Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ακρίβεια και εισόδημα

Χρονιάρες μέρες και οι εργατοϋπάλληλοι, οι άνθρωποι του μόχθου, αναμετρώνται με την αδυναμία τους να καλύψουν βασικές ανάγκες των οικογενειών τους. Τι κι αν στις βιτρίνες εκτίθενται με τον πιο φανταχτερό τρόπο όλα όσα παράγουν τα δικά τους χέρια, αυτοί προσπερνούν βιαστικά κατά πώς προστάζει η άδεια τσέπη τους. Το λαϊκό εισόδημα, ούτως ή άλλως ισχνό, καθηλωμένο σε εξευτελιστικά επίπεδα χρόνια τώρα, ροκανίζεται κι αυτό από την ακρίβεια, τις διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά για την επιβίωση είδη.

Η αλήθεια για την ακρίβεια και ο αγώνας αντιμετώπισής της είναι το αντικείμενο της συζήτησης που επιδιώκει να ανοίξει το ΚΚΕ με το λαό, αναλαμβάνοντας την επίκαιρη πρωτοβουλία μιας καμπάνιας γύρω απ' αυτό το ζήτημα, η οποία πλαισιώνεται από πολύμορφες δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Κι αυτή η αλήθεια λέει ότι η ακρίβεια δεν είναι προσωρινή ούτε τυχαία, αλλά οργανωμένη ληστεία σε βάρος των εργαζομένων για να αυγαταίνουν τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, με τη συνέργεια της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, όπως και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα.

Απόδειξη ότι το 2006 τα ήδη τεράστια κέρδη των 300 μεγαλύτερων ΑΕ και ΕΠΕ αυξήθηκαν πάνω από 60%! Μόνο οι επιχειρήσεις που είναι στο Χρηματιστήριο κέρδισαν 8,6 δισ. ευρώ, οι βιομηχανίες τροφίμων 2,95 δισ. ευρώ! ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από κοινού μείωσαν τη φορολογία των κερδών από 45% στο 25%!

Η ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα αποκαλύπτει το μέγεθος του ψεύδους ότι η απελευθέρωση, ο ανταγωνισμός κ.λπ. θα ρίξουν τις τιμές. Οπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ, «ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός δημιουργεί μονοπώλια και καρτέλ που ελέγχουν την αγορά. Το "καρτέλ" στο γάλα, στα καύσιμα, στα σούπερ μάρκετ, δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας. Είναι μύθος ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξει κρατική ρύθμιση της αγοράς υπέρ των εργαζομένων, όπως λένε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Κρατική παρέμβαση πάντα υπάρχει, όμως στηρίζει τη συγκέντρωση του κεφαλαίου».

Διέξοδος υπάρχει. Αλλά δε βρίσκεται στα διάφορα κινήματα καταναλωτών, ούτε στη δημιουργία παρατηρητηρίων τιμών, ούτε σε άλλες βαλβίδες εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης. Ο ίδιος ο λαός έχει τη δύναμη να διεκδικήσει και να αποσπάσει μέτρα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του, όπως: Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Προστασία των ανέργων, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Πάγωμα των δανείων. Δωρεάν εισιτήρια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στη ΔΕΗ, κατάργηση όλων των διοδίων, ιδιωτικών και κρατικών. Επίδομα θέρμανσης σε όλες τις λαϊκές οικογένειες. Δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες.

Η πάλη του μ' αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο θα είναι τόσο πιο αποτελεσματική όσο πιο αποφασιστικά κάνει τα βήματα που θα τον απομακρύνουν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα στηρίγματά τους σε κάθε επίπεδο και θα τον φέρνουν κοντά στο ταξικό εργατικό κίνημα, στο ΚΚΕ. Με ισχυρό ΚΚΕ και μέτωπο λαϊκό, μπορεί να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει, ανατρέποντας τους συσχετισμούς, οργανώνοντας το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ