Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ναι στις ιδιωτικοποιήσεις

Η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στα βασικά σημεία της πολιτικής τους επαναποδεικνύεται καθημερινά. Χτες, και πέρα από τις φραστικές περικοκλάδες, ξεκαθάρισαν πάλι ότι θέλουν απλά το «δημόσιο έλεγχο» του ΟΤΕ και «διαφανείς διαδικασίες» στην αναζήτηση ιδιωτών «εταίρων» της ΔΕΗ. Για την ιδιωτικοποίησή τους το έχουν λυμένο εδώ και χρόνια...

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χτες με τη διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ και του Οργανισμού. Ακολούθως δήλωσε ότι ο ΟΤΕ «πρέπει να παραμείνει βασικό εργαλείο του δημοσίου, για την ανάπτυξη της τεχνολογίας» και να «παρέχει ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες στον Ελληνα καταναλωτή. Ενας οργανισμός, ο οποίος μπορεί να αξιοποιείται ως εργαλείο σχεδιασμού από το δημόσιο, από την πολιτεία, από τη δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτεία και εκάστοτε κυβέρνηση. Γι' αυτό, εμείς έχουμε αντιταχθεί στα σχέδια της κυβέρνησης».

Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού ξεκίνησε και θέριεψε επί ΟΤΕ, με τους ιδιώτες να του αποσπούν το ένα κομμάτι μετά το άλλο και να επιβάλλουν όλα αυτά τα χρόνα - και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - διαρκώς νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, κύρια τα πάγια, που επιβαρύνουν όλα τα νοικοκυριά, ακόμα και αυτά με τη χαμηλότερη δυνατή χρήση τηλεφώνου.

Χώρια το γεγονός ότι, όπως αποδεικνύεται και από την τροπολογία που κατέθεσαν ως ΠΑΣΟΚ πριν περίπου μια βδομάδα στη Βουλή, η μόνη τους διαφωνία με τον έτερο εταίρο του δικομματισμού είναι αν το δημόσιο θα έχει ποσοστό μικρότερο του 28% στις μετοχές. Εξ ου και ψέλλισε χτες ο Παπανδρέου ότι θέλουν «να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα, τουλάχιστον τον δημόσιο έλεγχο αυτού του οργανισμού».

Αλλο ένα απτό δείγμα της ταύτισης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στα βασικά ζητήματα ήταν οι δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπεύθυνου Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις κυβερνητικές επιδιώξεις για τη ΔΕΗ. Αναφερόμενος στην υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» από πλευράς της σημερινής διοίκησης της επιχείρησης με ξένη εταιρεία, ζητά ως ΠΑΣΟΚ από «την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΑΝ όσο και από τη διοίκηση της ΔΕΗ σαφείς απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: Γιατί η ΔΕΗ επιδιώκει συνεργασία αποκλειστικά με συγκεκριμένη εταιρεία; Γιατί δεν προκηρύσσει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, ως οφείλει, για την αναζήτηση εταίρου και επιλέγει τον ύποπτο και αδιαφανή δρόμο της απευθείας επιλογής;» κλπ.

Αυτή είναι η διαφωνία τους. Οχι στο ότι έρχεται άλλος ένας ιδιώτης να βάλει χέρι στο δημόσιο πλούτο. Αλλά στο μέσα από ποιες διαδικασίες («αδιαφανείς» ή «κρυστάλλινες») θα έρθει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ