συσκοτίσουν με κάθε μέσο τα πραγματικά αίτια του πρόσφατου ναυαγίου, να συγκαλύψουν τους ενόχους. Σε τελική ανάλυση, να βγάλουν λάδι την εταιρεία, την κυβέρνηση, την ίδια την πολιτική εξυπηρέτησης των εφοπλιστικών συμφερόντων, στην άσκηση της οποίας συμφωνούν απόλυτα και παραμένουν συνεπείς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό το χτεσινό φτηνιάρικο σχόλιο της «Πανδώρας» του «Βήματος» ενάντια στο ΚΚΕ και προσωπικά στον ευρωβουλευτή του Κόμματος, ναυτεργάτη και πρώην πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Γιώργο Τούσσα, με αφορμή τις θέσεις που παρουσίασε και τις αποκαλύψεις που έκανε σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με το ναυάγιο του «Sea Diamond», για τις ευθύνες και τη συνενοχή των εφοπλιστών και των κομμάτων τους, αλλά και των εκπροσώπων τους στην ΠΝΟ. Φαίνεται πως δεν άντεξαν το στρίμωγμά τους από τις καταγγελίες του ΚΚΕ και κατέφυγαν σ' αυτό το ανόητο σχόλιο. Μάταιος ο κόπος τους.

Ιμπεριαλιστικός εγκλωβισμός

Οι ελληνοτουρκικοί ανταγωνισμοί για την πρωτοκαθεδρία στους νεοταξικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως και ο εγκλωβισμός των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στα ευρωΝΑΤΟικά γρανάζια, ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια με αφορμή την προχτεσινή σύνοδο στη Θεσσαλονίκη των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των βαλκανικών χωρών και τις ιδιαίτερες συναντήσεις αλλά και δηλώσεις των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Π. Χηνοφώτη και Γ. Μπουγιούκανιτ, στο περιθώριο της συνόδου.

Οι δηλώσεις των δύο αρχηγών, μετά τη σύνοδο, αλλά και τα όσα ανέφερε στη διάρκειά της ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, έχουν εκτός των άλλων - σε συνδυασμό και με τις καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο - και στοιχεία θεάτρου του παραλόγου, όπου αποτυπώνεται η παγίδευση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στις φιλοδοξίες των ελληνικών κυβερνήσεων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για ανάληψη πιο ενεργού ρόλου στη ΝΑΤΟποίηση της περιοχής. Από τη μια, λοιπόν, καυτηριάζονται τα όσα αναφέρει ο Τούρκος επιτελάρχης, που ουσιαστικά αμφισβήτησε με ξεκάθαρο τρόπο τόσο τον ελληνικό εναέριο χώρο, όσο και την αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων από τα ελληνικά ραντάρ στο FIR Αθηνών και, από την άλλη, διακηρύσσεται, σε όλους τους τόνους, ότι «η ασφάλεια του ενός, όπως είπε ο Ε. Μεϊμαράκης, αφορά και την ασφάλεια του άλλου. Ο,τι απειλεί τον έναν, απειλεί και τον άλλο».

Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά, πολύ περισσότερο στα πλαίσια της ελληνοτουρκικής συνύπαρξης στο ΝΑΤΟ, όπου η μια αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ακολουθεί την άλλη. Εχοντας, όμως, υιοθετήσει τα ιμπεριαλιστικά δόγματα περί «ασφάλειας», «σύγχρονων απειλών» και «αντιτρομοκρατικού πολέμου», αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα, δηλαδή, όταν μιλάνε για «ασφάλεια» εννοούν τη χωρίς εμπόδια προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και την πλήρη καθυπόταξη λαών και χωρών της περιοχής. Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε μια φαινομενική αντίφαση, όπου από τη μια εμφανίζονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να εξοπλίζονται και να προβάλλουν εμπόδια στις τουρκικές προκλήσεις και από την άλλη να εντάσσονται από κοινού με την Τουρκία όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για την εκχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στο όνομα της συλλογικής ασφάλειας των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Ολα αυτά δεν αφορούν ούτε στα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, ούτε στην ασφάλειά του, ούτε, πολύ περισσότερο, στην υπόθεση της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ λαών και χωρών της περιοχής, όπως έχει διδάξει η πρόσφατη ιστορία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Γιουγκοσλαβία. Αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην «ασφάλεια» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, για την προώθηση των ληστρικών σχεδίων των πολυεθνικών, ενώ για τους λαούς, που στα πλαίσια αυτά αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμο υλικό, επιφυλάσσονται νέα δεινά σε βάρος των δικαιωμάτων τους και του μέλλοντός τους.

Είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για τους λαούς και της Ελλάδας και της Τουρκίας, των άλλων βαλκανικών χωρών και τα κοινά τους συμφέροντα. Η απάντηση απέναντι σε αυτή την κατάσταση είναι η κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεών τους, που γεννά και αναπαράγει μια επικίνδυνη πραγματικότητα που υποθηκεύει το μέλλον τους.

Πρόκληση

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΗ Η ΤΑΚΤΙΚΗ του ΠΑΣΟΚ έχει καταντήσει τουλάχιστον προκλητική! Προχτές ο Χρήστος Παπουτσής, χτες ο Απόστολος Κακλαμάνης να εγκαλούν το ΚΚΕ γιατί ...δεν υποστηρίζει τις θέσεις τους για την υπόθεση των ασφαλιστικών ταμείων.

Δηλαδή θέλουν και να κοροϊδεύουν τον κόσμο ζητώντας να επιστραφούν οι απώλειες των αποθεματικών επί ΝΔ, ξεχνώντας τις απώλειες που προκάλεσαν αυτοί (που ήταν ίδιες και χειρότερες), και να τους ...χειροκροτάς κι από πάνω!

Χτες στη Βουλή, ο Γ. Φλωρίδης έφθασε να πει ότι τα ταμεία όχι απλά δεν είχαν απώλειες από την περίοδο 1999-2001 της Σοφοκλέους, αλλά πως ...αυτές ακριβώς οι μετοχές είναι η αιτία που σήμερα τα ταμεία έχουν χρήματα!

Ομως και τα χρήματα των ταμείων τα οδήγησαν τότε στους χρηματιστηριακούς αετονύχηδες και τις εισφορές των εργαζομένων αύξησαν για να μπαλώσουν τις τρύπες.

Αλλωστε, και σήμερα τι λένε; Το ίδιο καθεστώς τζόγου να υπάρχει για τα ταμεία με μόνη ...εγγύηση το ότι θα έχουν «πράσινες διοικήσεις». Μόνο να γελάσει μπορεί κανείς με κάτι τέτοια.

ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης και τα «τηλε-δικεία» καταγγέλλει με επιστολή του ο υπουργός Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης. Μη φανταστείτε, βέβαια, ότι ευαισθητοποιήθηκε τυχαία. Απλά λόγω της κόντρας που άνοιξε με συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι έχει τέτοιες αντιδράσεις...

Γιατί δεν είδαμε να έχει τέτοιες ευαισθησίες παλιότερα. Τότε που τηλεοπτικά κανάλια παρουσίαζαν ως «αυθόρμητες» τις «διαμαρτυρίες» παραγωγών της Κρήτης προκειμένου να ρίξουν «λάσπη» την απεργία των ναυτεργατών. Σε εκείνη την περίπτωση τα κανάλια έκαναν «σωστά» και «αντικειμενικά» τη δουλιά τους φαίνεται.

Επίσης, ας μην μπαίνει στον κόπο να μιλάει για κοινοβουλευτικούς «θεσμοφύλακες» που πρέπει να προστατέψουν τον κόσμο από τους τηλεοπτικούς «κλειδοκράτορες». Η δική του κυβέρνηση είναι που «έκανε γαργάρα» την υπόθεση του βασικού μετόχου για να υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές αρχές της «ελευθερίας του επιχειρείν».


Γρηγοριάδης Κώστας

Αν είχε να πει κάτι τότε, έπρεπε να το πει. Και ίσως έχει ακόμη χρόνο, αφού ο συνάδελφός του Θοδωρής Ρουσόπουλος «ψήνει» νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών...

Κοκορομαχίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για τους «πράσινους» στη ΓΣΕΕ το Ασφαλιστικό ξεκινά το 2004 με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Για τους «μπλε» η ιστορία σταματά το 2004 και υπάρχει μόνο η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι χτες στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ, η κοκορομαχία του δικομματισμού μεταφέρθηκε ατόφια στη συνεδρίασή της.

Δυστυχώς, όμως, για τα συνδικαλιστικά στελέχη των δύο κομμάτων, η λεηλασία των ταμείων έχει ιστορία τουλάχιστον μισού αιώνα και σε αυτή τη λεηλασία είναι βουτηγμένα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Οι καυγάδες αποπροσανατολισμού που στήνουν κανέναν δεν πείθουν, κανέναν δεν ξεγελάνε. Πολύ περισσότερο, που και οι δύο παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ομονοούν και συμφωνούν στο βασικό: Να είναι διαθέσιμα τα αποθεματικά στο χρηματιστήριο. Να μπαίνουν και να τοποθετούνται στον χρηματιστηριακό τζόγο και σε πάσης φύσεως «επενδυτικά» προϊόντα των τραπεζών, των χρηματιστηριακών εταιρειών και των λοιπών μεσιτών. Στα χνάρια τους και η «Αυτόνομη Παρέμβαση», που δεν είναι αντίθετη στην αξιοποίηση του χρηματιστηρίου για να μη μένουν, λέει, τα λεφτά στο σεντούκι. Αρκεί λένε αυτοί να είναι σε σίγουρες επενδύσεις... Και οι τρεις τους, λοιπόν, στην ίδια βάρκα. Στη βάρκα που κουμάντο κάνει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΕΒ. Στην περίφημη «ελεύθερη αγορά» του κεφαλαίου και του άκρατου ανταγωνισμού.

Υπολογιστές αντί για Παιδεία

«Ψηφιακή διείσδυση στην ανώτατη εκπαίδευση», μέσα από το πρόγραμμα με τον ...διαφημιστικό τίτλο «Δες το ψηφιακά» ανακοίνωσαν χτες πανηγυρικά μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι υπουργοί Παιδείας και Εθνικής Οικονομίας. Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωναν για μια ακόμα φορά στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενάντια σε μία πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον τους, που μετατρέπει τα Πανεπιστήμια σε παραμάγαζα επιχειρήσεων, που ιδιωτικοποιεί την Παιδεία, υψώνει κι άλλους φραγμούς στη μόρφωση. Αιτήματα που αφορούν κάθε λαϊκή οικογένεια και στα οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ικανοποίηση των στόχων της Λισαβόνας, τους οποίους υπηρετεί το παραπάνω πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το πρόγραμμα που συγχρηματοδοτεί η ΕΕ παρέχει τη δυνατότητα στο 20% των πρωτευσάντων φοιτητών στις εξετάσεις του 2006 (12,5 χιλιάδες φοιτητές περίπου) να αποκτήσουν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος και στο Ιnternet. Οπως είπε μάλιστα ο Γ. Αλογοσκούφης, θα «μπορούν οι φοιτητές αυτοί και να επιβραβεύονται για την προσπάθεια που έκαναν για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο, αλλά και να συμμετάσχουν στην ψηφιακή επανάσταση». Σε αντίστοιχο κλίμα η Μ. Γιαννάκου δήλωνε ότι «θέλουμε να δώσουμε ίσες και πάρα πολλές ευκαιρίες στους νέους», κάνοντας λόγο για «μεγάλο ποιοτικό βήμα». Λες και τα έως τώρα χάλια της εκπαίδευσης οφείλονται στην απουσία υπολογιστών. Αλήθεια, ποιους κοροϊδεύουν;

Τα... αντίθετα

Η απόλυτη απαγόρευση απόδοσης των δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό είναι αντίθετη προς το κοινοτικό δίκαιο, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προσφυγή Ελληνίδας που ο σύζυγός της το 1998 νοσηλεύτηκε δυο φορές στην Αγγλία και πλήρωσε 13.600 λίρες. Το ποσό αυτό ζήτησε ο ασθενής από το Ταμείο του - τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών - που απέρριψε το αίτημα για το λόγο ότι, κατά την ελληνική νομοθεσία, οι δαπάνες νοσηλείας σε ιδιωτικά θεραπευτήρια της αλλοδαπής δεν αποδίδονται παρά μόνον εφόσον αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Μετά το θάνατο του ασθενούς η σύζυγός του άσκησε αγωγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο ζήτησε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να διευκρινίσει αν η ελληνική νομοθεσία είναι σύμφωνη με τις αρχές της Συνθήκης περί ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συστήνει ότι «μπορούν να λαμβάνονται μέτρα λιγότερο περιοριστικά και περισσότερο σύμφωνα προς την ελευθερία παροχής υπηρεσιών» για την απόδοση των δαπανών. Για την ουσία βεβαίως, που είναι η δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, δε λένε οι νόμοι τους. Εκτός και αν θεωρούν ότι ακόμη και αυτή η συμμετοχή των Ταμείων ή η εξολοκλήρου πληρωμή νοσηλείας απ' αυτά, δηλαδή από χρήματα των ασφαλισμένων, θεωρείται δωρεάν.

Η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται σαν ευεργετική για τους αρρώστους, αλλά είναι ευεργετική για την ελεύθερη αγορά και όχι τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Αυτές μπορούν να τις καλύψουν δημόσια συστήματα Υγείας, με δωρεάν υπηρεσίες και στην περίπτωση που χρειάζεται διαπιστωμένη μετακίνηση στο εξωτερικό αυτό να γίνεται με δημόσια δαπάνη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για την ασφάλεια στη θάλασσα και το ΝΑΤ

Για μια ακόμη φορά, με αφορμή και το ναυάγιο του «Sea Diamond», με τον πιο αδιαμφισβήτητο και κατηγορηματικό τρόπο, επιβεβαιώνονται οι θέσεις και οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τη ναυτιλία, την εντεινόμενη επίθεση που δέχονται τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργάτες της θάλασσας και επιβάτες. Ο πραγματικός ένοχος γι' αυτή την κατάσταση δεν είναι άλλος από τους εφοπλιστές, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και όσοι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο στηρίζουν τα εφοπλιστικά συμφέροντα και δεν αμφισβητούν την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα πλοία.

Με γνώμονα την ασφάλεια στη θάλασσα και τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, με μια σημαντική παρέμβαση, το ΚΚΕ παρουσίασε προχτές δέσμη προτάσεων οι οποίες αφορούν στη λήψη άμεσων μέτρων για τα δυο αυτά ζητήματα, που μπορούν και πρέπει να γίνουν στόχοι πάλης των ναυτεργατών, συνολικά των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, το ΚΚΕ προτείνει:

  • Ουσιαστικούς ελέγχους των πλοίων με τη συμμετοχή των ναυτεργατικών σωματείων.
  • Μείωση του ορίου ηλικίας των πλοίων.
  • Μέτρα για τα σωστικά μέσα των πλοίων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
  • Εργα υποδομών στα λιμάνια, για ασφάλεια των πλοίων, με δημόσιες δαπάνες. Λιμάνια δημόσια.
  • Ρυμουλκά και πλοηγοί στα λιμάνια, όσο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.
  • Δημιουργία σταθμών διάσωσης.
  • Αριθμός πληρωμάτων, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και την ασφαλή λειτουργία των πλοίων.
  • Μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, σταμάτημα της εντατικοποίησης της εργασίας.
  • Οροι και συνθήκες εργασίας, διαβίωσης, αμοιβής, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών, ίσοι για όλους, ανεξάρτητα από εθνικότητα.

Με δεδομένο εξάλλου το γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τη φιλoεφοπλιστική πολιτική τους, ευθύνονται για το βούλιαγμα του ΝΑΤ, το ΚΚΕ προτείνει:

  • Να καταβληθούν άμεσα όλες οι οφειλές των εφοπλιστών στο ΝΑΤ.
  • Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων, που απαλλάσσουν τους εφοπλιστές από τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Κάλυψη του συνόλου των ελλειμμάτων του ΝΑΤ και των ταμείων επικουρικής σύνταξης - πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατώτερη σύνταξη 1.080 ευρώ και συντάξεις στο 80% του συνόλου των αποδοχών που γίνονται κρατήσεις.
  • Οχι στο «τζογάρισμα» των αποθεματικών του ΝΑΤ.

Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για να ταξιδεύει κανείς με ασφάλεια στη θάλασσα. Για να εξασφαλιστούν η ασφάλιση και οι συντάξεις των ναυτεργατών, να γλιτώσει το ΝΑΤ από τα νύχια των εφοπλιστών. Μέσα και από αυτή την παρέμβασή του, το ΚΚΕ αναδεικνύει την αδήριτη ανάγκη οι εργάτες της στεριάς και της θάλασσας να διεκδικήσουν τα παραπάνω μέτρα, να στοχοποιήσουν στην πάλη τους τον πραγματικό ένοχο, την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα της ΝΔ και του ΠAΣΟΚ. Και να διεκδικήσουν με την πλατιά συμμαχία και την πάλη τους τα καράβια να γίνουν λαϊκή περιουσία, στα πλαίσια μιας άλλης, λαϊκής οικονομίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ