Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Στον πυρήνα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων
  • Μετά τις ελληνοαμερικανικές και οι ελληνορωσικές σχέσεις έγιναν «στρατηγικής σημασίας», σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό
  • Η υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ίδρυση της εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού
  • «Παραπλήσιες θέσεις» για Κόσσοβο και σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, «σιωπή» για την αντιπυραυλική ασπίδα

Eurokinissi

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ίδρυση της εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης ήταν το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχαν οι Κ. Καραμανλής και Β. Πούτιν χτες στη Μόσχα, ενώ φανερές ήταν οι «αποκλίνουσες» θέσεις για μια σειρά διεθνή ζητήματα, όπως το Κόσσοβο, αλλά και για την αντιπυραυλική ασπίδα.

Από τις δηλώσεις, που έγιναν μετά τις πολύωρες συνομιλίες που είχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος, προκύπτει ότι υπήρξε μια ώθηση στην ενεργειακή συνεργασία, που ήταν και ο βασικός στόχος της πρωθυπουργικής επίσκεψης, δίχως όμως αυτή να επεκταθεί σε άλλους τομείς, κυρίως λόγω των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης από τη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, οι δύο ηγέτες έδωσαν βάρος στο πρωτόκολλο που υπογράφηκε χτες για την ίδρυση της εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι «το Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη χρειάζεται ακόμα βήματα, αλλά σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα, γιατί σηματοδοτεί ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του έργου, αφού είμαστε πλέον σε θέση να αναγγείλουμε την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μεταξύ των μετόχων για την ίδρυση της διεθνούς εταιρείας, που θα αναλάβει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει το έργο». Δικαιολογώντας τη σημασία του έργου, είπε ότι αφ' ενός «θα συμβάλει στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης» και αφ' ετέρου «θα καταστήσει τη χώρα μας σημαντική δίοδο διέλευσης ενεργειακών πόρων».

Ο Β. Πούτιν χαρακτήρισε το πρωτόκολλο ως το προτελευταίο στάδιο για τη δημιουργία του έργου. Δημοσιογραφικές πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι για να υπογραφεί το πρωτόκολλο προηγήθηκε συμφωνία που ορίζει ότι από τον αγωγό θα περνά 100% ρωσικό πετρέλαιο, καθώς και ότι η Ρωσία θα καθορίζει τα τέλη μεταφοράς του πετρελαίου. Πρόκειται, δηλαδή, για όρους που ξεκαθαρίζουν την απόλυτη κυριαρχία της ρωσικής πλευράς στον αγωγό.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του άλλου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, του επονομαζόμενου «Σάουθ Στριμ», ο Κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι «εκεί οπωσδήποτε χρειάζεται ακόμα σημαντική επεξεργασία», διευκρινίζοντας ότι «εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές επεξεργάζονται τεχνικά και οικονομικά ζητήματα και ελπίζουμε, στο σύντομο μέλλον, να φτάσουμε σε συμφωνία, δηλαδή στη διακρατική συμφωνία και για το έργο αυτό».

Το άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε, κυρίως τις κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχαν οι Κ. Καραμανλής και Β. Πούτιν, αφορούσε τον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και της στρατιωτικής συνεργασίας. Ο Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια 420 ρωσικών τεθωρακισμένων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συζητά για ενέργειες που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε πολλαπλούς τομείς συνεργασίας. Από την πλευρά του ο Β. Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έχει κανέναν περιορισμό για την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ακόμα και σε συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων σε ρωσικό έδαφος...

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε ότι δεν ειπώθηκε τίποτα από τους δύο ηγέτες για την εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, αν και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των κατ' ιδίαν συνομιλιών. Η «σιωπή», προφανώς, εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές και τη συνέχιση της συνεργασίας.

Παραπλήσιες θέσεις

Τα διεθνή ζητήματα, με έμφαση στα Βαλκάνια και κυρίως στο Κόσσοβο, το Κυπριακό, τις σχέσεις Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, συζητήθηκαν στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, που διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά.

Αναφερόμενος στα διεθνή ζητήματα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, το Κυπριακό και στις σχέσεις Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης και σημείωσε ότι οι απόψεις των δύο ηγετών είναι παραπλήσιες. Κάνοντας μία γενικότερη αναφορά, είπε ότι σήμερα συζητείται ποια διεθνής τάξη πραγμάτων θα εγκαθιδρυθεί στον κόσμο και σημείωσε ότι η Ρωσία μαζί με άλλες δυνάμεις θέλουν να κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή και πιο δημοκρατικό.

Στη συνέντευξη που έδωσαν οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν για τα αρνητικά σχόλια που ακούγονται από υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας.

Ο Β. Πούτιν απέφυγε να απαντήσει, επικαλούμενος ότι είχε εσωτερικά ζητήματα το τελευταίο διάστημα και δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με δηλώσεις αξιοσέβαστων υπαλλήλων που εργάζονται στις Βρυξέλλες. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ εξελίσσονται όχι άσχημα και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα καταλήξουν σε μακροχρόνια συμφωνία. Για δε την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος και για το χαρακτήρα, αλλά και για τις προοπτικές της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών. Οι σχέσεις αυτές, είπε, δεν περιορίζονται στην ενέργεια, αλλά επεκτείνονται σε πολλούς τομείς και πρόσθεσε ότι ορισμένοι δεν μπαίνουν αρκετά βαθιά στο χαρακτήρα αυτής της σχέσης.

Σε απολογητικούς τόνους ο Κ. Καραμανλής παραδέχτηκε ότι «η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα που κινείται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών». Μέσα από αυτές περνάνε οι διμερείς σχέσεις «οι οποίες αναπτύσσονται με βάση το εθνικό συμφέρον».

Οι κ.κ. Καραμανλής και Πούτιν συμφώνησαν να επεκτείνουν την οικονομική συνεργασία αφ' ενός στη μικρή και μεγάλη επιχειρηματικότητα, αφ' ετέρου και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός και οι επιχειρηματικές δράσεις στα Βαλκάνια. Επίσης ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, όπως άφησε να εννοηθεί ο Κ. Καραμανλής, επιδιώκουν να συμμετέχουν στα έργα που γίνονται ενόψει της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο Σότσι, το 2014.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για δυναμική ανάπτυξη, επαναλαμβάνοντας ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις εξελίσσονται σε σχέση «στρατηγικής σημασίας». Κατά την υποδοχή του, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι η πέμπτη συνάντηση που έχουν οι δύο ηγέτες, η κάθε μία από αυτές ήταν επιτυχής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και αυτή η συνάντηση θα είναι εποικοδομητική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ