Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Φορολογία... Α1!

«Πανηγυρίζει» η διοίκηση του Δήμου Αθήνας, διότι, λέει, αξιολογήθηκε από την εταιρεία «Moody's» - οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας - με Α1, που σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει με καλύτερους όρους σε παραπέρα δανεισμούς.

Το αποκαλυπτικό, όμως, δεν είναι ότι ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αξιολογείται σα να είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία, αλλά οι λόγοι για τους οποίους πήρε αυτό το... Α1. Αναφέρεται, σε σχετικό δελτίο Τύπου, ότι «το 45% περίπου των λειτουργικών εσόδων του Δήμου προέρχεται από τοπικά καθοριζόμενα τέλη και φόρους, όπως τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και προσδίδουν στην Αθήνα ευεξία να διαχειρίζεται δημοσιονομικές πιέσεις όταν αυτές προκύπτουν».

Δηλαδή, το γεγονός ότι οι Αθηναίοι πληρώνουν τα μισά από τα έσοδα του δήμου, δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση να δανείζεται με καλύτερους όρους. Και τα δάνεια αυτά, τα αποπληρώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι μέσω της δυσβάσταχτης φορολογίας. Και ιδού τι λέει και ο επικεφαλής αναλυτής της έκθεσης, Σιμόν Ζάμπα: «Οι πηγές αυτές σημειώνουν σταθερή ανάπτυξη που οφείλεται στις περιοδικές αυξήσεις των τελών της δημοτικής αρχής που ακολουθούν το ύψος του πληθωρισμού»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ