Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Βία - γήπεδα - καταστολή (5)

Στη θέση του ΚΚΕ για κατάργηση των ΠΑΕ και την οικοδόμηση ενός αθλητισμού που δε θα είναι εμπόριο, διάφοροι «εξυπνάκηδες» αντιτείνουν ότι οι κομμουνιστές «έχουν χάσει το τρένο της εποχής». Επιμένουν, επίσης, σε μια προσπάθεια παραποίησης (με ...επαγγελματικό τρόπο) της θέσης του Κόμματος, ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να επιστρέψει στον «ερασιτεχνισμό»...

*

Κατ' αρχάς, όταν μιλάμε για επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό, στην ουσία μιλάμε για την αντιπαράθεση ανάμεσα στον εμπορευματοποιημένο και μη εμπορευματοποιημένο αθλητισμό. Μιλάμε, δηλαδή, για μια άλλη αντίληψη περί κοινωνίας και οικονομίας, ως εκ τούτου για ένα άλλο εποικοδόμημα, που βεβαίως δε χωράει στο σημερινό σύστημα. Αλλά η διεκδίκηση γι' αυτή την άλλη κοινωνία, όπου ο αθλητισμός δε θα είναι «επιχείρηση», αρχίζει από σήμερα, όσες αντιρρήσεις κι αν έχουν οι θαμώνες της «παράγκας».

Δεύτερον, αυτό το μοντέλο αθλητισμού, ο ερασιτεχνικός και μη εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, και άρτιες υποδομές συνεπάγεται, και καταρτισμένο αθλητικό και επιστημονικό προσωπικό, και χρηματοδότηση, και ικανοποίηση των αναγκών των αθλητών που θα ξεπηδούν από το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, και, φυσικά, την καλλιέργεια του ευ αγωνίζεσθαι. Τι από αυτά έχει - αλήθεια - ο δικός τους, ο επαγγελματικός (δηλαδή, ο εμπορευματοποιημένος) αθλητισμός, που πίσω από τη λαμπερή του βιτρίνα εκείνο που αναβλύζει, πέραν της βρωμιάς και της διαπλοκής, είναι και ο «ερασιτεχνισμός», με την έννοια της προχειρότητας και της ανοργανωσιάς;

Τρίτον, μας λένε ότι πρέπει να κοιτάξουμε τι γίνεται στις άλλες χώρες κι έτσι να προχωρήσουμε. Καμία αντίρρηση. Ας κοιτάξουμε: Στην Αγγλία των θατσερικών μέτρων, η βία μετακόμισε από τα γήπεδα ακριβώς έξω από αυτά. Μόνο στο Μουντιάλ της Γερμανίας, οι συλλήψεις Αγγλων χούλιγκαν ήταν χιλιάδες και το ξύλο στις πλατείες της Γερμανίας με τους Γερμανούς «συναδέλφους» τους καθημερινό φαινόμενο! Στην παγκόσμια πρωταθλήτρια για το 2006, την Ιταλία, που το ξύλο δεν περιορίζεται στις εσωτερικές διοργανώσεις αλλά και στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, η ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα υποβιβάστηκε λόγω σικέ παιχνιδιών, ενώ την προηγούμενη φορά που η Εθνική Ιταλίας πήρε το παγκόσμιο κύπελλο, το 1982, ο πρώτος σκόρερ της ήταν βουτηγμένος μέχρι το λαιμό στα στησίματα. Στη Γερμανία, το 2005 ξέσπασε το δεύτερο μέσα σε τριάντα χρόνια σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια. Στην Ισπανία η χρεοκοπία της Ρεάλ αποσοβήθηκε πριν από μερικά χρόνια μόνο επειδή μπήκε στη μέση ως χρηματοδότης ο Δήμος της Μαδρίτης.

Αυτά συμβαίνουν (και) στις «προηγμένες» ποδοσφαιρικά χώρες. Βλέπετε, η βία, τα σκάνδαλα, το ντοπάρισμα, δεν είναι ελληνικό φρούτο. Είναι παράγωγο του αθλητισμού - εμπόριο. Παντού.

*

Εν κατακλείδι: Φυσικός νόμος είναι ότι ο Ηλιος ανατέλλει το πρωί και δύει το βράδυ. Δεν είναι φυσικός νόμος η μετατροπή του παιχνιδιού σε εμπόρευμα, ούτε η αγοραπωλησία του από προέδρους και παράγοντες. Η επιστροφή του παιχνιδιού στη φύση του προϋποθέτει την αποβολή από το «γήπεδο» των σφετεριστών του. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγούμε από τα απόβλητα της παρά φύσιν μετατροπής του αθλητισμού σε εμπόριο. Τέτοιο απόβλητο είναι η βία που εκδηλώνεται στα γήπεδα και εκδηλώνεται πάντα με αφορμή και όχι με αιτία τον αθλητισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η δολοφονία του ποδοσφαίρου: Ενα διαρκές έγκλημα(2020-01-11 00:00:00.0)
Η παρέμβαση της ΚΝΕ στο μέτωπο του Αθλητισμού(2018-12-22 00:00:00.0)
Εξω οι επιχειρηματίες από τον Αθλητισμό(2011-05-03 00:00:00.0)
Η βία συμφέρει κράτος και επιχειρηματίες(2011-02-22 00:00:00.0)
Βία - γήπεδα - καταστολή (2)(2007-04-14 00:00:00.0)
Εμπορευματοποιημένος αθλητισμός(2007-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ