Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ιδού (και) η Ρόδος...

Τις παλιές καλές μέρες της οθωμανικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα, θυμήθηκε το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο, προκαλώντας διαβήματα της Αθήνας

Με διαβήματα διαμαρτυρίας αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στις προκλητικές τοποθετήσεις του τουρκικού Γενικού Επιτελείου για τα Δωδεκάνησα.

Στην ιστοσελίδα του το τουρκικό επιτελείο, επιχειρεί να εξαφανίσει την ελληνική Ιστορία του νησιού και να θεμελιώσει τα δικαιώματα της Αγκυρας που απορρέουν από την άλωση της Ρόδου από τους Οθωμανούς το 1552.

Στα «συμπεράσματα» της τουρκικής ιστοσελίδας, επισημαίνεται ότι με την παράδοση της Ρόδου και των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, ύστερα από 390 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης και τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947, εξοπλίζοντας τα νησιά και επιχειρώντας να εμφανίσει την Τουρκία ως απειλή παρά το γεγονός ότι από το 1850 είχε γεννηθεί στην Ελλάδα η «Μεγάλη Ιδέα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω δημοσίευμα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο θέτει θέμα περιουσιών, αφού υποστηρίζει ότι οι Τούρκοι της Ρόδου υποχρεώθηκαν να φύγουν, υπό συνθήκες απειλών και πιέσεων, ξεπουλώντας για ελάχιστα χρήματα τις περιουσίες τους.

Τέλος, στο εν λόγω δημοσίευμα, το τουρκικό επιτελείο υπενθυμίζει τις τουρκικές απόψεις για τις γκρίζες ζώνες στην περιοχή, αναφέροντας τις επενειλημμένες ελληνικές παραβιάσεις των χωρικών υδάτων στα Kardak (Ιμια).

Η ελληνική απάντηση

Η Αθήνα, καθώς είναι σε προετοιμασία και η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα, υποχρεώθηκε να αντιδράσει με διαβήματα διαμαρτυρίας προς την τουρκική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του, επιχείρησε να διαχωρίσει την τουρκική κυβέρνηση από το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο, σημειώνοντας πως η Αθήνα συνομιλεί με τη δημοκρατικά εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι «κατόπιν οδηγιών της υπουργού Εξωτερικών, έγινε άμεσα έντονο διάβημα από την πρεσβεία μας στην Αγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται, βέβαια, να σχολιάσει, ούτε και σχολιάζει κατά πάγια πρακτική, ανακοινώσεις ή θέσεις του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλωστε, το ζήτημα των σχέσεων στρατού και πολιτικής στην Τουρκία απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και καταγράφεται με έμφαση σε όλα τα κείμενα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ