Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Με κριτήριο την ενίσχυση του κεφαλαίου

Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, προσβλέπει, όπως είναι απόλυτα φυσικό, το Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, κάτι που όχι μόνο δεν κρύβεται από τους κυβερνώντες, αλλά, ως κριτήριο, διαπερνά το σύνολο των ενεργειών και των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δράσεων και προγραμμάτων.

Αυτό είναι και το κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο και του νέου χρηματοδοτικού πακέτου, συνολικού ύψους 20,1 δισ. ευρώ ( σε τιμές 2004), σε σχέση με τα τρία προηγούμενα κοινοτικά περιφερειακά χρηματοδοτικά πλαίσια, τα οποία λειτούργησαν την περίοδο 1990 - 2006. Αυτό απλά σημαίνει ότι όποιο έργο, πρόγραμμα, ή δράση, ανεξαρτήτως μεγέθους, αν δε θα καλύπτει το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας, δε θα εγκρίνεται. Η επιλογή αυτή αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά για τους θεωρούμενους κοινωνικούς τομείς χρηματοδότησης (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κλπ.), ενώ αντίθετα έμφαση δίνεται στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και των προγραμμάτων κατάρτισης, εκπαίδευσης, μέσω των οποίων επιχειρείται η προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας...

Χθες το υπουργείο Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα προσχέδιο νόμου «για τη διαχείριση, έλεγχο και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007 - 2013». Το προσχέδιο παρουσιάζει τα θεσμικά όργανα (διαχειριστικές αρχές, ενδιάμεσοι φορείς, επιτροπές παρακολούθησης, δημοσιονομική επιτροπή ελέγχου κλπ.), όπου παρουσιάζονται οι τομείς ευθύνης και οι αρμοδιότητες των εθνικών και περιφερειακών επιτροπών.

Στα αξιοσημείωτα είναι, επίσης, ότι με το νέο ΕΣΠΑ 2007 - 2013, οι διοικητικές περιφέρειες της χώρας, από 13 σήμερα, συμπτύσσονται σε 5. Σύμπτυξη, η οποία δικαιολογήθηκε με το επιχείρημα της καλύτερης και ταχύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας κλπ. Με το προσχέδιο νόμου, θεσπίζονται κατώτατα όρια προϋπολογισμού έργων για τους τομείς των υποδομών και των υπηρεσιών. Ετσι, για έργα υποδομών που θα ενταχθούν στα τομεακά προγράμματα, κατώτατο όριο προϋπολογισμού ορίζονται οι 500.000 ευρώ, ενώ για τα αντίστοιχα έργα υποδομής των περιφερειακών προγραμμάτων ορίζονται οι 300.000 ευρώ. Τα αντίστοιχα κατώτατα όρια για τον τομέα υπηρεσιών προσδιορίζονται στις 200.000 και στις 100.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ